TOSHIBA SATELLITE L875

Laptopovi velikih ekrana nisu česti gosti na našem sajtu. U vreme kada dominiraju veoma tanki i laki prenosni računari, pomalo se zaboravlja da i velika dijagonala ima svojih prednosti. Testirali smo model Toshiba Satellite L875 koji ima ekran dijagonale 17,3″, moćan procesor i brzu grafičku kartu, pa se s pravom može reći da je u pitanju prava zamena za desktop računar.

 

Toshiba Satellite L875

 

Naviknuti na nešto slabije i plastičnije kućište kod Toshibine L serije, prijatno smo se iznenadili nakon otpakivanja modela Satellite L875. Poklopac laptopa i oslonac za dlanove su od brušenog aluminijuma, pa je ceo uređaj čvrst, bez krckanja i ugibanja. Za kvalitet izrade Toshiba Satellite zaslužuje visoku ocenu. Iako je estetika poprilično subjektivna, utisak je da će se L875 dopasti većini potencijalnih kupaca. Pored pomenutih aluminijumskih delova, ovaj model se odlikuje i sjajnom crnom plastikom oko tastature. Ruku na srce, ovaj deo se veoma lako prlja, pa ga treba redovno održavati. Mrežica iznad tastature skriva zvučnike koji su veoma glasni, ali sa prenaglašenim visokim tonovima. Kod ovako velikih laptopova ima dosta mesta za zvučnike, pa smo očekivali nešto bolji kvalitet zvuka.
Još jedan detalj je neuobičajen za laptopove ove veličine, a to je kratak hod tastera. Pored toga, nije nam se dopala ni što su kursorski tasteri veoma mali. Osim ovoga, na tastaturu nemamo drugih zamerki. Podrazumevano podešavanje je da funkcijske (F) tastere koristite za regulisanje zvuka, osvetljenja ekrana i upravljanje multimedijom, što je za većinu korisnika prednost i smetaće samo naprednim korisnicima koji, recimo, često koriste Alt+F4 za zatvaranje prozora jer sada ista operacija zahteva istovremeni pritisak na Alt+Fn+F4. Srećom, ovo se može lako promeniti u okviru Toshibinog seta alata za podešavanje rada sistema.

Toshiba Satellite L875 tastatura

Touchpad je smešten u svojevrsnoj kadici, odnosno udubljen je u odnosu na oslonac za dlanove. Sa jedne strane, ovo je korisno jer vam prst neće slučajno skliznuti sa tačpeda, ali je sa druge strane mana što nije prilagođen Windows 8 operativnom sistemu, sa kojim se inače ovaj model isporučuje. Neke od funkcija Windowsa 8 (Charm bar, All apps…) se pozivaju prevlačenjem prsta sa ivica tačpeda, a kod ovakve konstrukcije to ne ide baš lako. Levi taster tačpeda je u početku bio malo bučniji, ali se vremenom razradio. Inače, treba napomenuti da tačped ima standardnu konstrukciju, sa fizički odvojenim tasterima, što možda nije prednost kod korišćenja Windowsa 8, ali će svakako pozdraviti svi koji ne mogu da se naviknu na moderne tačpedove gde su tasteri integralni deo površine osetljive na dodir.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *