TEST TOSHIBA SATELLITE L300-11G LAPTOPA

Pored Satellite A300 i P300 serija laptopova, Toshiba je na tržište plasirala i redizajniranu Satellite L seriju, a sa novitetima ćemo vas upoznati testiranjem modela Toshiba Satellite L300-11G. L serija je doživela najmanje kozmetičkih izmena i nije obuhvaćena novim dizajnom, koji karakteriše A i P serije. Moglo bi se čak reći da je Satellite L300 čak i manje „fancy“ od svog prethodnika. Mnogi će to računati kao plus, jer L300 ima korektan i pre svega neutralan dizajn.

 Toshiba_Satellite_L300_laptop

 
Tamno plavu boju poklopca je zamenila siva, a sve je urađeno u mat varijanti, pa se otisci prstiju gotovo i ne primećuju. Pored poklopca, siv je i oslonac za dlanove dok je tastatura crna. I plastika na zvučnicima, koja je ranije bila sjajno crna, je sada matirana. Pored novog dizajna, zvučnici, koji su se kod modela L40 nalazili skroz napred, su dobili i nov položaj. Sada su premešteni iznad tastature, što je potez koji pozdravljamo jer su u prethodnoj varijanti prilikom kucanja ruke ponekad stajale preko zvučnika, pa je zvuk bio delimično prigušivan. S obzirom na jednostavan dizajn, odsustvo bilo kakvih dodatnih tastera i mali broj konektora, Toshiba Satellite L300 deluje prilično asketski. Iako vas dizajn neće osvojiti, prilično je sigurno da će se teško naći i detalji koji bi vas nervirali, bar sa estetske strane, pa se može reći da je Toshiba igrala na sigurnu kartu.

 

Toshiba_Satellite_L300_lap_top

 
Kada se uzme u ruku, Toshiba Satellite L300 odaje utisak krutosti. Ako bi upotrebili reč čvrstina, mogli bi vas dovesti u zabludu da je reč o konstrukciji u klasi mnogo skupljih proizvoda. Iako se kućište ne ugiba pod pritiskom, primetno je da se radi o nešto jeftinijim materijalima. Ipak, s obzirom na klasu i cenu uređaja, kvalitet izrade se može oceniti kao vrlo dobar.
Već se i po ambalaži vidi da je reč o osnovnom modelu. Osim uputstva i strujnog adaptera, nema gotovo ničega. Satellite L300-11G se prodaje bez operativnog sistema, a proizvođač ne isporučuje nikakve drajvere, pa verujemo da bi kupce obradovalo ako bi se distributer potrudio i sam obezbedio CD sa drajverima. Ovako vam preostaje poveći download. Srećom, na sajtu proizvođača postoje drajveri i za Windows XP, koji je svakako primereniji ovoj mašini od Viste. U BIOS-u postoji odgovarajuća opcija, pa se XP može instalirati bez akrobacija sa drajverima za SATA kontroler.

Toshiba_Satellite_L300_notebook

 
Hlađenje je lepo rešeno, pa se laptop čak ni u ovim letnjim danima nije previše grejao. Nešto toplije zone su sa donje strane, pa se oseća ako ga držite u krilu, ali je zato deo gde se naslanjaju dlanovi hladan. Uz sve to, Toshiba Satellite L300-11G je u pristojno tiha. Performanse su prosečne, a Dual Core procesor predstavlja mnogo bolji izbor od Celerona. Baterija je nešto skromnijeg kapaciteta, pa ni autonomija nije impresivna. Integrisana web kamera nije na nivou koji smo očekivali. Ekran je, za ovu klasu, vrlo dobar. Ni tastatura nije loša. Ne ugiba se, ali je nešto tvrđa na dodir i nema mekoću koja bi omogućila udobnost prilikom dugog kucanja. Za prosečnog korisnika ovo i nije neki nedostatak. Touchpad omogućava preciznu kontrolu kursora, a odgovarajući tasteri su nešto bučniji u radu.

Toshiba_Satellite_L300_konektori

 

Toshiba_Satellite_L300_dvd

 

U skladu sa celokupnom koncepcijom je i opremljenost ovog laptopa. Dva USB-a sa leve strane su jedan iznad drugog, pa ukoliko imate deblji uređaj (obično neki stariji USB disk) zaklanjaće drugi port. Možda vam Bluetooth i nije neophodan, ali bi čitač kartica većini dobro došao. Sa čeone strane se nalazi potenciometar za zvuk, a tu je i prekidač za wireless.

Toshiba_Satellite_L300_front

Toshiba Satellite L300 ne donosi ništa što nismo mnogo puta ranije videli. Proverene komponente su skladno uklopljene, naravno, sve u skladu sa cenovnim rangom. Najveća prednost serije L300 u odnosu na L40 je dvogodišnja garancija, koja je sada standard za sve Toshiba Satellite laptopove. Produžena garancija i dobar glas koji prati Toshiba laptopove će sigurno kod mnogih doneti prevagu prilikom kupovine. Notebook Toshiba Satellite L300-11G će sasvim solidno poslužiti za standardnu Internet/muzika/filmovi upotrebu. Na tržištu se trenutno može naći nekoliko modela iz L300 serije (L300-11F, L300-11M, L300-110, L300-15W), kojima je zajednički kvalitet izrade, a razlikuju se po procesoru, količini memorije, veličini hard diska i operativnom sistemu. Ovo će vam omogućiti da lako izaberete varijantu koja vama najviše odgovara.

 

 Rezultati testova – Toshiba Satellite L300-11G

PC MARK05 2.937
3D MARK03 945
3D MARK05 520
3D MARK06 293
HD Tach Average (MB/s) 40
Battery Test 2h 28' 16”
  
 Specifikacije – Toshiba Satellite L300-11G

Procesor Intel Pentium Dual Core T2370 na 1,73 GHz
Čipset Intel 960GL
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 200
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel X3100
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, Express card, Wireless 802.11a/b/g
Cena (€) 510
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *