TOSHIBA SATELLITE L650 LAPTOP

Ako iole pratite dešavanja na laptop sceni, poznato vam je da je Satellite L serija najjeftinija u ponudi kompanije Toshiba, a to znači i veoma popularna kod domaćih kupaca. Toshiba Satellite L650 po oznaci spada u jeftinu seriju, ali se po performansama i kvalitetu izrade to ne bi moglo zaključiti.

 

Toshiba Satellite L650 lapop

 

Sjajna crna plastika od koje su izrađeni poklopac i oslonac za dlanove ima diskretne tamno sive šare koje oblikom podsećaju na muzičku povisilicu (ili "tarabicu" na tastaturi, ako ste bežali sa časova muzičkog), pa otisci prstiju nisu toliko uočljivi koliko smo očekivali, ali ih ipak ima. Što je površina veća (poklopac recimo), to su otisci uočljiviji. Iako to na prvi pogled nije uočljivo, pomenute šare su u delu iznad tastature reljefne, pa se mogu osetiti pod prstom, što je lep detalj. Diskretni Power taster i elipsasti prorezi za zvučnike su sve što ćete videti na kućištu iznad tastature. Jedno je sigurno, Satellite L650 ne odaje utisak jeftinog laptopa, a kvalitet izrade je zadovoljavajući. Tu i tamo se plastika ugiba pod snažnijim pritiskom, što je i očekivano, ali nema neprijatnog škripanja koje bi nerviralo i zabrinjavalo.
Kao što smo i navikli kod Toshibinih laptopova u ovoj klasi, fokus nije bio na prenosivosti, pa Toshiba Satellite L650 spada u osrednje modele, kako po težini, tako i po dimenzijama.

 

Toshiba Satellite L650 notebook

 

Uz uređaj se ne isporučuju Windows, ali ni drajveri, što se verovatno opravdava pričom o zaštiti prirode i izbacivanju nepotrebnih stvari zarad smanjenja zagađenja. Sve bi to pilo vodu da se u istom paketu ne dobija veoma debelo korisničko uputstvo, koje je moglo biti i na DVD-u sa drajverima. U zemlji gde je brza internet konekcija jođ uvek u manjini, ovo nije zanemariv nedostatak. Preuzimanje drajvera sa Interneta i njihovo instaliranje ume da potraje, a može da zbuni i iskusnije korisnike jer se u moru ponuđenih fajlova treba snaći i odabrati samo najpotrebnije. Obratite pažnju, da bi vam nestao i poslednji žuti uzvičnik iz Device Managera, treba instalirati i "Intel Management Engine Interface".
Tastatura u pojedinim delovima pomalo zvecka, ali nije strašno. Lokalizovana je za naše tržište, što znači da na tasterima postoje oznake za naša slova. Touchpad ima hrapavu površinu veoma fine granulacije, što omogućava precizno upravljanje kursorom. Touchpad je u istoj ravni sa ostatkom kućišta, pa će vam prst povremeno izletati van radne površine. Neposredno iznad touchpada je taster koji služi za njegovo isključivanje, što će vam dobro doći ukoliko koristite miša. Multitouch mogućnosti su podržane.

 

Toshiba L650

 

Ekran je dobro osvetljen LED pozadinskim osvetljenjem, a svojim karakteristikama će zadovoljiti većinu korisnika.
Valja reći nešto i o komponentama od kojih najviše zavise performanse sistema. Prvi put na testu imamo laptop sa ATI Mobility Radeon HD 5145 grafičkom kartom. Iako petica na početku oznake sugeriše da je reč o pripadniku najnovije generacije, HD 5145 je u osnovi HD 4570 sa nešto višim taktovima. To znači da je u pitanju DirectX 10 karta, a ne DirectX 11, što ne treba previše da vas brine jer su DX11 igre još uvek veoma retke, a dok se omasove vaš laptop će i onako postati slab za njih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *