TEST TOSHIBA TECRA R10 LAPTOPA

Dobar poslovni laptop treba da bude kvalitetne izrade, lagan, pouzdan, brz i sa velikom autonomijom. Toshiba je model Tecra R10 namenila poslovnim ljudima koji dosta putuju, a u nastavku teksta ćemo vam pokazati koliko se karakteristike ovog laptopa poklapaju sa željama i potrebama poslovnih korisnika.

 

Toshiba Tecra R10 laptop

 

Na prvi pogled Toshiba Tecra R10-10S ne deluje previše čvrsto. Takvom utisku najviše doprinosi poprilično tanak i fleksibilan poklopac. Iznenađujuće, čak ni pri primetnom uvijanju poklopca ne dolazi do deformacije slike na ekranu. Detaljnije ispitivanje pokazuje da situacija sa čvrstinom i kvalitetom izrade uopšte nije loša. Ipak, ako ste očekivali kućište koje izdržava i ekstremne udarce, onda ćete možda biti malo razočarani.

 

Toshiba Tecra R10 laptop

 

Gotovo ceo notebook je od mat-sive plastike, a jedino se izdvaja crni okvir oko ekrana. Čeoni deo ima neobičan, aerodinamičan oblik koji asocira na prednji deo sportskih automobila. U svakom slučaju, ovakav oblik je mnogo zanimljiviji i lepši od klasičnih kockastih formi u kojima su se ranije izrađivali poslovni laptopovi. Pored estetske, ovakav oblik ima i ergonomsku funkciju, jer su ruke u prirodnijem položaju.
Tastatura ima blago ugibanje na sredini, ali je kvalitet generalno na visokom nivou, zahvaljujući čemu je rad udoban. Još jedna bitna njena odlika je i otpornost (u određenoj meri) na polivanje tečnošću. Deo na kome se nalaze tasteri kod touchpada, čitač otiska prsta i LED indikatori je sa sjajnom metalik završnom obradom. Vrlo neobično rešenje, kada se uzme u obzir da je taj deo u stalnom kontaktu sa prstima, što znači da će najčešće biti blago umrljan.

Toshiba Tecra R10

 

Power taster se nalazi previše blizu tastera ESC, što nam se ne dopada. Ispod Power tastera se nalaze dva dodatna, od kojih prvi poziva Toshiba Assist, program koji objedinjuje niz softverskih alatki pomoću kojih možete brže i efikasnije iskoristiti potencijale svog laptopa. Pomoćni softver je podeljen u četiri kategorije: za lakše povezivanje sa drugim računarima i mrežama, za zaštitu podataka, za proveru ispravnosti komponenti i zaštitu hard diska, a poslednji segment nosi naziv “Optimize”. U njemu se kriju podešavanja dodatnih tastera, boot opcija, režima rada procesora…
Drugi dodatni taster (Presentation) poziva Windows Mobility Center. Ukoliko želite, funkcije ova dva tastera možete prilagoditi svojim potrebama.

Toshiba Tecra R10-10S notebook

Tecra R10 dolazi sa gomilom preinstaliranog (ne)potrebnog softvera. Pored nekoliko veoma korisnih programa, natrpano je i par onih koji samo nepotrebno guše mašinu, pa preporučujemo da detaljno “pročešljate” sav sofver i deinstalirate ono što vam nije potrebno. Toshiba TEMPRO je jedan od programa koje dobijate uz ovaj laptop. Njegova uloga je da vas obaveštava o novitetima vezanim za vaš prenosni računar. Informacije stižu iz Toshibinog centra i prilagođene su baš vašem modelu. Pored podataka o raspoloživosti novih verzija softvera, TEMPRO će vas obavestiti i ako uoči mogućnost za bolje iskorišćenje performansi laptopa. Face recognition sofver ima mogućnost da prepozna kada ste vi ispred laptopa, ali s obzirom na kvalitet web kamerice, ne preporučujemo da se previše oslonite na ovu opciju. Još jedan od interesantnih programa je Toshiba PC Health Monitor koji na simpatičan i slikovit način prikazuje promene parametara sistema u realnom vremenu.

 

Toshiba Tecra R10
 
Toshiba Tecra R10

 

Kao i obično, prednosti poslovnih modela nisu uvek vidljive na prvi pogled, dok će poznavaocima nalepnica sa natpisom Centrino 2 vPro reći dosta toga. To znači da uz pomoć Intel Active Management Technologije profesionalci iz IT sektora vaše firme mogu da daljinski otklone eventualne probleme u radu laptopa. Tecra R10 poseduje TPM (Trusted Platform Module) koji omogućava enkripciju podataka, a ključ za enkripciju se nalazi u samom modulu (kontroleru), što dodatno poboljšava sigurnost. Enkriptovani podaci se preko Personal Secure Drive-a smeštaju na virtuelni disk kreiran u okviru zasebne particije. Za fizičku bezbednost podataka, kao i celog hard diska, brine se Toshiba HDD Protection, sistem za zaštitu od potresa.
Čitač otiska prsta vam može zameniti lozinku neophodnu za logovanje u operativni sistem, ali se može podesiti i da identifikacija bude zatražena pre podizanja OS-a, što dodatno podiže nivo sigurnosti.
Displej dijagonale 14,1 inč ima LED pozadinsko osvetljenje, uniforman prikaz, ali i prilično loš vertikalni ugao gledanja. Definitivno smo očekivali nešto bolji displej. Prednost mu je što spada u kategoriju matiranih, odnosni onih koji nemaju refleksivni premaz.
Performanse i komponente su prilagođene potrebama poslovnih korisnika. GS45 je najmoćniji Intelov čipset sa integrisanom grafikom, što pokazuje da na ovom laptopu nisu pravljeni kompromisi pri odabiru komponenti. Intel Core 2 Duo SP9300 procesor troši manje struje od većine drugih Core 2 Duo modela, što u kombinaciji sa štedljivim LED osvetljenjem ekrana daje odlične rezultate na testu baterije.

 

Toshiba Tecra R10 laptop

 

Posebnu vrednost ovom prenosnom računaru daje ugrađeni 3G modul, koji omogućava korišćenje interneta u gotovo bilo kom trenutku. Kako je veći deo naše zemlje pokriven odgovarajućim signalom, ovo je dodatak koji će poslovni korisnici znati da cene. Tecra R10 se isporučuje sa Windows Vista Basic operativnim sistemom, ali ako ste ljubitelj starog dobrog XP-a, obradovaće vas vest da se u paketu nalazi i XP recovery DVD-u, pa se po želji možete odlučiti i za ovaj OS. Sve to prati i adekvatna trogodišnja garancija.
Tanka i lagana, Toshiba Tecra R10 ima odličan balans performansi, udobnosti u radu i težine. Očekivano, cena nije prilagođena širokim masama, ali odgovara ponuđenom kvalitetu i mogućnostima.

 Rezultati testova – Toshiba Tecra R10-10S

PC MARK05 4.856
3D MARK06 771
HD Tach Average (MB/s) 53,1
Battery Eater MIN/MAX 1h 19`/ 5h 10'
  
 Specifikacije – Toshiba Tecra R10-10S

Procesor Intel Core 2 Duo SP7350 na 2,26 GHz
Čipset Intel GS45
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel X4500MHD
Ekran (“) 14,1 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, Express card, eSATA, Bluetooth, Wireless 802.11b/g/N, WWAN – 3G modem, čitač kartica
Težina (kg) 1,95
Cena (€) 1250
Kontakt: www.comtradeshop.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *