TOSHIBA PORTEGE Z830

Nedavno testirani ASUS ZENBOOK UX31 je dobio konkurenciju u obliku Toshiba Portege Z830 Ultrabooka. Očekivano, i Portege Z830 pleni svojom pojavom, a da li su izgled, Toshibino iskustvo i neka zanimljiva rešenja bili dovoljni da svrgnu ZENBOOK sa trona saznaćete u narednim redovima.

Ovog puta smo imali prilike da se poigramo sa najnovijim predstavnikom Toshiba Portege serije – modelom oznake Z830-10H. Ovaj ultrabook dolazi u (očekivano) veoma tankom kućištu izrađenom od legure magnezijuma i aluminijuma što ga čini veoma lakim i veoma dopadljivim. Sa težinom od samo 1,1 kg (0,2 kg manje od UX31), Toshiba Z830 trenutno nosi titulu najlakšeg ultrabooka sa ekranom dijagonale 13,3 inča. Debljina mu je 15,9 mm, što ga čini i tanjim od Zenbooka, mada se to zbog vešto dizajniranog profila ASUS-ovog ultrabooka ne primećuje.

 

Toshiba Portege Z830 ultrabook

 

Tanka metalna kućišta ultrabookovima daju posebnu poslovnu notu, pa je tako i sa ovim modelom, što znači da će se izgledom uklopiti u najrazličitija okruženja. Za razliku od veoma čvrstog kućišta, poklopac ekrana deluje poprilično krhko, naročito u poređenju sa Zenbookom. Poklopac se savija toliko da smo se par puta zabrinuli da će doći do oštećenja. Zanimljivo je što ovo savijanje nije uticalo na prikaz slike, pa nije bilo koncentričnih krugova nastalih usled deformisanja slojeva ekrana, što nam je ukazalo da je poklopac, iako mekan, ipak izdržljiviji nego što bi se na prvi pogled moglo zaključiti.

 

Toshiba Z830

 

Rezolucije ekrana je 1366×768 piksela. Nije da cepidlačimo, ali bismo bili srećniji da se radi o panelu nešto veće rezolucije, kao što je to ASUS uradio kod većeg Zenbook modela. Uglovi vidljivosti su pristojni, dok je distorzija boja primetna pri pomeranju po vertikali, više nego po horizontali. Prikaz je umeren, bez prenaglašenih boja, jer se radi o ekranu sa mat površinom, tako da će ljubitelji prezasićenih boja kod ekrana sa glare premazom ovoga puta biti razočarani. Joše jednom ćemo ponoviti da smo mi, generalno gledano, ljubitelji mat ekrana pa pozdravljamo odluku da se kod Z830 primeni ovakav tip displeja.
Kao i kod većine ultrabookova okviri oko ekrana su malo veći, pa ćete ponekad imati utisak da u rukama držite “četrnaesticu”. Široki deo iznad ekrana ugostio je kvalitetnu HD kameru, a jedino nam je nedostajao senzor ambijentalnog osvetljenja, stvar koju sve češće viđamo kod prenosnika i koja ume da bude veoma korisna.

 

Toshiba Portege Z830 notebook

 

Iako smo od Toshibe navikli na veoma kvalitetne i udobne tastature ova nam se na prvu loptu nije dopala. Zarad većeg razmaka između tastera površina istih je žrtvovana, pa su nešto manji nego što nam se to dopada, ali je to kompenzovanom dobrim rasporedom. F tasteri su grupisani, kursori izdvojeni, a ogroman broj najrazličitijih prečica raspoređen po celoj tastaturi. Jednostavno, čini nam se da je manje tastera koji uz Fn nemaju dodatnu funkciju od onih koji je imaju. Još jedna stvar koja bi mogla da bude malo bolja je preciznost tastera. Iako je za očekivati da kod ovako tankih računara tasteri imaju plitak hod, na Toshibi Portege Z830 je to posebno primetno, pa je kucanje prilično neudobno. Uz to, tasteri pružaju priličan otpor, pa imate utisak kao da se “lepe” za prste. Naravno, i na ovo ćete se naviknuti, ali bismo voleli da je u pitanju malo kvalitetnija tastatura. Napomenućemo i da je Toshiba implemetirala i poseban softver za prečice, pa ćete prilikom pritiska na Fn taster dobiti overlay na vrhu ekrana na kojem će biti izlistane funkcije tastera koji sa Fn izvode određenu akciju.
Iako ispod proseka, tastatura na Z830 ima i jednu veoma dobru karakteristiku, a to je pozadinsko osvetljenje koje omogućava udobniji rad u mraku. Možete birate da li će raditi stalno, isključiti se posle nekog vremena ili biti potpuno ugašeno. Nadamo se da će i drugi proizvođači implementirati pozadinsko osvetljenje tastature.
Kako je tastatura relativno “zbijena” na gornjoj polovini, prostor ostavljen za touchpad je prilično veliki, i korišćenjem nešto “šire”, pravougaone konfiguracije dobila bi se prostrana površina za udoban rad. Međutim, nekome se to nije svidelo, pa je stavljen touchpad prosečne veličine, sa dopadljivim metalnim okvirom, koji udomljava pripadajuće tastere i signalne piktograme. Touchpad ima multitouch mogućnosti (tri prsta), a preciznost mu je na nivou. Levi i desni taster su prilično bučni i pomalo neprecizni po uglovima, a raznobojne lampice tik ispod njih uredno će vas obaveštavati o aktivnosti određenih komponenata sistema. Prisutan je i fizički taster za gašenje touchpada koji će vam biti koristan kod kucanja, da ne biste dlanom nehotice pomerali kursor, a tik pored Power tastera gore levo iznad tastature mesta se našlo za Eco taster i prekidač za odabir aktivnih izvora prikaza.

Toshiba Portege Z830

Površina odmorišta za dlanove levo i desno od touchpada je veoma prostrana, a zahvaljujući specijalnom dizajnu unutrašnje konstrukcije koja se nalazi ispod magnezijumskog kućišta toplota se efikasnije disipira, pa ni pri visokom opterećenju nećete osetiti da se ovaj deo posebno greje.
Čeona strana je veoma tanka, pa ima samo tri signalne lampice (punjenje, on/off i HDD), kao i dva otvora za iznenađujuće dobar audio sistem. Zbog malo prostora u ultrabookovima često nema prostora za prostrane rezonantne kutije kvalitetnih audio sistema pa se proizvođači često “dovijaju” nekonvencionalnim rešenjima. MaxxAudio zvučnici implementirani kod ovog modela bi postideli i dosta jače zvučne sisteme. Ako zanemarimo nedostatak najnižih tonova, koje nije ni realno očekivati, zvučna slika koju stvaraju ovi stereo zvučnici je na visokom nivou, kako po kvalitetu, tako i po jačini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *