TEST TOSHIBA NB200 NETBOOKA

Tokom testiranja prvog Toshiba netbooka, NB100, utvrdili smo da je reč o solidnom, ali ne preterano atraktivnom modelu, koji se na tržištu pojavio sa zakašnjenjem u odnosu na konkurenciju, ne donoseći ništa novo. U Toshibi nisu sedeli skrštenih ruku, novi model je predstavljen javnosti pa smo odlučili da proverimo šta nam donosi Toshiba NB200 netbook.

 

Toshiba NB200 netbook

 

Neke razlike između starog i novog modela je moguće lako uočiti. Toshiba NB200 ima zaobljeniji oblik nego stari model, što donekle popravlja prvi utisak. Poklopac od crne plastike visokog sjaja je prošaran diskretnim dijagonalnim prugama tamnosive boje, a ostatak kućišta je matirano crn.

 

Toshiba NB200
 

Jedini svetli detalj je Power taster, koji se nalazi tačno na sredini osovine oko koje rotira poklopac. Ovo mesto nije baš najsrećnije odabrano jer svetlost koju emituje ovaj taster (iako nije prejaka) odvlači pažnju u radu. Kompletna konstrukcija je osrednjeg kvaliteta, izrađena od ne preterano čvrste plastike, ali i bez kritično slabih tačaka.
Tastatura se proteže do samih ivica kućišta, dok je okvir oko ekrana popriličan. Već smo objašnjavali da je ovakvo rešenje posledica nastojanja da se korišćenjem većih tastatura obezbedi što udobnije kucanje, mada bi bilo lepo kada bi se iskoristio postojeći prostor i u kućište istih dimenzija stavio veći ekran.

 

NB200

 

NB200 je jedan od retkih netbookova koji ima posebne Page Up i Page Down tastere (kod drugih se najčešće koristi kombinacija Fn i kursorskih tastera). Ovo će vam znatno olakšati skrolovanje prilikom surfovanja i pregleda dugačkih fajlova, ali za posledicu ima prilično konfuzan raspored nekih drugih, ređe korišćenih tastera („`“ i „\“), koji su smešteni neposredno uz Space taster. Tastatura je veoma čvrsta, bez vidljivih ugibanja pod pritiskom. Površina tastera je velika, a reakcija na dodir sasvim korektna, pa smo ovim segmentom zadovoljni.
Touchpad u poređenju sa veličinom računara (ali i starijim modelom) ima neobično veliku površinu, koja je prošarana na isti način kao i poklopac. Kako je stari NB100 zasluženo bio kritikovan po pitanju veličine touchpada, ovo je dobrodošlo unapređenje. Preciznost touchpada je karakteristika kojom nismo baš zadovoljni, jer se povremeno dešava da kursor ne prati u potpunosti pokrete prsta.

 

NB200 touchpad
 

Generalni opis ekrana je vrlo kratak i svodi se na jednu reč – prosečno. Glare ekran nema većih mana, ali se ni po jednom aspektu ne izdvaja u pozitivnom kontekstu. U svakom slučaju, ekran nije stavka koja će vas privući, ali ni odbiti od ovog netbooka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *