Uporedni test jeftinih laptopova do 800 evra

HP

HP Compaq nx6325 prosto izaziva pitanje: Kako je uopšte ovaj model upao u test jeftinih notebookova? Moramo priznati da smo nakon par testova posumnjali kako smo greškom dobili daleko skuplji model. Okrenuli smo par brojeva telefona, raspitivali se, proveravali… i ostali prijatno iznenađeni. Kako smo saznali, tajna je u tome što je ovako konfigurisan model tek stigao u našu zemlju, pa je došlo do paradoksalne situacije da je maltene jeftiniji od slabije konfigurisanih primeraka istog modela koji su uvezeni ranije. šta ga to odvaja od konkurencije. Paaa, skoro sve. Za početak je dovoljno pogledati kvalitet izrade koji je za klasu iznad ostalih na testu. Touch pad je neverovatno precizan i udoban za rad, a isto se može reći i za tastere uz njega. "Dvoglavi" AMD Turion procesor je spregnut sa čitavim gigabajtom radne memorije, a i hard disk je gotovo za 50% većeg kapaciteta od proseka na testu. I po opremi se razlikuje od ostalih jer poseduje bluetooth i firewire. Velika i snažna baterija mu omogućava odličnu autonomiju. Iako je najskuplji na testu, ono što pruža u mnogome prevazilazi razliku u novcu koji je potrebno izdvojiti za njegovu kupovinu.
Uzevši sve ovo u obzir, još neverovatnije zvuči podatak da ovakvu mašinu dobijate bez CD-a sa drajverima. Čak i ako pretpostavimo da su u HP-u zamislili da svi imamo brze internet konekcije i da download drajvera neće biti problem, bilo bi zanimljivo čuti kako da se uopšte povežemo na net kad nemamo drajvere za modem i mrežnu kartu. Tako se stvara začarani krug. Samo da napomenemo da nam je bilo potrebno dosta truda da neke od drajvere sa HP-ovog sajta nateramo da prorade kako treba. Verujemo da se manje iskusni korisnici ne bi snašli u Device Manageru. U svakom slučaju veliki minus HP-u za mizernu uštedu ostvarenu na neisporučenom CD-u.

HP Compaq nx6325
HP Compaq nx6325
 

HP 510 predstavlja HP-ovo viđenje jeftinih laptopova. Njegov touch pad je pobrao neskrivene simpatije svih koji su ga videli. I kvalitet touch pada je solidan, ali je ipak dizajn ono što pleni. Jedino po čemu možete zaključiti da se tu u stvari nalazi touch pad jesu brojne rupice koje formiraju pravougaonik. Skroz simpatično.

HP 510 tpuchpad

Wide glare ekran je vrlo dobrog kvaliteta. Procesor je pripadnik starije generacije ali je vrlo brz i predstavlja mnogo bolji izbor od novijih Celerona. HP je prištedeo na konektorima pa se na 510 modelu mogu naći samo osnovne stvari, a ni baterija ne pruža mnogo. Tu je i već opisani problem sa drajverima, kao i kod modela nx6325.

HP 510 laptop
HP 510

 

MSI

Notebookovi ovog proizvođača koje smo ranije testirali su uglavnom imali nešto slabiju izradu ali i vrlo dobar odnos cena/performanse. Izgleda da su se i tu neke stvari promenile, i to na bolje.
MSI MegaBook VR600X u svom crnom kućištu ne krije ništa spektakularno. Dobro poznata platforma sa prosečnim procesorom pruža očekivane performanse. Veliki plus ide na račun memorije, jer ovaj model ima čitav gigabajt RAM-a. Ukoliko se odlučite za Vistu, ovo će vam biti vrlo bitan činilac. VR600X se od konkurencije izdvaja po nesvakidašnjoj tastaturi. Činjenicu da kod prenosnih računara sa 15,4 inča wide ekranom ostaje dosta prostora pored tastature, MSI je iskoristio i ugradio numerički deo tastature. Ovakav potez nailazi na podeljene ocene. Jedni su oduševljeni dodatkom i smatraju da im to doprinosi komforu u radu, dok drugi ističu činjenicu da je zbog toga, recimo, Enter taster jako mali, dok se desni Shift gotovo i ne primećuje u šumi drugih tastera. Kursori su zbijeni i nepristupačni. I ovde se srećemo sa problemom zamenjenih mesta tasterima Fn i Ctrl. Ukoliko se u svom poslu susrećete sa potrebom masovnog ukucavanja brojeva, verovatno ćete na ovaj model gledati sa odobravanjem. Drugi korisnici nemaju mnogo razloga da insistiraju na kupovini ovog prenosnog računara, čak ni uz poklon torbu i miša.

MSI MegaBook VR600x
MSI MegaBook VR600X
 

MSI MegaBook M635X predstavlja potpuno drugačiju koncepciju i okrenut je drugoj ciljnoj grupi. Ukoliko imate želju za iole ozbiljnijim igranjem na notebooku, u ovoj cenovnoj kategoriji M635X nema konkurenciju. U popularnom test programu 3DMark03 postiže 3,5-5 puta bolje rezultate od ostalih notebookova na ovom testu. Da se odmah razumemo, razlog za ovoliku razliku je u tome što ostali modeli imaju očajne rezultate. Ne treba gajiti nerealne ambicije i očekivati da nadolazeći Crysis, i slične igre, igrate sa visokim nivoom detalja. Ne bi škodilo da se našlo mesta za malo više memorije. Hard disk je takođe skromnog kapaciteta. Očigledno se išlo na to da se omogući prihvatljivo igranje po što nižoj ceni. Iz te perspektive posmatrano, M635X je u potpunosti ispunio svoj cilj.

MSI MegaBook M635x
MSI MegaBook M635X

 

MSI MegaBook S260X je jedini laptop na testu čija je dijagonala ekrana manja od 15 inča. Ipak, ovaj mališa ima čime da se pohvali. Kvalitet izrade je na vrlo visokom nivou nivou, a ekran ubedljivo najbolji na testu, sa impresivnih 1280×800 na samo 12,1 inča. Slika je izuzetno oštra, boje su verne a uglovi gledanja vrlo dobri. Performanse su među najslabijim na testu, zbog nešto starije platforme i sporijeg procesora. Baterija neznatno štrči izvan osnovnog dela kućišta, ali na to ćete se lako navići jer pruža izvanrednu autonomiju. Za sve one koji mnogo putuju S260X predstavlja odlično rešenje.

 MSI Megabook S260x

MSI MegaBook S260X

Bitno je napomenuti da MSI na našem tržištu ima specifičan odnos prema kupcima. Ukoliko dođe do kvara dovoljno je nazvati njihovu službu. Oni će poslati kurira koji će preuzeti uređaj i odneti ga na servis. Svi kvarovi se rešavaju u roku od 72 sata, od trenutka pristizanja u servis, a u suprotnom se daje nov notebook. Svi se mi nadamo da nam servis neće trebati, ali ako već dajete velike pare, lepo je znati da imate obezbeđenu ovakvu uslugu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *