TEST TOSHIBA PORTEGE R600 LAPTOPA

Oduševljavaju vas netbook računari jer su mali i lagani, pa ih možete nositi svuda bez problema? Smeta vam što imaju relativno spor procesor i nemaju optički uređaj? Šta kažete za laptop koji ima ekran dijagonale 12,1 inč, Core 2 Duo procesor i DVD rezač, a teži samo 1,1 kg? Takav laptop postoji, a ime mu je Toshiba Portege R600. Ovo malo remek delo impresionira onog trenutka kad ga uzmete u ruku. Toshiba tvrdi da je u pitanju najlakši potpuno funkcionalni laptop na svetu, a R600 krije iznenađenja na kojima bi mu pozavideli i mnogo veći laptopovi. Radoznali ste? Otkrićemo vam tajnu. Ključne reči su Transflective ekran i GPS. Da, dobro ste pročitali – GPS.

Toshiba Portege R600 laptop

 

Izgledom Toshiba Portege R600 podseća na umanjenu verziju Tecre R10 koju smo nedavno testirali (taj test možete pročitati OVDE). Dominiraju površine u srebrnoj boji, a jedino je okvir oko ekrana crn. Jedna osobina koju smo primetili kod modela Tecra R10 je još više izražena kod Portegea R600, pa je vredi posebno istaći. Naime, poklopac je veoma fleksibilan i prilično se uvija čak i pri relativno slabom pritisku. Ukoliko se uhvate krajevi, a prstima snažno pritisne sredina poklopca, moguće je deformisati ga mnogo više nego bilo koji drugi laptop koji smo do sada testirali. I kada bi priči tu bio kraj, kvalitet izrade bi dobio nisku ocenu. Srećom po Toshibu, ima se još štogod reći. Iznenađujuće, deformacije nisu lokalnog karaktera već se ravnomerno prostiru duž cele površine, pa ekran ne pokazuje anomalije slike, uobičajene u ovakvim situacijama, već se i sam savija prateći oblik poklopca. Zahvaljujući tome slika uvek ostaje dobra, pa možemo reći da je u pitanju žilav mališa sa zanimljivo rešenom konstrukcijom. Kućište je izrađeno od legure magnezijuma koji obezbeđuje kvalitet uz malu težinu.

 

Toshiba Portege R600

 

Tastatura je vizuelno identična onoj na modelu Tecra R10, ali je zbog različite konstrukcije unutrašnjosti laptopa i rasporeda elemenata ugibanje u najvećoj meri eliminisano, pa je ocena za kvalitet i udobnost u radu veoma visoka. Treba napomenuti i da će tastatura bez problema podneti ako je polijete manjom količinom tečnosti (do 1 dl). Iako je reč o malom laptopu, touchpad je velik, što, uz dobru osetljivost, omogućava precizno kretanje kursora. Prateći tasteri su relativno mali, što zbog ukupnih dimenzija laptopa, što zbog čitača otiska prsta koji je smešten između njih.
Ekran je anti-glare, ali slika nije visokog kvaliteta. Uočljivo je probijanje pozadinskog osvetljenja uz gornju i donju ivicu. Boje nisu preterano realistične, a uz sve to ni uglovi gledanja nisu na očekivanom nivou. Odgovor na pitanje zašto je slika ovakva nudi mali taster koji se nalazi u gornjem desnom uglu iznad tastature.

 Desni taster isključuje i uključuje pozadinsko osvetljenje

Toshiba Portege R600

 

Ovaj taster služi za potpuno isključivanje pozadinskog osvetljenja ekrana. Pitate se čemu sve to. Toshiba Portege R600 ima neobični „transflective“ ekran, sa LED pozadinskim osvetljenjem, što znači da u uslovima jakog svetla (na primer na dnevnoj svetlosti) možete isključiti pozadinsko osvetljenje i ipak videti sadržaj ekrana. Objašnjenje rada Transflective ekrana je relativno jednostavno. Jedan od slojeva u ekranu čini tanko ogledalo koje propušta pozadinsko osvetljenje, ali reflektuje svetlost koja dopire spolja (recimo sunčevu). Zahvaljujući tom sloju je ekran na suncu osvetljen „iznutra“ i bez klasičnog pozadinskog osvetljenja. Osvetljenje ekrana je proporcionalno intenzitetu okolnog svetla, pa se najbolji efekti postižu pri jakom suncu, odnosno baš onda kad obični ekrani najviše zataje. Zahvaljujući gašenju osvetljenja moguće je dodatni produžiti rad kada se koristi baterija.
Da budemo iskreni, mnogima se neće dopasti ovako dobijena slika. Nije dovoljno kontrastna i boje su čudne, ali ako vam treba što duža autonomija, ova opcija predstavlja spas. Naš  test pokazuje da pod ovakvim uslovima na Portegeu R600 jednostavne zadatke, kao što je čitanje nekog teksta ili pisanje maila možete raditi i do deset sati pre nego što vam se baterija potpuno isprazni. Fascinantan rezultat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *