TABLET UREĐAJI – APPLE iPAD ILI SAMSUNG GALAXY TAB?

Tablet računari (ili tablični, kako ih neki zovu) uskoro bi mogli da postanu uobičajena i bezmalo obavezna naprava u našim životima, ali se postavlja pitanje koju platformu i model izabrati iz ponude koja raste iz dana u dan i tek očekuje ozbiljnu ekspanziju. Pokušaćemo da damo odgovor na to kompleksno pitanje kroz poređenje uređaja koji su aktuelni na našem tržištu, a to su Apple iPad, Samsung Galaxy Tab, Blueberry NetCat i Viewsonic ViewPad 7.

Ovu će godinu, pored novih automobilskih tablica sa čudnim kombinacijama slova (ĆQ ili ĐW, na primer), sigurno obeležiti i tablični računari, tablet uređaji ili Internet tableti, kako već ko voli da naziva ovu novu kategoriju mobilnih gedžeta. Trend je pokrenut prošlog proleća kada je Apple svetu predstavio svoje novo "čedo", iPad tablet sa ekranom dijagonale 10 inča, i na taj način uveo potpuno novu vrstu prenosnih računara. 

 

Apple iPad tablet
 
Apple iPad

 

Naravno, mnogi će tvrditi kako Apple iPad u stvari i nije revolucionaran proizvod, da je sličnih rešenja bilo i ranije, kako su neki drugi proizvođači ovakve koncepte razvijali desetak godina ranije i slično. Da se razumemo, nismo preterani ljubitelji svega što na sebi nosi oznaku u obliku zagrižene jabuke, ali se ne može poreći da je ovaj uređaj stigao u pravom momentu, kada su se pametni telefoni, čitači elektronskih knjiga, multimedijalni plejeri, netbook računari i drugi mobilni uređaji sa osobinama kompjutera "primili" među širom publikom, kao i da je doneo jednu sasvim originalnu upotrebnu vrednost. E sad, kao što to obično biva, na tržištu se pojavila nova kategorija uređaja i novi prostor za borbu za naklonost kupaca, a to u svetu informacionih tehnologija i korisničke elektronike znači da nema opuštanja, da se sporost i neinventivnost skupo plaćaju, kao i da će mnogi istog momenta napasti lidera sopstvenim rešenjima.

 

Lider i pratioci

Neretko je mnogo lakše biti izazivač nego lider u nekoj oblasti. Ako ništa drugo, izazivači imaju jasnu viziju koga treba da sustignu i koje se osobine i karakteristike od njih očekuju da bi uopšte mogli da ostanu u igri. Slično se dešava i u ovom slučaju, s tim što se kompanije koje pokušavaju da se nadmeću u tablet kategoriji očigledno trude da pronađu neki svoj recept, tržišnu nišu ili prostor u kome neće biti u senci giganata. Budući da samo Apple ima pravo na iOS platformu, bezmalo svi izazivači opredelili su se za Android operativni sistem, iako RIM priprema BlackBerry OS tablet, a čeka se i konačni odgovor od HP-a o tome da li će pokušati da forsiraju Windows ili webOS koji su "pazarili" preuzimanjem kompanije Palm. Trenutno je na domaćem tržištu dostupno nekoliko Android modela, od kojih je svakako najzanimljiviji i najmoćniji Samsung Galaxy Tab.

 

Samsung Galaxy Tab
 
Samsung Galaxy Tab

 

Pokušaćemo u redovima koji slede da ga uporedim sa iPadom, ali i da ukratko predstavim ostale dostupne modele koje smo bili u prilici da testiramo. Naravno, za pravo poređenje je presudno koje osobine posmatrate i šta vam je najbitnije kod ovakvog uređaja, pa ćemo se posebno pozabaviti mobilnošću, opcijama za povezivanje i krstarenje Internetom, čitanje knjiga i časopisa, multimedijom, te poslovnim funkcionalnostima i dodatnim softverom.

 

Mobilnost

Ova osobina najvećim je delom određena dijagonalom ekrana. Veći ekran znači probleme ukoliko želite da uređaj uvek nosite sa sobom, ali sa druge strane obezbeđuje udobnije korišćenje i neke funkcionalnosti koje manji ekrani ne mogu da obezbede. Uz to su vezani masa i vek trajanja baterije. E sad, trenutno su ovde razlike značajne jer iPad poseduje dijagonalu od 10 inča, dok su Tab i ostali dostupni Androidi sa 7-inčnim ekranima. Neki proizvođači proizveli su ili najavili 10-inčne modele, ali nismo imali priliku da ih u praksi oprobamo, dok se šuška da bi uskoro i Apple mogao da predstavi nešto manji model. Do tada, mnogo dvoumljenja baš i nema. Ako su vam mala masa i dimenzije presudni, iPad otpada jer je sa oko 800 grama veoma blizu netbook kategoriji.

 

Apple iPad
 
Apple iPad (iznad) i Samsung Galaxy Tab (ispod)
 
Samsung Galaxy Tab

 

Naravno, stvari nisu baš tako jednostavne i crno-bele (kao kućište Taba) budući da u oba slučaja džep nije dovoljan i da će vam trebati neka vrsta torbice. Tab će svakako predstavljati manje opterećenje, a lakši je i za šetanje po kancelarijama, dok iPad ima veći potencijal kao zamena za mnogo teži i veći notebook na dužim putovanjima. Vek trajanja baterije, prema našim testovima, opet ide u korist iPada, što znači da će on u realnom radu izdržati 8 do 10 sati upotrebe, dok je Tab otprilike za trećinu slabiji na ovom polju. U praksi se ova razlika i nije pokazala toliko bitnom, osim na dužim putovanjima, jer je u oba slučaja kapacitet dovoljan za celodnevno "druženje", a i teško da ćete ikada poželeti da pogledate više od tri dugometražna filma za redom.
Pobednik u ovom segmentu: Galaxy Tab zbog manjih dimenzija i mase

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *