TEST TOSHIBA SATELLITE X200 LAPTOPA

Odlično dizajniran i sa atraktivnom bojom kućišta, X200 privlači pažnju svih, bez obzira da li se razumeju u hardver ili ne. Doduše, ni dimenzije nisu ništa manje impresivne, kao ni težina od skoro 4 kilograma. Ukoliko ga negde nosite, u sve to uračunajte i nešto više od kilograma težak strujni adapter sa kablovima.

 Neobična boja poklopca na Toshiba Satellite X200
Neobična boja poklopca na Toshiba Satellite X200 iz drugog ugla
 Neobicna boja poklopca

 Na kvalitet izrade nemamo nikakvih primedbi. Ekran je odličan u gotovo svim aspektima, a jedina sitna mana je neznatno probijanje pozadinskog osvetljenja na donjoj ivici. Kvalitet slike kakav se samo poželeti može će zadovoljiti i najprobirljivije.

Toshiba Satellite X200 notebook

Velika tastatura poseduje i numerički deo, ali to nije uticalo na osnovne tastere, kao kod modela sa 15,4" ekranom. Tasteri Enter i Caps Lock imaju pomalo neobičan dizajn, koji stvara privid da su manji nego što zaista jesu, što ume da zbuni u početku. Touch pad je nesvakidašnji. Na njemu su iscrtane ikonice koje zasvetle plavičastom bojom kada se aktiviraju pritiskom na gornji desni deo touch pada.

 Touchpad svetli plavom bojom kad se uključi

Touchpad na Toshiba Satellite X200

U tom modu touch pad ne možete koristiti za pomeranje kursora već za pokretanje aplikacija ili regulaciju jačine zvuka. Posle početnog perioda privikavanja ova mogućnost postaje vrlo upotrebljiva i korisna.

MOĆAN IGRAČ 

I jedna GeForce 8600M GT grafička je dovoljna za pristojno igranje na prenosnim računarima, a dve uparenje igranje pretvaraju u pravo zadovoljstvo. SLI pruža velike mogućnosti ali ne odmah. Naime, po defaultu je SLI isključen, a da biste izvukli maksimum, moraćete se malo poigrati sa opcijama. To nam se nije dopalo jer manje iskusni korisnik možda neće odmah ni primetiti da može dobiti bolje performanse jednostavnim menjanjem podešavanja u opcijama drajvera. Naravno, uvek koristite najnovije drajvere koji će na adekvatan način iskoristiti SLI potencijal u novim igrama. Procesor je dovoljno snažan da "nahrani" grafičke karte, tako da ni tu nema uskog grla. Laptop se u jednom delu (sa donje strane) prilično greje, ali ova grdosija i nije predviđena da stoji u krilu. Otvori za ventilaciju sa obe bočne strane, tako da nema realne opasnosti od pregrevanja.

Brz prenosni racunar Toshiba Satellite X200 21k

Ni uz puno truda nismo uspeli da razumemo logiku proizvođača da u jedan ovako dobar i skup laptop ugradi hard disk koji se "vrti" na samo 4200 obrtaja. To je ujedno i najslabija tačka sistema. Zvuk koji dopire iz Harman Kardon zvučnika je prosto očaravajući i nestvarno snažan i kvalitetan za klasu prenosnih računara.

 Jaki i lepo dizajnirani Harman Kardon zvučnici
Jaki Harman Kardon zvucnici


Kamerica ima neobične performanse. U rezoluciji 1280×800 daje manji "framerate" nego u 640×480, što je i očekivano, ali je zato slika dosta jasnija i sa manje kolornog šuma na većoj rezoluciji.

ZANIMLJIVI DODACI

Uz Satellite X200-21K se dobija par zanimljivih stvari. Prvo, tu je torba koja će vam puno značiti, jer ovaj laptop ne možete nositi u običnim torbama i rancima zbog pozamašnih gabarita. Veliki i kvalitetni daljinski upravljač će vam omogućiti da ovim multimedijalnim centrom upravljate u položaju koji vama najviše odgovara.

Daljinski upravljač koji se dobija uz Toshibu Satellite X200 21K 

Daljinski upravljac za TV tjuner

 Posebno je zanimljiv USB TV tjuner sa antenom i malim daljinskim upravljačem. Čak i sa ovako malom antenom, tjuner će vrlo dobro hvatati kako analogni tako i digitalni signal.

Digitalno analogni TV tjuner sa daljincem 

Digitalno analogni TV tjuner

 Pun potencijal optičkog uređaja ćete teško iskoristiti već danas, ali je HD-DVD čitač sigurno bolja opcija od običnog DVD pisača. Čak šest USB portova, kao i prisustvo brojnih drugih konektora, omogućava lako povezivanje sa drugim uređajima koje posedujete. Za zaštitu podataka možete koristiti čitač otiska prsta.

Generalno gledano, jedina iole ozbiljnija primedba se odnosi na brzinu hard diska. Sve ostalo je kako se samo poželeti može. Ako tražite zamenu za svoj desktop računar, bolje od ovoga ćete teško naći na našem tržištu.

Žarko Kovačević 

 REZULTATI TESTOVA – TOSHIBA SATELLITE X200-21K

PC MARK05
5781
3D MARK03
21520
3D MARK05
12907
3D MARK06
6664
Doom 3 (1024×768)
142,5
SANDRA 2007  
Procesor
21449/15409
Multimedija
132291/71908
Memorija
4517/4528
Battery Test
1h 28' 56”

 

SPECIFIKACIJA –  TOSHIBA SATELLITE X200-21K

Procesor
Intel Core 2 Duo T7700 na 2,4 GHz
Čipset
Intel i965PM
Memorija
2 GB DDR2
HDD (GB)
300
Optički uređaj
DVD+-RW DL; HD-DVD
Grafički adapter
nVidia GeForce 8600M GT SLI
Ekran (“)
17 (1680×1050)
Konektori
6xUSB, VGA, Express card, HDMI, S-video, Wireless 802.11a/b/g/n, Bluetooth, FireWire, čitač kartica
Cena (€)
2050
Kontakt:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *