TEST TOSHIBA NB100 NETBOOKA

Manevarski prostor u netbook areni je vrlo mali. Stroga pravila koja uglavnom diktira Intel ne dozvoljavaju proizvođačima da naprave modele koji po performansama odskaču od konkurencije. Zato je vrlo bitno što pre zauzeti dobre pozicije, a Toshiba se prilično kasno uključila. Ima li mesta na tržištu za još jedan mali laptop i kakve šanse za uspeh ima Toshiba NB100 netbook?

 

Toshiba NB100 laptop
 
Na tržištu se Toshiba NB100 netbook može naći u više boja
Toshiba NB100 lap-top

 

Moglo bi se reći da Toshiba NB100 netbook ima dva lica. Jedno je lepo, sjajno i privlačno, a uočava se na prvi pogled. Reč je naravno o poklopcu koji izgleda simpatično, a neutralna srebrna boja čini otiske prstiju gotovo neprimetnim, uprkos sjajnoj površini. Drugo lice postaje vidljivo kada se netbook otvori i pogled padne na crnu plastiku koja ne ostavlja ni približno tako dobar vizuelni utisak. Unutrašnje površine odudaraju od spoljašnjosti i deluju nešto jeftinije.

Toshiba NB100 netbook

 

Dizajn nije jača strana Toshibe NB100. Previše je kockastog oblika, sa premalo stilskih detalja. Utisak dodatno kvari baterija koja nezgrapno štrči sa zadnje strane. Poklopac se prilično ugiba, što nismo očekivali od ovako malog laptopa. Iako spoljašnje ugibanje ne izaziva deformisanje slike, to se ne bi moglo reći i za okvir oko ekrana sa unutrašnje strane, gde i manji pritisak izaziva talasaste deformacije.
Ako ste na osnovu oznake pomislili da je reč o modelu dijagonale ekrana 10 inča, razočaraćemo vas, ovaj mališa ima ekran od 8,9 inča. Uobičajene rezolucije 1024×600 piksela i osrednjih uglova gledanja, ovaj "glare" displej sa LED pozadinskim osvetljenjem nas nije oduševio, ali svoj posao obavlja korektno. Težinom od samo 1,05 kg, ovaj netbook spada među najlakše u kategoriji.

 

Toshiba NB 100 netbook

 

Tastatura je pristojnog kvaliteta, sa tasterima koji imaju solidan hod i lepo reaguju na dodir, pa su greške u kucanju retke. S obzirom na to da je Toshiba NB100 netbook primetno kraći (ali i širi) u odnosu na konkurenciju, logično je da su  i tasteri nešto kraći. U nedostatke ubrajamo i veoma mali Enter, kao i oznake na tasterima koje nisu dovoljno kontrastne u odnosu na osnovnu boju, pa se teže uočavaju, naročito pri slabijem svetlu. Touch pad je previše mali, a to se ne može pravdati dimenzijama celog uređaja. Prvo smo pomislili da su dve odvojene trake sa strane namenjene za skrol ili da imaju neke druge funkcije, međutim, ispostavilo se da su potpuno beskorisne. Levi (mnogo korišćeniji) taster je primetno veći od desnog, što se pokazalo kao dobro rešenje.

Toshiba NB100 touchpad

 

Poznati Atom N270 procesor na 1,6 GHz, 1 GB memorije i hard disk kapaciteta 120 GB predstavljaju standardnu opremu. Sa te strane, očekivano, nema nikakvih iznenađenja. Toshibin hard disk se u radu prilično zagrevao, što je negativno uticalo i na toplotu celog uređaja. Problem sa zagrevanjem je posebno izražen u desnom delu, kako na gornjoj površini, odnosno tastaturi, tako i sa donje strane. Očigledno se išlo na varijantu što tišeg (ali manje efikasnog) sistema hlađenja, u čemu se i uspelo, pa je NB 100 jedan od tiših (i toplijih) netbookova.
Slika koju daje kamera je ispranih boja, ali je framerate vrlo dobar. Za razliku od većine sličnih kamerica, gde je noćni mod samo marketinški trik, ovde se uključivanjem odgovarajuće opcije dobijaju vidljivo bolji rezultati. Iako framerate padne, kolorni šum se drastično smanji, pa je upotrebljivost u uslovima slabog osvetljenja na znatno višem nivou.

Toshiba NB100
 
Toshiba NB100

 

Sva tri USB porta imaju “USB Sleep and Charge” funkciju, što znači da druge USB uređaje možete puniti preko ovih portova čak i kada je NB100 isključen. Po defaultu je ova opcija isključena u BIOS-u, pa je morate prvo uključiti.
Baterija ima 4 ćelije, što predstavlja zanimljiv izbor. Iako se ne može meriti sa šestoćelijskim modelima, ova baterija omogućava autonomiju koja je primetno veća od one koju pruža široko rasprostranjena troćelijska baterija. Tako je Toshiba uz neznatno veće ulaganje obezbedila svom netbooku jak marketinški adut. Šteta što pomenuta baterija nije bolje uklopljena u ostatak kućišta.

 

Toshiba NB100 netbook laptop

 

NB100 se isporučuje sa Windows XP Home operativnim sistemom, a postoji i niz sitnih pratećih programa, uobičajenih za Toshibine proizvode.
Pomalo iznenađujuće za jedan Toshibin proizvod, cena mu je u rangu sličnih proizvoda manje poznatih proizvođača. Očigledno su svesni da kašnjenje mogu nadoknaditi na dva načina. Prvi je nuđenje dodatnih mogućnosti ili neuporedivo boljeg kvaliteta u odnosu na konkurenciju, a očigledno je da NB100 nema taj potencijal. Drugi način je mudra cenovna politika, u kojoj se računa da će kupci između dva proizvoda slične cene odabrati poznatije ime. Sve dok proizvođač bude sledio politiku umerene cene, Toshiba NB100 netbook će imati svoje mesto na tržištu, a kupci razloga za zadovoljstvo.


 Rezultati testova – Toshiba NB100 netbook

HD Tach Average (MB/s)  48
Autonomija min / max  2h 36` / 4h 13` *
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – Toshiba NB100

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 120
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA950
Ekran (“) 8,9 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 1,05
Cena (€) 370
Kontakt: Laptop Centar
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *