Uporedni test jeftinih laptopova do 800 evra

 

KAO GLADNA GODINA

Iako nismo testirali preveliki broj računara, sam test se odužio kao gladna godina. Velika većina testiranih laptopova (tačnije, svi osim jednog) je bila bez Windows operativnog sistema, pa je bilo potrebno vreme za njegovu instalaciju. Još više vremena je oduzela instalacija potrebnih drajvera jer je kod svih notebookova poluautomatizovana. Nijedan proizvođač nije ponudio aplikaciju koja bi sama instalirala drajvere odgovarajućim redosledom, već smo ih morali birati iz ponuđenog menija i ručno kliknuti za instalaciju svakog drajvera ponaosob. Srećom, većina korisnika računara će instalaciju drajvera raditi vrlo retko, pa ovo ne spada u veće mane. Poseban deo ove priče su HP-ovi modeli, ali o njima ćemo nešto kasnije.

ACER

Laptopovi ovog proizvođača su generalno jako dobro prolazili na ranijim testovima notebookova u nižim cenovnim kategorijama. Nije nas iznenadilo što je najjeftiniji model na testu potpisao baš Acer pa ćemo njim i otvoriti ovu priču.
Acer TravelMate 2493 se (kao i preostala dva Acera) isporučuje sa Linpus Linux-om, što je većini korisnika isto kao i da nema nikakav operativni sistem. Prepoznatljivi zaštitni znak TravelMate serije je zakrivljena tastatura koja se, za divno čudo, ponašala sasvim pristojno u radu. Iako smo kriterijume prilagodili cenovnoj kategoriji, čvrstina konstrukcije je na nas ostavila slab utisak. Na sva tri modela je poklopac bio prilično elastičan i ugibao se i pri slabijem pritisku. Po pitanju čvrstine Acer je prošao najslabije na testu. Sledeća bitna stavka je ekran, a TM2493 na tom polju nudi 15.4 inča u wide formatu. Osnovne karakteristike mu nisu sjajne. Slika deluje blago isprano, a uglovi gledanja su (očekivano) mali. Performanse mu jesu među lošijim na testu, ali uglavnom ne zaostaje onoliko koliko je jeftiniji od konkurencije pa možemo reći da sa te strane ulaganje u njega ima opravdanje. Na testu baterije je takođe sasvim pristojno prošao.

Acer TravelMate 2493

 Acer TravelMate 2493

Acer Aspire 5101 je drugi predstavnik, i kao što se moglo i očekivati, u većini stvari je između dva svoja "prezimenjaka". Tu pre svega mislimo na cenu i performanse. Čvrstina je zanemarljivo veća, a ekran je za nijansu bolji nego kod TM2493. Ovde je upotrebljen "glare" tip displeja, što znači da su boje vernije i živopisnije, ali će nekima smetati odsjaj. I ovde je prisutan nešto lošiji ugao gledanja. Prijatno smo se iznenadili što na ovako jeftinom prenosnom računaru postoji bluetooth adapter. U ranijim testovima smo pominjali da su wireless adapteri na Acer prenosnim računarima odlični i da imaju dobar domet, a to se potvrdilo i ovog puta. Kako je u sva tri modela ovog proizvođača ugrađena ista baterija, iz tabele sa rezultatima možete lepo videti razliku u potrošnji različitih platformi. Očekivano najbolji rezultat je ostvario model sa Intelovim procesorom koji ima SpeedStep tehnologiju.

 Acer Aspire 5101

Acer Aspire 5101
 

Acer Aspire 5612 ima veoma neobičan procesor. Njegovo puno ime je Intel Pentium Dual Core T2060. I šta je tu neobično? Mnogo toga. Prvo, u pitanju je Dual Core a ne CoreDuo procesor. Zvuči slično ali razlika je velika jer je CoreDuo zvanični Intelov brend. Druga neobična stvar je pominjanje reči Pentium. Sa predstavljanjem CoreDuo procesora Intel je izostavio reč Pentium iz naziva novih modela. Tako smo bar mislili. Zanimljivo je ovaj procesor sam za sebe čini zasebnu kategoriju u zvaničnom dokumentu koji smo skinuli sa Intelovog sajta. Sve ostale kategorije imaju bar nekoliko predstavnika koji se razlikuju po brzini. Koliko je čudna situacija u pitanju govori i to što je program Everest identifikovao ovaj procesor kao "Mobile DualCore Intel Celeron M420". Za divno čudo, to i nije toliko daleko od istine. T2060 ima istu brzinu, isti FSB i istu količinu L2 keš memorije kao i "prozvani" Celeron M420. Ipak, razlike postoje. T2060 ima dva jezgra i Intel SpeedStep tehnologiju, što ga čini mnogo snažnijim i bolje prilagođenim mobilnoj platformi. Po spoljašnosti Aspire 5612 veoma podseća na Aspire 5101. Razlika je u tome što 5612 ima sitne dodatne multimedijalne tastere na desnom kraju tastature. Performanse su mu jako dobre, osim u 3D-u gde se, zajedno sa ostalim modelima koji imaju Intelovu grafiku, nalazi pri začelju tabele. Nasuprot tome, na testu baterije je postigao vrlo dobar rezultat. Prilikom instalacije drajvera naišli smo na mali problem sa drajverom za wireless adapter jer je Windows uporno odbijao da ga "prepozna". Tek je drajver skinut sa zvaničnog sajta rešio problem. Drugih problema u radu sa ova tri Acerova laptopa nismo imali, i testove su odradili sasvim glatko, pokazavši dobru stabilnost u radu.

Acer Aspire 5612
Acer Aspire 5612

 
Zajedničko za sva tri notebooka je da imaju ugrađeni čitač kartica i da se uz njih ne dobija gotovo nikakav prateći softver. Imaju hard diskove od po 80 GB i DVD rezače, čime sasvim zadovoljavaju potrebe prosečnog korisnika.

ASUS

Iz brojne ponude ovog proizvođača izdvojili smo dva zanimljiva modela.
ASUS A9RP čini jeftiniju polovinu ovog dvojca. Ovaj, pomalo debeljuškasti, laptop se odlikuje zavidnom čvrstinom cele konstrukcije. Ista konstatacija se može primeniti i na tastaturu, kod koje pohvaljujemo veliki Enter i jasno izdvojene kursorske tastere. Iz našeg, ali i iskustva većine drugih korisnika prenosnih računara, smatramo da raspored tastera pri kome Fn zauzima mesto u krajnjem levom donjem uglu (gde se obično nalazi levi Ctrl) nikako nije praktičan. To je i jedina naša zamerka na tastaturu. Ekran je standardnih 15 inča, a slika je nešto bolja nego kod Acer-ovih modela. Platforma je zasnovala na ATI Radeon Xpress 200M čipsetu, pa su performanse i više nego solidne. Utisak kvari hard disk, i to ne toliko kapacitetom koliko brzinom. Diskovi sa 4200 o/min su prevaziđeni i predstavljaju usko grlo cele konfiguracije. Ako vam je cena najbitnija, jedina prednost ovog modela u odnosu na najjeftiniji Acer je u čvrstini i za nijansu boljem ekranu. Na negativnoj strani je, pored sporog hard diska, i dosta manja autonomija rada.

Asus A9RP
ASUS A9RP


ASUS F2HF
popravlja utisak koji smo stekli testirajući prethodni model. Izrađen od kvalitetnih materijala i zavidne čvrstine, poseduje par detalja koji ga estetski podižu na viši nivo. Reč o jednom delu poklopca koji je blago neravan i tačkasto dizajniranom touch padu, koji razbijaju monotoniju. Iako je poveće debljine, mudrim dizajnom (postepeno smanjenje debljine kako se ide ka prednjem delu) je postignuto da se to ne primećuje previše. Pohvalićemo i to što je na ovoj tastaturi ispravan raspored Fn i Ctrl tastera.
Orijentišući ga ka poslovnim korisnicima, Asus je uz F2HF laptop ponudio jednu zanimljivu stvar. U pitanju je čitač otiska prsta koji, uz pomoć pratećeg softvera, obezbeđuje sigurnost vaših podataka. Autonomija rad ovog modela je znatno veća, a i hard disk je brži. U paketu se dobijaju optički miš i torba. Sve u svemu, iako primetno skuplji, predstavlja bolju kupovinu od modela A9RP.

ASUS F2HF
ASUS F2HF

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *