TOSHIBA QOSMIO F750

3D, 3D, 3D… Na sve strane se priča o 3D tehnologiji, pa je red da vam predstavimo i jedan laptop koji ima potpuno drugačije rešenje za prikaz 3D slike. Za razliku od laptopova koji za uživanje u 3D efektima zahtevaju nošenje specijalnih naočara, Toshiba Qosmio F750 nudi blagodeti 3D sveta samo pomoću svog specijalnog ekrana.
Toshiba ni ranije nije bežala od neobično upadljivih boja, naročito kada su laptopovi iz Qosmio serije u pitanju, pa nas ni jarko crveni poklopac modela Qosmio F750 nije iznenadio.

 

Toshiba Qosmio F750 laptop

 

Prošaran nizom talasastih linija koje su sastavljene od sitnih rupica, F750 ima izuzetno atraktivan i upadljiv dizajn, koji se verovatno neće dopasti baš svima, ali većini hoće. Unutrašnji delovi kućišta su od sjajne crne plastike, izuzev touchpada koji je od mat materijala. Kvalitet izrade je na visokom nivou, sve je dobro utegnuto, a i poklopac je otporan na jače pritiske.
Tastatura je vrlo dobra i bez ugibanja. Enter je pomalo neobičnog oblika pa deluje manji nego što jeste, a i Space je mogao biti veći. Kursorski tasteri su jasno izdvojeni, a ispod tastature je dodatni taster za uključivanje i isključivanje touchpada.

 

Toshiba Qosmio F750 tasteri

 

Iznad tastature, u desnom delu kućišta su smešteni dodatni senzorski tasteri, sa sledećim funkcijama: Eco mod, Wireless, 3D i multimedija. Ovakve tastere je uvek zgodno imati, pa pozdravljamo njihovo prisustvo.
Dođosmo i do ekrana koji čini Toshibu Qosmio F750 jedinstvenim laptopom. Ukratko, ekran je sjajan. Ima punu HD rezoluciju, što je impresivan podatak za ovu dijagonalu. Prikaz boja, uglovi gledanja… sve je na visokom nivou. Ipak, to nije ono najbitnije. Ovaj ekran ima jedinstvenu sposobnost da prikazuje 3D sliku za čije gledanje nisu neophodne specijalne naočare. Da stvar bude još lepša, ekran je sposoban da istovremeno prikazuje i 2D i 3D sliku, naravno u odvojenim prozorima. Kao što rekosmo još u najavi ovog modela, to vam pruža mogućnost da gledate 3D film, a u drugom prozoru nesmetano pretražujete Internet u potrazi za informacijama o ostvarenju koje gledate.

 

Toshiba Qosmio F750 3D laptop

 

OK, u teoriji to zvuči sjajno, ali kako je u praksi? Pre svega, treba reći da tehnologija zaista radi kao što je obećano. Puštanjem odgovarajućih video fajlova dobijate 3D sliku, ali određena ograničenja postoje. Iako ekran ima punu HD rezoluciju, prilikom reprodukcije 3D video materijala rezolucija opada na maksimalnih 1366×768 piksela. Ruku na srce to i nije neka prevelika mana, ali ocenu donekle kvari to što 3D efekti nisu tako ubedljivi kao kod tehnologije koja koristi odgovarajuće naočare. Prvi utisak je bio bled, ali se situacija dosta popravila nakon kalibrisanja slike pa se kvalitet približio onom koji daju 3D naočare. Ipak, slici nedostaje malo veća dubina da bi u potpunosti parirala konkurentskim 3D tehnologijama. Toshiba nudi i softver koji standardni 2D video pretvara u 3D i to "u letu", prilikom reprodukcije. Činjenica je da krajnji rezultat ima određeni stepen 3D efekta, ali je on još slabiji nego kod "pravih" 3D filmova, pa je ova mogućnost više zanimljiva nego korisna.
Treba napomenuti da nismo uspeli da postignemo 3D efekat u video igrama, a ni na zvaničnom sajtu se ništa ne pominje, što upućuje na to da ova tehnologija nema tu mogućnost (za sada), mada postoji šansa i da grešimo.

 

Toshiba Qosmio F750

 

Sam princip rada se zasniva na korišćenju integrisane web kamere koja registruje gde su vaše oči i prilagođava prikaz na ekranu vašem položaju. Prilikom testiranja je ovo solidno radilo i sistem je uglavnom bez problema uspevao da prati pokrete glave i prilagodi sliku. Ograničenje je što samo jedna osoba može uživati u 3D slici, ali s obzirom da laptop najčešće i koristi samo jedna osoba, to i nije veliki nedostatak. Poželjno je da prostoriji u kojoj ste bude dobro osvetljena, da bi kamera preciznije pratila vaše oči. S obzirom da većina korisnika voli da uživa u filmovima u bioskopskoj atmosferi (prigušeno svetlo) ovo baš i nije najsrećnije rešenje.
Inače, pomenuta web kamera ima HD rezoluciju i odličan frame rate i pri slabijem svetlu, ali su boje pomalo isprane i neuverljive.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *