CES 2010 RETROSPEKTIVA

CES (Consumer Electronics Show) je verovatno najveći svetski sajam potrošačke elektronike, a broj predstavljenih noviteta se meri stotinama, ako ne i hiljadama. Na njemu se mogu videti razna čudesa, neverovatna dizajnerska rešenja, ali i novi koncepti koji su u rasponu od genijalnih do besmislenih. Ovog puta se nećemo osvrtati na standardne laptopove, već ćemo vam skrenuti pažnju na par najzanimljivijih noviteta sa CES-a 2010 koji je održan prošlog meseca u Las Vegasu.
Pixel Qi 3Qi je revolucionarni displej koji kombinuje klasičan ekran i e-Paper i po svemu sudeći je sledeća velika stvar koja će zadesiti tržište laptop ekrana. E-paper se odlikuje minimalnom potrošnjom energije (nema pozadinskog osvetljenja) i čitljiv je i pri jakom suncu, što omogućava e-book čitačima neverovatnu autonomiju. Pixel Qi 3Qi omogućava rad u dva režima – klasičan LCD i e-paper, u zavisnoti od vaših potreba. To znači da ćete na laptopovima opremljenim ovim ekranom moći da obavljate poslove neuporedivo sporije trošeći bateriju, uz jedno ograničenje – u Epaper režimu rada slika je crno-bela. Kada poželite pun kolorit dovoljno je prebaciti se u LCD režim rada.

 

Pixel Qi 3qi

 

Asus NX90JQ je remek delo dizajna, ali je funkcionalnost upitna. Kao što možete videti na slici, ovaj laptop ima velike Bang&Olufsen Ice Power zvučnike pored displeja koji štrče u odnosu na osnovni deo. NX90JQ je nastao u saradnji Asusa i Bang&Olufsen tima dizajnera, što objašnjava fokus na zvučnom aspektu. Druga zanimljivost ovog laptopa su dva touchpada, koja se nalaze levo i desno od tastature. Ako se pitate čemu dva touchpada, proizvođač tvrdi da će vam oni omogućiti pravo DJ iskustvo. Ekran je dijagonale 18,4 inča, a najbitnije komponente su Intel Core i7 i Nvidia GeForce GT 334M. Kućište od brušenog aluminijuma obezbeđuje kvalitet ovom akraktivnom laptopu. Cena je tričavih 2500 dolara. Počnite da štedite 🙂

 

Asus NX90

 

Lenovo IdeaPad U1 je revolucionarni hibrid koji samo na prvi pogled izgleda kao običan laptop. Unutar kućišta se nalaze Intel Core 2 Duo CULV procesor i 128 GB SSD koje pokreće Windows 7, ali prava magija se krije iza LED ekrana osetljivog na dodir (multitouch), dijagonale 11,6 inča. Tamo je skriven Snapdragon ARM procesor koji postaje aktivan kada ekran sa poklopcem odvojite od ostatka kućišta. Možda zvuči zbunjujuće kada se opisuje, ali slika će vam pomoći da shvatite o čemu se radi.

 

Lenovo IdeaPad U1

 

Tako odvojen ekran se ponaša kao tablet, a Snapdragon koji radi na 1 GHz mogućava korišćenje Internet aplikacija i gledanje filmova uz zavidnu autonomiju. U ovom režimu se koristi prilagođeni Skylight operativni sistem. U suštini, reč je o smartphone tabletu koji koristi laptop kao docking station. Šašavo, ali zanimljivo. Na tržištu se očekuje sredinom godine po ceni od oko 1000 dolara.

{youtube}Iki2ohoVyeI{/youtube}
{youtube}H13FyFOgX9Q{/youtube}

HP TouchSmart tm2 je naslednik tx2 modela, a reč je o konvertibilnom tablet računaru sa multitouch ekranom dijagonale 12,1 inč. Kapacitivni ekran ovog tableta omogućava rad i prstima i olovkom, kako vam više odgovara. HP je ovaj uređaj opremio i sa par odgovarajućih programa koji koriste napredne mogućnosti, a dočekaće vas interaktivni 3D screensaver sa delfinima. Da bi vam bilo jasnije o čemu pričamo pogledajte video. Prodaja u SAD počinje 17. januara, a osnovni model će koštati oko 950 dolara.

 

HP Touchsmart tm2

 

{youtube}DtV9ChCDo7c{/youtube}

HP Mini 2102 je u osnovi klasičan netbook zasnovan na Pine Trail platformi, ali ga od konkurencije izdvajaju brojne opcije za unapređenje koje nudi proizvođač. Pored toga što za OS možete birati od Linuxa, preko Windowsa XP, do Windowsa 7, možete odabrati multitouch ekran i dodatni Broadcom čip za glatku reprodukciju HD video materijala. Posebna zanimljivost je ručica za nošenje.

 

HP Mini 5102
 
 HP Mini 5102

 

Intel Wireless Display (WiDi) tehnologija donosi nov način korišćenja laptopa u kućnom okruženju. WiDi omogućava bežično povezivanje laptopa sa LCD televizorom i striming video i audio sadržaja. Lako je zamisliti scenario u kome ležite zavaljeni u fotelju sa laptopom na dohvat ruke, dok uživate u slici na velikom ekranu televizora. Pojedini laptopovi (Toshiba Satellite E205, na primer) će se prodavati u kompletu sa dodatnim hardverom koji ćete nakačiti na TV, dok će vlasnici drugih prenosnih računara morati da dokupe odgovarajuću opremu. Šuška se da će cena ovog uređaja biti oko 100 dolara.
Logitech je opet otišao korak dalje i tržištu ponudio zanimljiv uređaj koji kombinuje više do sada poznatih elemenata. Na laptop postolje su dodali ventilator zarad boljeg hlađenja, ali to smo već viđali. Logitech Speaker Lapdesk N700 pored toga ima i integrisane zvučnike, što ga pretvara u jedinstveno multimedijalno postolje. Sa laptopom se povezuje preko USB konekcije, a poseduje tastere za regulaciju jačine zvuka i rad ventilatora. Ako ste nezadovoljni kvalitetom zvuka koji daje vaš laptop, Lapdesk N700 može biti zanimljivo rešenje koje omogućava i udobniji položaj pri gledanju filmova ili slušanju muzike. Očekivana cena je oko 80 evra.

 

Logitech Speaker Lapdesk N700
 
Logitech Speaker Lapdesk N700

 

Asus Eee Keyboard koncept je odavno najavljen, ali da podsetimo neupućene, reč je o netbuku koji je kompletan smešten u kućište standardne tastature, uz dodatak malog touchscreena dijagonale 5 inča i rezolucije 800×480. Sve to teži manje od jednog kilograma, a uskoro se očekuje i početak serijske proizvodnje. S obzirom da se unutra krije Atom N270, 1 GB memorije i 16 GB SSD, performanse će biti kao kod drugih netbookova, a očekivana cena je oko 500 evra.

 

Asus Eee Keyboard

 

Za kraj evo zanimljivog uređaja namenjenog ljubiteljima dobrog zvuka. Mali procenat laptopova ima S/PDIF konektor koji omogućava digitalnu konekciju i prenos 5.1 zvuka na odgovarajuće zvučnike, a još su ređi oni koji imaju optički S/PDIF. Turtle Beach Micro II je USB zvučna karta koja omogućava da na lak način bilo koji laptop povežete optičkom konekcijom sa zvučnicima i dobijete surround zvuk. Cena ove zvučne karte je prihvatljivih 25 dolara.

 

Turtle Beach Micro II

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *