STIŽU MODULARNI TELEFONI KOJE SKLAPATE PO SVOM UKUSU

Ako se obistine predviđanja, već dogodine ćemo moći da kupujemo modularne telefone, birajući delove po svom ukusu i za svoje potrebe, baš kao kod desktop računara. Želite telefon sa dobro kamerom, ali vam ne treba ekstra brz procesor ili suluda rezolucija ekrana? Nema problema, kupite odgovarajuće module i složite telefon iz svojih snova. Na ovaj način ćete dobiti baš ono što želite i to po pristupačnoj ceni.

Project Ara Lego

Lego kao inspiracija, ali i pomoć pri objašnjavanju koncepta

Revoluciju u proizvodnji mobilnih telefona predvodi Google svojim projektom Ara. Ideja je potekla od Lego kockica i neverovatnih kreativnih mogućnosti koje one pružaju. Prvi put se nešto više o konceptu čulo sa pojavom Phonebloks-a, koji je zamah dobio kada je sklopio partnerstvo sa kompanijom Google.

Phonebloks

Phonebloks je pokrenuo celu priču.

Motiv idejnog tvorca koncepta je plemenit – smanjenje elektronskog otpada. Činjenica je da svake godine mnogo telefona završili u fiokama (jer su se pojavili novi, bolji) ili na otpadu (jer je popravka preskupa). Bilo bi divno kada bi umesto celog telefona mogli da zamenite samo onaj deo koji vam ne odgovara. Upravo to omogućava Project Ara.
Na metalnu osnovu (skelet) se stavljaju komponente (moduli) po vaše izboru. Za početak će postojati dve veličine skeleta, a već je u planu i treća. Moduli se za skelet vezuju magnetnim silama. Kada kupite osnovu, treba samo da pustite mašti na volju. Ako ste ljubitelj čitanja, kupite odličan ekran i pristupačan procesor. Ukoliko ste ljubitelj igara, uzmete najbolji procesor, a uštedite na drugim komponentama. Zašto bi plaćali ekran sulude rezolucije i preskup procesor, ako je dobra kamera sve što vam treba? Možemo ovako još dugo nabrajati, ali razumeli ste poentu 🙂
Pred razvojnim timom je još mnogo prepreka, ali se nadamo da će prvi kupci do svojih Ara mobilnih telefona doći na proleće sledeće godine.

Project Ara

Ovako izgleda sklopljen telefon. Ako vam se ne sviđa dizajn, ne brinite, biće mnogo različitih dezena

Project Ara

Ovako izgleda telefon kome je izvađen jedan modul

Project Ara spreda

Ovako izgleda prednja strana. Umesto gornjeg modula sa kamerom možete staviti veći ekran

 Project Ara ekran

Ovako izgleda stavljanje ekrana

Project Ara skelet

Prazana skelet, spreman za ugradnju modula

Project Ara delovi

Rasklopljen telefon (na slici je više njih, da vas ne zbuni mnoštvo delova)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *