TEST TOSHIBA QOSMIO F50 LAPTOPA

Ovaj mesec je u znaku laptopova namenjenih igračima. Ako ste posle dva nedavno testirana MSI gaming modela pomislili da kod nas nema ništa brže, razmislite ponovo. Predstavljamo vam Toshibin adut – Qosmio F50 laptop, sa Nvidia GeForce 9700M GTS grafičkom kartom. Borba za vrh je zanimljivija nego ikad, a naš test će pokazati da frejmovi nisu jedino što se broji prilikom ocenjivanja.

 

Toshiba Qosmio F50 laptop

 

Iako se po obliku dosta razlikuju, Satellite A300, Satellite P300 i Qosmio F50 serije imaju zajedničke dizajnerske elemente. U pitanju je Fusion dizajn koji je kod modela F50 obogaćen Vibe elementima. To se pre svega odnosi na šare, odnosno sive pruge koje se protežu duž poklopca, ali i unutrašnjeg dela laptopa.  Za razliku od modela A300 gde su pruge bile poprečne, ovde su uzdužne. Očigledno je da pripadaju istom dizajnerskom stilu. Na sredini kućišta su ove linije prave, a što se ide bliže ivici kućišta poprimaju talasasti oblik.

 

Toshiba Qosmio F50 lap top

 

Ne samo pomenute linije već se i  dizajn celog laptopa odlikuje talasastim oblicima. Toshiba taj novi dizajn naziva “Vibe design”. Moramo priznati da nam se Vibe dopao. U stvari, dopala nam se ideja sa neobičnim oblicima, ali bi više voleli da nije piano finiš. Zahvaljujući neobičnom obliku Toshiba Qosmio F50 ima blago futuristički izgled. Bili smo pomalo iznenađeni neočekivanom debljinom ovog laptopa. Šarmantni buca može da se pohvali mnogo čime, ali ne i vitkom linijom.
Pritisak na Power taster pokreće "light show". Pale se brojne lampice koje svetle beličastom svetlošću. Neke od tih lampica su u stvari senzori osetljivi na dodir, koji vrše funkciju multimedijalnih tastera. Jedna od LE dioda je u obliku tanke linije koja oivičava touch pad sa gornje strane. Uloga joj je da olakša snalaženje pri slabijem osvetljenju. Ukoliko vam smetaju, svi svetleći efekti se mogu isključiti jednostavnim dodirom odgovarajućeg  senzora. Naravno, senzorski tasteri će i dalje biti funkcionalni, samo neće svetleti.

 

Toshiba Qosmio F50 notebook

 

Šljašteća tastatura vizuelno izgleda atraktivno i izaziva efekat divljenja, naročito kod lepšeg pola, ali kao direktnu posledicu takvog dizajna ima dve mane. Prva je očigledna i odnosi se na uočljive otiske prstiju, dok je druga mana manje estetska a više praktična. Ukoliko niste vešti i ne znate kucanje "na slepo", u pojedinim trenucima vam može zasmetati prelamanje svetlosti ukoliko pada na tastaturu pod određenim uglom. Jednostavno, može se desiti da odbljesak zaseni oznaku na tasteru. Naravno, dovoljno je minimalno pomeranje laptopa ili glave pa da ovaj efekat nestane, ali ne vidimo zašto bi bili uskraćeni za bilo koji položaj u radu koji nama odgovara. Vredi napomenuti da ovo ne važi samo za Qosmio, već za sve laptopove koji imaju tastaturu izrađenu od materijala sa velikim stepenom refleksije, odnosno popularni "piano" finiš. Inače, tastatura se blago ugiba na sredini. Touchpad i njegovi tasteri su svetla tačka Qosmia F50. Srebrnasti točkić za regulaciju jačine zvuka je svakako među zanimljivijim detaljima na ovom laptopu, naročito jer se nalazi na neuobičajenom mestu, levo od touchpada.

 

Toshiba Qosmio F50 touchpad

 

S obzirom na cenovnu kategoriju nadali smo se boljem ekranu. Izražena refleksija, prosečan ugao gledanja i skromna rezolucija nisu karakteristike koje očekujemo na laptopu koji košta više od 1000 evra. A unutra sve lepše od lepšeg. Najnovija Intel platforma, moćna grafička karta, sjajni zvučnici (harman/kardon) sa subwoofer-om… Ukratko, sjajna multimedijalna mašina sa sportskom (gaming) notom.

 

Toshiba Qosmio F50 harman kardon

 

I dok su nam Nvidia grafičke karte na MSI GX720 i Asusu N10J (čiji će test biti objavljen uskoro) pravile problem, u smislu da nismo mogli da ih nateramo da rade punom snagom kada je laptop isključen sa strujne mreže, dotle je GeForce 9700M GTS na Qosmiu odbijao da spusti radne taktove, ma šta mi radili i bez obzira koje podešavanje u Power sekciji izabrali. Ovo se naravno negativno odražava na autonomiju, ali Qosmio F50 realno gledano i nije koncipiran kao laptop kod koga bi valjalo računati na dug rad pomoću baterije.

 

Toshiba Qosmio F50 desno
 
Toshiba Qosmio F50 levo

 

Jedan od problema može biti preveliki broj preinstaliranog softvera. Podizanje sistema traje dugo, a i dobar deo resursa se nepotrebno zauzima. Predlažemo da u početku pronađete malo vremena, deinstalirate sav softver koji vam nije neophodan i tako ubrzate rad laptop.
Kada se u stranu sklone dizajn i šminka, ostaje laptop kome retko koji drugi model može da konkuriše, kada su performanse u pitanju. Od tri modela testirana u ovom mesecu, koji mogu da zadovolje apetite igrača, Toshiba Qosmio F50 postiže najbolje rezultate u testovima. Da ima malo bolji ekran, dobila bi našu toplu preporuku, ali ovako ostaje da presude vaši afiniteti.

 Rezultati testova – Toshiba Qosmio F50

PC MARK05 5.978
3D MARK03 22.687
3D MARK05 12.758
3D MARK06 7.524
HD Tach Average (MB/s) 51
Battery Eater MIN/MAX 58`/1h 40'
  
 Specifikacije – Toshiba Qosmio F50

Procesor Intel Core 2 Duo T8400 na 2,26 GHz
Čipset Intel PM45
Memorija 3 GB DDR2
HDD (GB) 320 (2×160)
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Nvidia GeForce9700M GTS
Ekran (“) 15,4 (1280×800)
Konektori 4xUSB, VGA, HDMI, eSATA, Express card, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, FireWire, čitač kartic
Težina (kg) 3,3
Cena (€) 1050
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *