TEST TOSHIBA SATELLITE P50 LAPTOPA

U poslednje vreme viđamo sve više moćnih multimedijalnih mašina koje u malom kućištu nude desktop performanse po ne tako visokoj ceni. Jedan od takvih modela je Toshiba Satellite P50-B-10V. Ona se uklapa u uslove korisnika koji nisu baš sigurni za šta im sve treba računar, ili kod onih koji žele da svoj desktop zamene laptopom, ali da pritom ne izgube previše.
Cena svakako nije za svačiji džep, ali ima itekako dobro opravdanje u hardveru koji je spakovan u ovo malo kućište. Kada su specifični zahtevi u pitanju, P50 će odgovoriti na veliki broj njih, pa obratite pažnju na redove ispod, možda je upravo ovo računar za kojim ste tragali.

Toshiba Satellite P50
Sa hardverske strane, Toshiba je odlučila da ne štedi na ovom modelu, pa je skoro sve na najvišem nivou. P50 je osmišljen primarno kao multimedijalna mašina koja bez problema može da odgovori na najveći broj poslova koje postavite pred nju. Za početak, Core i7-4710HQ je četvorojezgarni mobilni Intel procesor najviše klase koji sa svoja 4 fizička i 4 logička jezgra, koja rade na taktu između 2,5 i 3,5 GHz, obezbeđuje vrhunske performanse u svim segmentima. Ovo znači da većinu vremena nećete uspeti ni da ga “oznojite” i da ne morate brinuti, bilo da su u pitanju najnovije igrice ili obrada multimedijalnog materijala. Pomoć procesoru daje 8 GB memorije u vidu jednog modula, a kako postoje dva slota, već prostranih 8 GB se može proširiti dodatnim modulom.
Pored integrisanog grafičkog HD 4600 Intel rešenja, P50 raspolaže i sa AMD Radeon R9 M265X grafikom koja se oslanja na GCN arhitekturu i Cape Verde GPU. Ima sopstvenih 2 GB memorije kojima pristupa preko 128-bitnog interfejsa, a performanse pripadaju modelima više srednje klase, pa ćete, bez obzira na visoku rezoluciju ekrana, moći da uživate u raskošima novih naslova u punom sjaju. Naravno ne treba preterivati kada su detalji u pitanju, ali za udobno povremeno igranje pomenuti R9 M265X je više nego dovoljan. Naravno, radi se o grafičkoj karti koja može sama da “povuče” i do 40 W, pa na igranje kada niste blizu utičnice slobodno zaboravite. Tada ste upućeni na HD 4600, kojem će FullHD rezolucija znatno oboriti performanse u iole zahtevnim igrama. S druge strane, upravo HD 4600 i QuickSync tehnologija druge generacije će omogućiti da se pojedine OpenCL radnje obavljaju mnogo brže.
Za skladištenje podataka Toshiba se odlučila na Seagate HDD kapaciteta 1 TB, što je i logično u ovoj situaciji. Naime, veliki SSD bi drastično podigao cenu, a ovako na raspolaganju imate mnogo prostora za igre, filmove, slike, muziku i šta god vam padne na pamet. Naravno, mogli su da odaberu i kombinaciju mSATA SSD-a i HDD-a, ali šta je – tu je.
Baterija kapaciteta 58 Wh, odnosno 4060 mAh je solidno jaka, a na testovima baterije dobili smo između jednog i pet ipo sati rada, u zavisnosti od opterećenja sistema. Ovako velike razlike karakteristične su za mašine sa ozbiljnim hardverom, pa ne možemo reći da je sredina negde između ove dve vrednosti, već bliža nižoj, jer jak hardver znači i veliku potrošnju, pa računajte na oko dva sata kombinovanog rada između posete punjaču.

Toshiba Satellite P50-B
Ekran fullHD rezolucije po specifikaciji je IPS tipa što garantuje dobre uglove gledanja i preciznu reprodukciju boja. Model ugrađan u P50 nije najblistaviji predstavnik ove tehnologije, što može imati veze sa glare premazom koji, prema prvom utisku koji smo stekli, čudno utiče na promenu ugla gledanja. Bilo kako bilo, kada podesite ugao prema svojoj poziciji uživaćete u 2.000.000 i kusur piksela koji su vam na raspolaganju. Ovo znači veoma precizan prikaz, posebno jer je dijagonala 15,6 inča. Ekran je smešten u kućište, koje je, kao i ostatak računara (sem donjeg dela) izrađen od brušenog aluminijuma u prirodnoj boji, a kontrast pravi tastatura crne boje u prepoznatljivom Toshiba maniru, karakterističnom za modele više klase. Nismo bili oduševljeni okvirom ekrana sa unutrašnje strane, koji ima sjajnu završnicu, pa će biti magnet za otiske. Ni kamera nije baš najsjajniji primer onoga što Toshiba nudi u ovom cenovnom rangu, ali to uzmite s rezervom, jer slika na velikoj rezoluciji deluje dosta lošije nego na primer na 720p ekranu.

Toshiba Satellite P50 tastatura
Kada otvorite poklopac stvari postaju sve bolje i bolje. Ekran preklapa osvetljenu tastaturu na koju ne treba previše trošiti reči. Ako ste se ikada susreli sa modelima iz elitne Portege serije onda ste već videli ovo što nudi Toshiba Satellite P50. Odmeren hod, dovoljno veliki razmak između tastera i veliki broj logički raspoređenih prečica, upotpunjen pozadinskim osvetljenjem čini ovu tastaturu jednom od najboljih sa kojima smo se susreli.
Ispod nje, malo ulevo je pomeren touchpad solidno velikih dimenzija, blago zaobljen sa gornje strane. Levi i desni taster su integrisani u radnu površinu povećavajući tako oblast na koju možete računati kada nemate miša pri ruci. Pomeranje ulevo je dobrodošlo, jer je desni deo odmorišta dlanova površina koja se greje više od ostatka kućišta, pa pretpostavljamo da se grafika nalazi negde blizu, posebno jer su otvori rashladnog sistema sa desne strane. Prilikom intenzivnog korišćenja procesora i grafike grejanje je pojačano, ali rashladni sistem ne pravi preveliku buku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *