ACER DRUGI U SVETU PO PRODAJI LAPTOPOVA

Prodaja velikog broja proizvoda sigurno utiče na finansijsku stranu, ali ne nužno i na stvaranje imidža kakav želi proizvođač. Acer u očima mnogih još uvek ne figurira kao jedna od najvećih svetskih kompanija, iako više ne postoji racionalno objašnjenje za takav stav. Jedan od koraka u stvaranju boljeg imidža, koje je preduzela kompanija Acer, je i globalna konferencija za novinare, održana sredinom septembra u Budimpešti, a kojoj smo i mi prisustvovali.

Acer konferencija za novinare

 

Ogroman trud koji je domaćin uložio na kraju se ogledao u savršenoj organizaciji i efektnoj prezentaciji. Ako se osvrnemo na stručni deo konferencije, veliki broj zanimljivih podataka koji se mogao čuti, u potpunosti opravdava održavanje skupa. Priče o počecima velikih kompanija su uvek zanimljive, a našu pažnju je ovog puta privuklo poreklo imena Acer. Reč Acer je latinskog porekla i označava vrstu drveća, koja, po rečima čelnika Acera, ima osobine koje se odnose i na ovu kompaniju: snagu, istrajnost i prisutnost na svim kontinentima.
Prisutnim novinarima su se obratili Gianfranco Lanci (Acer Inc. president & CEO), Jim Wong (Acer Inc. IT products business senior corporate VP & president) i Gianpiero Morbello (Acer Inc. marketing & branding corporate VP).

Gianpiero Morbello, Gianfranco Lanci i Jim Wong 

Gianfranco Lanci Jim Wong Gianpiero Morbello

 

Već i po izboru govornika je jasno koliki značaj je organizator pridao ovom skupu. Iako je na našem tržištu Acer prilično popularan, sigurno će mnoge iznenaditi informacija da je ovaj proizvođač postao drugi na svetu po prodaji laptopova, preuzevši tu poziciju od kompanije Dell. Ako se gleda ukupno PC tržište, rezultat je takođe impresivan, a Acer tu zauzima visoku treću poziciju, sa koje je potisnuo Lenovo.

Novi Acer laptopovi

Novi Acer laptopovi
 
Atraktivni Gateway laptop
 
Atraktivni GateWay laptop

 

Govoreći o strategiji razvoja i nastupa na tržištu, rukovodioci Acera su u prvi plan isticali „multi-brend“. Reč je o nastupu sa više jasno razdvojenih brendova, čime bi se zadovolji specifične potrebe raznih segmenata tržišta. Konkretno Pored Acer brenda, ova korporacija svoje proizvode nudi i pod imenima Packard Bell, Gateway i eMachines. Packard Bell je brend rezervisan za proizvode koji se prodaju u Evropi, dok je Gateway usmeren na tržište Amerike i Azije. Novi brend je eMachines i njime Acer pokušava da „pokrije“ najniži segment, distancirajući time Acer brend od epiteta „jeftin“. Uskoro ćete biti u prilici da pročitati i test eMachines E510 laptopa na našem sajtu.

eMachines by Acer

 

Kada je reč o klasičnim kućnim računarima, Acer želi da reafirmiše koncepciju „desktop“ („na stolu“), jer je sada većina tih računara zapravo ispod stola. Sve češća upotreba raznih dodatnih uređaja zahteva lak pristup konektorima, pa je cilj vraćanje kućišta na sto, što će se postići, pre svega, manjim dimenzijama i nivoom buke. Na tržištu prenosnih računara u EMEA regionu Acer već sada zauzima prvo mesto, a cilj ove kompanije je da postane svetski broj 1 na tržištu laptopova do 2011. godine. Cilj koji nije lako, ali ni nemoguće ostvariti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *