ASUS ROG Strix i Zephyrus gejmerski laptopovi brži i hladniji nego ikad

ASUS ROG Strix SCAR 16 i 18ASUS Republic of Gamers (ROG) je na ovogodišnjem CES-u predstavio kompletnu liniju novih gejmerskih laptopova. Pored toga što imaju najnovije Intel i AMD procesore, kao i NVIDIA grafičke karte iz RTX 40 serije, ovi laptopovi se odlikuju i znatno unapređenim sistemom za hlađenje.  Ovo je kombinacija koja garantuje odlične performanse i u realnom radu, a ne samo „na papiru“.
Bitna unapređenja su doživeli i ekrani, a kako bi kupcima olakšao izbor, umesto kompleksnih specifikacija je odabrao da karakteristike koje odlikuju dobar gejmerski ekran objedini pod imenom Nebula Display. Tako će se ekrani u laptopovima sa Nebula stikerom odlikovati visokim frekvencijama osvežavanja, brzim odzivom, dobrim prikazom boja i jakim pozadinskim osvetljenjem, a biće dostupni u svim ROG serijama.
Već smo pomenuli da je unapređeno hlađenje jedna od ključnih stvari kod novih ASUS gejmerskih laptopova, a novitet u Intelligent Cooling tehnologiji su veći hladnjak, koji se sada prostire celom dužinom zadnjeg dela kućišta, i rashladni sistem sa tri ventilatora. Ovo ne samo da omogućava maksimalno iskorišćenje potencijala novih procesora i grafičkih karti, nego i smanjenu buku u odnosu na prethodne modele.

ROG Strix SCAR 16 i 18
Kada su performanse u pitanju, ROG Strix SCAR serija predstavlja ono najbolje što ASUS može da ponudi, pa ne čudi što su veliku pažnju privukli novi modeli. SCAR 16 i 18 imaju nešto veće dijagonale ekrana u odnosu na prethodnu generaciju, što se vidi i u samim oznakama, a odnos stranica je 16:10. Manji model će biti dostupan i u konfiguraciji sa Nebula HDR ekranom, koji se odlikuje Mini LED tehnologijom i frekvencijom osvežavanja od 240 Hz. Za razliku od SCAR modela za 2022. godinu, SCAR 16 i 18 imaju hlađenje tečnim metalom i procesora i grafičke karte. Najmoćniji modeli iz ove serije će imati Intel Core i9 13980HX procesor i NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU.
ASUS ROG Zephyrus laptop
Novi ROG Zephyrus modeli
Već na prvi pogled je jasno da pored najnovijih komponenti, Zephyrus M16 krase i druga unapređenja. Na poklopcu ovog elegantnog i tankog gejmerskog laptopa dominira AniMe Matrix, koji smo do sada viđali samo na manjem Zephyrus G14 modelu. Od specifikacija vredi istaći Intel Core i9 13900H CPU i NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU, uz QHD Nebula HDR ekran sa Mini-LED tehnologijom i maksimalnim osvetljenjem od čak 1100 nita. Hlađenje poseduje iste napredne karakteristike, kao i kod SCAR modela. Manji Zephyrus G14 je takođe dobio nadogradnju kada su osnovne komponente u pitanju, ali je ovde, za razliku od M16, u pitanju AMD CPU. Takođe poseduje Nebula HDR ekran i AniMe Matrix.

ROG Flow
Unapređenja nisu zaobišla ni jedinstvenu ROG Flow seriju izuzetno tankih i laganih gejmerskih prenosnih uređaja. Iako se sada koriste noviji i moćniji CPU i GPU, 2023 ROG Flow X13 je manji od prethodnika, pri čemu ima veću bateriju. Novi Z13 ima čak 65% veći TGP u odnosu na prošlogodišnji model, što će se itekako pozitivno odraziti na performanse grafičke karte. Ukoliko su potrebne najbolje moguće grafičke performanse, svi novi ROG Flow modeli se mogu upariti sa XG Mobile, u kome se nalazi NVIDIA GeForce RTX 4090 GPU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *