TEST JEFTINIH LAPTOPOVA – CENA DO 550 EVRA

Po drugi put smo organizovali uporedni test jeftinih laptopova, a kao i svaki put situacija na tržištu daje specifičnu notu testu. Osnovna stvar koja se menja iz godine u godinu je cenovna granica koju postavljamo. Očekivano, ona je i ove godine primetno niža nego prethodne, ali po prvi put to nije bilo dovoljno da se napravi dobra selekcija. Pad cena je uslovio da laptopovi postanu široko popularni, pa se, kao logična reakcija, na tržištu pojavio ogroman broj modela. Zato smo ovog puta bili prinuđeni da postavimo donju i gornju cenovnu granicu, pa su se na testu našli modeli čija je cena između 500 i 550 evra.

A GDE JE MOJ?

Postavlja se pitanje šta da radite ako se na testu nije našao baš onaj model koji se vama sviđa. Ne očajavajte. Postoji velika šansa da možete i ovako saznati gotovo sve o njemu. Iako se u radnjama nalazi veli broj modela jednog proizvođača, razlike među njima nisu prevelike. Obično je reč o par modela kućišta u koja se pakuju različite komponente. Kako postoji veliki broj komponenti, tako su i mogućnosti za kombinovanje ogromne. Osnovna oznaka laptopa (recimo Toshiba Satellite L40 ili Acer Aspire 5520) označava seriju, pa se sa priličnom sigurnošću može tvrditi da većina modela ima isto kućište i da je kvalitet izrade isti. Dodatna oznaka sadrži podatke o ugrađenim komponentama. Činjenica je da na tržištu za svaku komponentu postoje uglavnom 2-3 proizvođača sa ogromnim udelom. Intel T7300 procesor, na primer, je uvek isti, bez obzira koji ga proizvođač laptopova koristio u svojim modelima. Znači, ako vam se dopada, recimo, HP 530, ali specifikacije odudaraju od onih na našem testu, jednostavno iskombinujte dva opisa. I taj "vaš" HP 530 će sigurno imati isti neobični touch pad i isti kvalitet izrade kao ovaj na našem testu, a performanse će mu biti gotovo identične bilo kom drugom laptopu, bilo kog proizvođača koji ima iste komponente. Tako sa velikom preciznošću možete doći do zaključka kakav je laptop koji se vama sviđa, a ne nalazi se na našem testu. Naravno, uvek postoji mogućnost primetnih razlika (recimo u kvalitetu ekrana), ali to ćete lako uočiti po razlici u ceni.

Uporedni test jeftinih laptopova

OSNOVA ZA TESTOVE

S obzirom na cenovnu kategoriju i činjenicu da nijedan laptop nije isporučen sa Windows Vista operativnim sistemom, odlučili smo da ih testiramo pod Windowsom XP Pro SP2. Kada su u pitanju merenja performansi odlučili smo se za bateriju testova koja se sadrži od sledećih programa: Futuremark-ovi PCMark05, 3DMark03, 3DMark05, Battery test iz PCMark2002 i HDTach. Verovatno se pitate zašto nismo uvrstili i 3Dmark06. Jednostavno, poslednji 3DMark se prevashodno oslanja na “jačinu” grafičkog čipa, a to u ovom slučaju nema velike vrednosti pošto su većinom u pitanju integrisana grafička rešenja. Težina laptopova (sa priključenom baterijom) je merena sa i bez punjača kako bi se stekao pravi utisak o težini istih. Pored performansi, na konačnu ocenu su bitno uticali kvalitet izrade, ergonomija, udobnost tastature, kvalitet prikaza ekrana, raspored prisutnih konektora i uopšteno skup svih komponenti. Pošto su Intel i AMD jedini proizvođači procesora koji su se našli u ovim laptopovima, moramo da iznesemo i par objašnjenja. Intelovi predstavnici T2060, T2080 i T2130 nisu 64-bitni, pa tako ne postoji mogućnost da na njih instalirate 64-bitne operativne sisteme. Intel Celeron M 530 i 540 nisu pogođeni ovim nedostatkom. Svi AMD-ovi predstavnici su 64-bitni. Po tabelama sa rezultatima je očigledno da AMD ima prednost u memory bandwith-u što će se osetiti pri (de)kompresiji fajlova, Photoshop-u i ostalim programima koji se oslanjaju na protok memorije, dok Intel-ova “sirova” snaga ima prednost u konvertovanju video i audio materijala, renderingu bilo koje vrste i sl. Naravno, daleko od toga da AMD nije sposoban da renderuje video ili da sa Intel-om ne može da se koristi Photoshop, već je ovo samo kratak uvid gde AMD/Intel procesori imaju prednost u odnosu na konkurenciju (kako ne bi došlo do pogrešnih tumačenja postignutih rezultata). Smatramo da se korišćenjem Viste bespotrebno troše resursi ovih, ne tako snažnih, laptopova. Generalno, bilo koji nov procesor teško da će predstavljati usko grlo u svakodnevnom radu. Pretpostavljamo da niko ne kupuje najjeftiniji laptop da bi se profesionalno bavio 3D modelovanjem ili obradom video materijala. Zato se ne treba previše opterećivati njihovim brzinama. Naravno, nije svejedno da li procesor ima jedno ili dva jezgra, ali je takođe bitno i da li ima mogućnost obaranja radnog takta u trenucima manjeg opterećenja. Ova mogućnost znatno utiče na smanjenje potrošnje energije, a samim tim i na dužu autonomiju. Intel Celeron procesori nemaju tu mogućnost, pa ih zato vrednujemo nešto manje. Količina radne memorije (RAM) je mnogo bitniji faktor. Dovoljno memorije vam omogućava udoban rad sa više pokrenutih programa istovremeno, pa na ovoj komponenti nemojte štedeti, naročito kada se uzme u obzir njena relativno niska cena. U većini radnji će pristati da vam, uz doplatu, ugrade više memorije, pa se potrudite da iskoristite tu mogućnost prilikom kupovine.

ACER ASPIRE 5315 

Acer je u prošloj godini bio jedan od najprodavanijih brendova kod nas, a velika zasluga za to pripada Gemstone seriji nastaloj u dizajnerskom studiju BMW-a. U poslednjih par brojeva smo imali priliku da opišemo jače modele iz pomenute serije, a izgled ovog modela se ne razlikuje od skuplje braće, što znači da ćete dobiti vrlo dobar kvalitet finalne izrade. Prvi “problem“ smo imali prilikom instalacije sistema, tj. drajvera koji nisu prisutni putem optičkih medija ili hard diska. Naime, Acer spada u grupu proizvođača koji u cilju smanjenja zagađenja okoline i zaštitne životne sredine laptopove isporučuju bez pratećih CD-ova. Možda na zapadu svi imaju brze internet konekcije, ali u Srbiji štednja na CD-ovima predstavlja problem.

Acer Aspire 5315 laptop

 Testirani model dolazi sa Linux distribucijom, a drajveri za XP ili Vistu nisu prisutni, već ih morate skinuti sa interneta, što dial-up korisnicima neće biti lako. Kada su performanse u pitanju, najslabija tačka je procesor i tu ovaj model zaostaje za konkurencijom, ali zato ima čak dva gigabajta RAM memorije. Već smo rekli da u pojedinim situacijama ovakva kombinacija može obezbediti efikasniji rad. Ako spadate u one koji su oduševljeni Gemstone dizajnom, a performanse vam nisu od presudnog značaja Aspire 5315 predstavlja solidno rešenje, naročito kada se uzme u obzir da je reč o najjeftinijem modelu na testu. 

DELL INSPIRON 1501

Pri susretu sa ovim laptopom prvo ćete uočiti njegovu impozantnu debljinu, pa izgleda pomalo starinski“. Utisak donekle popravlja srebrno-bela kombinacija boja. Da debljina može imati i pozitivnih strana, najlakše je uveriti se pritiskom na poklopac. Čak i pri vrlo jakom pritisku na spoljašnju stranu ekrana nije dolazilo do većih deformacija slike. Pored čvrstine samog materijala, ovo je postignuto i povećanim zazorom između poklopca i ekrana. Kvalitet izrade je na visokom nivou.

Dell Inspiron 1501 laptop

 Tasteri imaju neobično dubok hod, a touchpad poseduje vertikalni i horizontalni skrol, pa su vrlo ugodni za duži rad. Glare ekran ima vrlo kvalitetan prikaz boja i za nijansu bolje osvetljenje od konkurencije. U rangu je sa onim na Prestigio modelu, a neznatno zaostaje za ekranom na Toshibi. Laptop je zasnovan na AMD rešenjima – čipsetu, procesoru i grafici. Po dobijenim rezultatima rangira se pri samom vrhu kada se gledaju performanse. Njegova slaba tačka je hard disk. Pored malog kapaciteta ne može se podičiti ni brzinom. Kada se uzme u obzir da je cena memorije niska, ovom pa i ostalim laptopovima sa prisutnih 1GB radne memorije, bi svakako dobro došlo još 1GB, a time bi se podigle performanse na još viši nivo. Autonomija je odlična i tu Inspiron 1501 dobija veliki plus.

FSC ESPRIMO MOBILE V5515

Jednostavan i diskretan dizajn je ono što, na prvi pogled, odlikuje FSC-ov model. Finalna izrada ovog laptopa, je dobra. Poklopac se prilično ugiba pod pritiskom, ali zahvaljujući velikom razmaku to nema preveliki uticaj na ekran. Zvučnici imaju loš položaj (usmereni su na dole pa je zvuk prigušen), a USB konektori su relativno blizu. Tastatura je jača strana. Ekran je mat, pa će verovatno imati brojne poklonike među onima kojima smeta refleksija. Poražavajuća je činjenica da autonomija baterije iznosi samo sat vremena, po kriterijumu kakvim su i ostali predstavnici testirani. Po težini, spada u najlakše jeftine prenosive računare na ovom testu. Instalacija drajvera je prošla “najbezbolnije“ moguće pošto je DeskUpdate softver instalirao sve potrebne drajvere jednim klikom miša. Prisutni su drajveri kako za XP tako i za Vista operativni sistem.

Fujitsu Siemens FSC Esprimo Mobile V5515 notebook

 Fujitsu Siemens-ov predstavnik se izdvaja iz klase pošto je posedovao SiS čipset sa Intel-ovim procesorom i SiS Mirage 3+ grafičkim čipom. Pošto su ovaj čipset i grafički čip proglašeni kao najslabiji rešili smo da demistifikujemo tu tvrdnju i da konačno vidimo njihove prednosti i mane. Prema dobijenim sintetičkim rezultatima, zaista, ovaj laptop je slabiji od konkurencije po pitanju memorijskog protoka i grafičkih performansi. Pri reprodukciji HD video materijala je zauzeće procesora bilo manje, ali je kvalitet slike zaostajao za konkurencijom .

HP 530

Već i sama činjenica da je oznaka ovog HP-ovog modela samo broj, bez uobičajene oznake serije, dovoljno govori o položaju koji HP 530 zauzima u hijerarhiji ovog poznatog proizvođača. Iz toga ne treba izvlačiti brzoplete zaključke da je reč o lošem laptopu. Po kvalitetu izrade ovaj model spada u kvalitetnije na našem testu. Izrađen je od kvalitetne plastike i ne odaje utisak "jeftinoće". Kao i prethodnike iz serije 500 odlikuje ga nesvakidašnji dizajn touchpad u obliku mreže tačkica.

HP 530 notebook

 Spada u "vitkije" modele na testu, što se pozitivno odrazilo i na težinu. Upadljivo je odsustvo bilo kakvih dodatnih tastera za multimediju i brzo pokretanje omiljenih programa. HP 530 ima nešto stariji 945GME čipset pa mu je i grafička slaba. Ekran je "glare" a boje su pomalo "isprane". Da bi se postigla što niža cena na laptopu se nalazi samo par najosnovnijih konektora, pa je to i najveća zamerka. Sa druge strane, nudi dosta procesorske snage, pa je u toj kategoriji među najbržima na testu. Najbolje će "leći" ljudima koji imaju skromnije prohteve po pitanju performansi, ali žele čvrst laptop koji ne moraju paziti kao oči u glavi. U ovoj klasi HP 530 po tom pitanju spada u vrh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *