Test laptopova za igranje – gaming notebooks

 
Davno je prošlo vreme kada su prenosni računari bili samo poslovne mašine. S padom cena, notebookovi sve više postaju prvi izbor prilikom kupovine kućnog računara, a to pred njih stavlja i nove zadatke. Dva najbitnija nova zadatka su svakako zadovoljiti multimedijalne i igračke potrebe vlasnika. Iako se i dalje ne mogu meriti sa najnovijim desktop rešenjima, moderni prenosni računari mogu ponudi sasvim pristojne performanse kada su igre u pitanju. Zato smo odlučili da proverimo kako stoje stvari na domaćem tržištu. Izbor gaming notebookova, nažalost, nije veliki, i mi smo ovom prilikom testirali sedam modela.

LG LAPTOPOVI

Naša sećanja na prethodno testirane LG laptopove su prilično bleda. Iako su uvek bili pristojnog kvaliteta i solidnog odnosa cena-performanse, bili su prilično bezlični. Zbog toga uglavnom nisu privlačili veliku pažnju kupaca. Sa LG notebookovima koje smo testirali za ovaj broj situacija je potpuno drugačija, a to se posebno odnosi na model S1 Pro.
LG S1 Pro Express Dual laptop ima poprilično kockast, ali ipak zanimljiv i dopadljiv dizajn. Svetla tastatura se neće dopasti svima zbog mogućnosti lakšeg prljanja, ali u kombinaciji sa crnim poklopcem izgleda prilično elegantno. Verovatno je boja tastature jedan od razloga što se u paketu našla i krpica za čišćenje. Notebook je jako dobre izrade i čvrste konstrukcije, a komplimenti idu i na račun ekrana. Tastatura je vrlo dobra, sa sve numeričkim delom i jasno izdvojenim kursorskim tasterima.
Kada su performanse u pitanju, a to je verovatno ono što vas najviše zanima, S1 ne stoji baš najbolje. Slabije rezultate je postigao jedino drugi LG model na testu. Kako procesor ima i više nego dovoljno snage, očigledno je "zapelo" kod grafičkog podsistema. ATi (odnosno ono što se na našem tržištu može naći pod ovim imenom u notebookovima) se nije proslavio na našem testu. Teško je reći zbog čega nisu zastupljeni noviji i brži modeli ATI mobilnih rešenja, ali ono što se može naći, teško da može da parira nVidia rešenjima. Zato nešto lošije rezultate ne treba pripisivati LG-ju, koji se sa svoje strane svojski potrudio da kupcima ponudi mnogo toga. Pored čitača otiska prsta, koji igračima verovatno nije previše bitan, našlo se mesta i za par vrlo zanimljivih dodataka. Ako mu igre i ne leže najbolje, S1 briljira na polju multimedije. Najkorisniji i najneobičniji dodatak je svakako mali daljinski upravljač, koji se za vreme transporta može staviti u Express card slot. Na taj način će vam uvek biti pri ruci, a pritom i zaštićen od oštećenja. Iako tanak, ovaj mališa će svoj posao obaviti sasvim lepo. O komforu koji prilikom gledanja filmova i slušanja muzike pruža ova spravica nema potrebe trošiti reči.
Signal na izlazu za slušalice je neobično jak, a za odličan zvučni ugođaj zaslužna je i SRS TruSurround XT tehnologija. Ukoliko ste za instant zabavu, pomoć će vam pružiti Direct Media. Samo jedan dodir tastera sa prednje strane računara je dovoljan da pokrenete aplikaciju za gledanje filmova ili slušanje muzike.
Pasionirani igrači neće naći svoju sreću sa ovim notebookom, ali ako tražite sveobuhvatnu mašinu za zabavu, onda S1 može da uđe u najuži izbor.

LG S1 Pro express laptop
LG S1 Pro Express Dual laptop
 

LG P1 Pro Express Dual odlikuju nešto oblije linije srebrnkastog poklopca, dok je tastatura u osnovi ista kao kod modela S1. Mali enter je kompenzovan dodatnim enter tasterom u okviru numeričkog dela tastature, koji se nalazi u samom donjem desnom uglu. Zahvaljujući ovakvom položaju lako ćete se navići da ga koristite umesto onog osnovnog. Ekran je nešto lošiji nego onaj na modelu S1. Performanse su nezadovoljavajuće za iole ambicioznije igrače, pa u vodu padaju neke druge vrednosti, kao što je, recimo, najbolja autonomija u ovoj konkurenciji. I na ovom laptopu je implementiran sistem za poboljšanje kvaliteta zvuka. Zanimljiv je i način instalacije drajvera. Sa pratećeg DVD-a se instalira program LG Intelligent Update, a nakon njegovog pokretanja možete birati da li želite instalirati drajvere sa DVD-a ili najnovije direktno sa interneta. Solidna izrada i veliki broj priključaka bi verovatno u nekoj drugoj priči imali veću težinu. U svetu igara LG P1 ima sporednu ulogu.

 

LG P1 Pro Express laptop
LG P1 Pro Express Dual laptop 

MSI LAPTOPOVI

Već tradicionalno, MSI nudi vrlo dobre performanse za uloženi novac, pa ni ovog puta nije bilo iznenađenja po tom pitanju. Odmah treba napomenuti da se sva tri testirana laptopa isporučuju bez Windowsa. Ako se poslovni korisnici mogu zadovoljiti Linuxom, to nikako ne važi za igrače, pa se ovaj dodatni trošak mora uračunati u cenu.
MSI MegaBook M677 Crystal je model iz specijalne Crystal serije. Ovaj notebook ima finu završnu obradu, a poklopac je urađen u "piano" finišu i ukrašen Swarovski kristalima. Ovo mu daje izuzetno elegantan izgled. Sva tri MSI modela imaju isti grafički podsistem. U pitanju je nVidia GeForce Go 7600, što garantuje dobre performanse. Kako ima nešto "jaču" cenu od modela L735, evidentno je da će biti zanimljiv modno osveštanim igračima ili pripadnicama lepšeg pola. Za one koji gledaju da svaki uloženi evro pretvore u dodatni frejm, slede mnogo zanimljiviji modeli.

MSI Megabook M667 Crystal Collection

   MSI MegaBook M677 Crystal laptop
 MSI Megabook_M667X laptop
  

MSI MegaBook L735 i L745 su spolja gledano gotovo identični modeli. Razlikuje ih tek nešto drugačija boja oboda računara. Mnogo veće razlike se kriju unutra. Model L735 u sebi ima AMD-ovu platformu, dok je L745 predstavnik Intelovog tabora. Kao što smo pomenuli, imaju istu grafičku kartu, pa je šteta što im procesori rade na različitim brzina jer nismo u mogućnosti uporediti performanse megaherc za megaherc. Ovako, zahvaljujući bržem procesoru L745 odnosi pobedu ali uz primetno veću cenu. Ukoliko pažljivo pogledate specifikacije i rezultate testova, primetićete jednu nelogičnost. M677 ima brži procesor a lošije rezultate u gaming testovima od L735. Uzrok ove, uslovno rečeno, anomalije je sporija radna memorija na modelu M677.

MSI Megabook L735 notebook

 MSI Megabook L735 laptop

Pomenuta tri modela imaju DVI konektor, ali se u paketu dobija i DVI u D-SUB konvertor. Zajednička im je i 1,3 MPix web kamerica, kao i čitač kartica. Da bi bar donekle opravdali razliku u ceni, u MSI-u su odlučili da L745 i M677 obogate bluetooth adapterom. Hronična boljka većine MSI notebookova je baterija, pa se u ovoj kategoriji svi testirani modeli loše kotiraju. Kvalitet izrade modela L735 i L745 je prosečan. Touch pad je nešto lošiji od onog na M677, a slika je zadovoljavajuća. Velika tastatura je obogaćena numeričkim delom, što olakšava neke uobičajene dnevne aktivnosti.
Iako je L745 nešto brži, čini nam se da razlika u performansama, a ni u kvalitetu i dodatnoj opremi, nije tolika da bi opravdala više od 20 procenata veću cenu. Ako vam je stalo do igranja na prenosnom računaru, a imate ograničen budžet, MSI MegaBook L735 nudi najviše frejmova po uloženom evru od svih testiranih modela.

MSI Megabook L745 notebook
MSI Megabook L745 laptop

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *