TOSHIBA SATELLITE L755

Iako važe za skupe, Toshiba prenosnici s vremena na vreme umeju da iznenade interesantnim modelima pristupačne cene. Satellite porodica među svojim članovima broji dosta veoma različitih modela. Između ostalog tu su i takozvani “entry-level” modeli, ali i znatno hardverski jače multimedijalne mašine. Toshiba Satellite L755-1M0, koju smo testirali ovog puta, spada u zlatnu sredinu. Dizajnom ne odudara od znatno jačih i skupljih modela, dok je hardver taman odmeren tako da zadovolji široku grupu korisnika.

 

Toshiba Satellite L755 laptop

 

Ovo u suštini znači da ćete slično kućište naći i kod dosta skupljih modela. Naravno, kućište je od plastike ali to ne treba da vas čudi jer Toshiba plastiku koristi i za izradu svoje vrlo skupe Qosmio serije. Na to ne treba da gledate kao na minus iz dva razloga. Prvo: plastika utiče na cenu (nižu) i drugo: kvalitet upotrebljene plastike je na znatno višem nivou od uobičajenog u ovom cenovnom rangu. Za razliku od većine modela koji imaju klasičan jednobojnih poklopac, Satellite L755 ima veoma zanimljiv i dopadljiv poklopac na kome su rombovi kreirani od nizova linija u različitim nijansama sive. Zahvaljujući ovim šarama, otisci prstiju na kućištu od sjajne plastike nisu uočljivi, a laptop izgleda veoma lepo.

 

Toshiba Satellite L755

 

Šareni poklopac udomio je solidan ekran za ovu klasu uređaja. Na 15,6 inča “razvučeno” je 1366×768 piksela, prikaz boja je dobar, dok su uglovi gledanja taman – horizontalni su odlični, dok vertikalni (koji se mogu kompenzovati pomeranjem ekrana) nisu tako sjajni. Na vrhu se našlo mesta za kameru koja će biti dovoljna za Skype video pozive, što je i očekivano u ovom cenovnom rangu.

 

Toshiba Satellite L755 keyboard

 

Najprijatnije iznenađenje je veoma kvalitetna tastatura koju smo već nekoliko puta videli kod dosta skupljih modela, posebno Qosmio serije. Naravno Toshiba Satellite L755 nema pozadinsko osvetljenje, ali je osećaj prilikom kucanja fenomenalan. Nema ugibanja, spojenih tastera, nesigurnosti oko toga šta ste pritisnuli i slično. Tasteri imaju oborene leve i desne ivice kako biste lako pravili razliku između suseda, pa će onima koji imaju potrebe dosta da kucaju ova tastatura biti pun pogodak. Jedini problem koji ima ova tastatura, a koji je karakterističan i za skuplje modele su dodatne oznake (za funkcije kojima se pristupa preko “Fn” tastera), a koje su obeležene teško primetnom sivom bojom. Dok vam po danu ovo neće smetati, noću ćete imati problema da se snađete sa prečicama. Doduše jedan od softvera koji Toshiba nudi uz svoje modele daje grafički prikaz najčešće korišćenih prečica na ekranu onog trenutka kada pritisnete “Fn”, pa najtoplije preporučujemo instalaciju istog.

 

Toshiba Satellite L755 touchpad

 

Touchpad izgleda kao oveća nalepnica preko odmorišta za dlanove, a lako ga je naći samo zbog dve velika pripadajuća tastera. Nije nam jasno čemu škrtarenje, ali bi svakako voleli da je efektivna površina (mnogo) veća, tim pre što touchpad nema posebno izražene ivice, već se od okoline razlikuje po nešto drugačijem (hrapavom) materijalu. Srećom, preciznost je na nivou, pa se ovo donekle kompenzuje. Levi i desni taster touchpada su veliki i prilično precizni, sa jasno odmerenim hodom, mada bi mogli biti malo tiši, kako ne bi svi u sobi sa vama znali kada ste pritisnuli jedan od njih.
Iznad tastature su smešteni zvučnici koji svojim kvalitetom ne odudaraju od konkurencije u ovoj klasi. Jednostavno, biće dovoljni da pogledate pokoji film ili odslušate neku pesmicu, ali daleko od toga da će vas impresionirati. Za bolji zvuk (ukoliko imate odgovarajuću opremu) poslužiće dva audio konektora na levoj strani, tik pored HDMI i USB 3.0 portova. Zbog povećeg otvora za hlađenje, leva strana nosi samo još VGA i LAN port, dok su druga dva USB porta i optički uređaj stavljeni na desni bok, zajedno sa ulazom za punjač.
Od dodataka pomenućemo i nadasve korisni taster za isključivanje touchpada, koji pri dužim sesijama kucanja ume da bude od pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *