Test Toshiba Portege R400 laptopa

Dodatni ekran

 Sta je to sto ovog malisu cini tako originalnim? Mnogo toga, ali ono o cemu se najvise prica je svakako prakticna primena Vistine SideShow tehnologije. Rec je o tehnologija koja pruza podrsku za dodatni ekran. Pri tom se ne misli na eksterni monitor vec na displej koji moze biti integrisan u vas notebook, ali isto tako moze biti i deo vaseg daljinskog upravljaca (ako koristite Media Centar koji je sastavni deo Home Premium i Ultimate verzija Viste), ili, recimo, tastature. Sa ceone strane R400 tableta nalazi se Toshiba Edge display – pomocni ekran na kome se mogu ocitati informacije o vremenu, stanju baterije, osnovne informacije o mailovima kao i o sastancima koji vam predstoje. Sve ove informacije su vam dostupne i kada je sistem u standby rezimu. Iako malih dimenzija, ovaj displej ce sasvim korektno obaviti svoju funkciju.

LED na delu

Mali, 12,1" wide, ekran ima neobicno ostru sliku, narocito kada se uzme u obzir da je rec o ekranu osetljivom na dodir. Izuzetna uniformnost crne, zivopisne boje, dobri uglovi gledanja… Podugacak niz vrlina, a kljuc svega se zove LED backlight. Ovo je tehnologija o kojoj ce se tek pricati, i koja ima niz prednosti a samim tim i svetlu buducnost. Izmedju ostalog, koriscenjem LED pozadinskog osvetljenja ostvaruju se znacajne ustede u energiji pa je i trajanje baterije duze. Tastatura je plitkog hoda ali to se ipak nije negativno odrazilo na udobnost pri radu. Touch pad je malih dimenzija ali izuzetno precizan i spada u red najboljih sa kojima smo se sretali.

Toshiba Portege R400 Tablet PC sklopljen

Sigurnost

 Toshiba Portege R400 je namenjena, pre svega, uspesnim poslovnim ljudima, a takvima je sigurnost mnogo bitnija od performansi. Zato je broj primenjenih sigurnosnih resenja neobicno velik i raznolik. Najuocljiviji je svakako citac otiska prsta, ali on predstavlja tek vrh ledenog brega. Portege R400 vam pruza mogucnost da se prilikom podizanja sistema, u slucaju pogresno unete lozinke, pojavi poruka sa vasim kontakt podacima. Ovo je vrlo korisna opcija ako izgubite laptop, a nadje ga neko posten. Druga zanimljiva mogucnost sigurnosnog paketa je logovanje na laptop pomocu bluetootha na vasem mobilnom telefonu. Kako svaki mobilni ima jedinstvenu identifikaciju, moguce je podesiti da ga notebook "prepoznaje" i da se automatski zakljuca ako sa telefonom odete vam dometa bluetootha. Ovo ce onemoguciti radoznalce da "ceprkaju" po vasem racunaru dok obavljate razgovor daleko od radoznalih usiju. Onog trenutka kad ponovo udjete u domet bluetootha, R400 ce se automatski logovati i vi mozete nastaviti rad bez potrebe za ukucavanjem lozinke. Pored softverske, tu je i hardverska zastita podataka u vidu "HDD protection" sistema. Ovo je vec dugo poznata tehnologija koja detektuje nagle pokrete racunara i automatski parkira glavu hard diska, stiteci ga na taj nacin od ostecenja. Moguce je ukljuciti 3D prikaz hard disk i tako u realnom vremenu gledati kako detektuje promene nagiba racunara. Relativno beskorisna opcija, ali zanimljiva za gledanje.

Performanse

REZULTATI TESTOVA
PC MARK05 2261
3D MARK03 1137
SANDRA 2007 Procesor 8188/6018
SANDRA 2007 Multimedija 18759/25584
SANDRA 2007 Memorija 2762/2684
Battery Test 3h 20' 11”

Vec smo napomenuli da je naglasak stavljen na sigurnost, tako da ne treba da iznenade nesto slabije performanse. Procesor radi na samo 1,2 GHz, ali se odlikuje jako malom potrosnjom. Zahvaljujuci LED pozadinskom osvetljenju ekrana i ULV (Ultra Low Voltage) procesoru postignuta je odlicna autonomija uz zadrzavanje male tezine racunara. Slicna situacija je i sa hard diskom koji se "vrti" na samo 4200 obrtaja, ali je zato "velik" 1,8 inca. U nedostatke mozemo ubrojati i mali broj portova. Tu pre svega mislimo na samo dva USB porta. Ako napomenemo da R400 nema integrisani opticki uredjaj, vec se oslanja na eksterni (USB) DVD pisac, ovaj nedostatak dobija na znacaju. Koristite li misa pri radu moracete ga vaditi da bi stavili flash disk na primer. Iako specifikacije na papiru ne izgledaju impresivno, ovaj malisa se iznenadjujuce lepo snalazio sa Windows Vista Ultimate operativnim sistemom. Ocigledno da Core Duo arhitektura omogucava solidne performanse i na ovako niskim radnim taktovima. Ukoliko zelite moderan, odlicno dizajniran i pre svega siguran tablet PC, Toshiba Portege R400 predstavlja odlican izbor.

SPECIFIKACIJA
Procesor
Intel Core Duo U2500 na 1,2 GHz
Čipset
Intel i945GM
Memorija
1 GB DDR2
HDD (GB)
80
Optički uređaj
Nema
Grafički adapter
Intel GMA 950
Ekran (“)
12,1 (1280×800)
Konektori

2xUSB, VGA, PCMCIA, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth

Kontakt:
www.comtradeshop.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *