INTEL THUNDERBOLT – TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

Možda ste se pitali zašto Intel, kao vodeća kompanija u oblasti PC hardvera, toliko dugo ignoriše novi USB 3.0 standard, iako on donosi mnogo prednosti u odnosu na stari. Odgovor se krije iza imena Intel Thunderbolt. U pitanju je veoma zanimljiva tehnologija koja omogućava prenos podataka velikim brzinama (do 10 Gbps). Teoretski, ovo znači da bi ceo DVD mogli da iskopirate na hard disk za 5 sekundi.
Zašto kažemo teoretski? Problem je što ne postoje uređaji (bar ne oni namenjeni najširem tržištu) koji mogu da iskoriste pun potencijal ove tehnologije. To ipak ne umanjuje značaj Intel Thunderbolt tehnologije jer ona već danas omogućava mnogo toga, a ubudućnosti će situacija biti još bolja. Thunderbolt konektor je nalik Display Portu, što nije slučajno. Naime, Thunderbolt kombinuje PCI Express i DisplayPort, pa pored velike brzine prenosa podataka omogućava i prenos video signala i to u punoj HD rezoluciji.

 

Intel Thunderbolt konektor
 
Intel Thunderbolt konektor
 
 Intel Thunderbolt logo
 
Logo koji označava prisustvo Thunderbolt porta

 

Između ostalog, ova tehnologija omogućava da se uređaji sa ovim portom nadovezuju jedan na drugi u lanac (najviše do 7 uređaja).
Prvi proizvodi koji koriste Intel Thunderbolt tehnologiju su već predstavljeni, a ta čast je pripala kompaniji Apple i njenoj novoj generaciji MacBook Pro laptopova. U najavi su već i eksterni hard diskovi koji će zahvaljujući ovoj tehnologiji komunicirati sa računarom neuporedivo brže nego bilo koji drugi na tržištu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *