MSI WINDPAD 100W TABLET

Tablet uređaji sa Windows operativnim sistemom se nalaze u senci onih koje pokreće Android, pa je MSI WindPad 100W došao kao poručen da proverimo da li je ovo zapostavljanje opravdano ili ne. MSI WindPad 100W ima Intel Atom procesor i Windows 7 Home Premium operativni sistem, što ga čini prvim tabletom na našem testu sa dobro poznatom Wintel kombinacijom. Da li je ovo dobitna kombinacija ili ne, saznaćete u nastavku testa.

 

MSI WindPad 100W tablet

 

Odmah treba reći da je Windows 7 najjače oružje ovog tableta, ali ujedno i njegova najslabija tačka. Otkud tako kontradiktorna izjava? Objašnjenje je veoma jednostavno.
Windows 7 je dobro poznat operativni sistem, i većina korisnika će se veoma brzo snaći i na tabletu, jer su specifičnosti ove verzije relativno male. Pored toga, na raspolaganju je zaista ogromna baza programa jer WindPad može koristiti softver koji koriste bilo koji desktop ili notebook PC.
Sa druge strane, Windows 7 nije pravljen za upravljanje preko ekrana osetljivog na dodir, pa će vam u radu često nedostajati miš. Problem nedostatka tasture se rešava virtuelnom, koja se prikazuje na ekranu, pa je unos teksta ipak relativno brz. Najveći problem ostaje precizno selektovanje, ali se stvari donekle rešavaju podešavanjem prikaza foldera.

Gledajući dimenzije, ali korišćene komponente, MSI WindPad 100W je najlakše opisati kao netbook sa ekranom osetljivim na dodir, ali bez tastature. Izrađen je od crne plastike vrlo dobrog kvaliteta, pa odaje utisak sasvim pristojne robusnosti. Jedino što se izdvaja je srebrni okvir koji oivičava telo tableta. Ako vam se učini da je okvir oko ekrana preširok, ne zaboravite da je prirodno držanje ovakvog uređaja sa palcem odozgo, pa bi manji okvir dovodio do čestih nehotičnih dodira ekrana, a samim tim i neželjenih reakcija. Po položaju kamere i dodatnih tastera je jasno da je planirano da se WindPad 100W koristi prvenstveno u horizontalnom položaju (landscape). Gledano tako, iznad ekrana se nalaze kamera, mikrofon i senzor osvetljenja, dok je desno od ekrana postavljeno pet tastera.

 

MSI WindPad 100W tasteri

 

Prvi taster je za pokretanje web kamere, sledeća tri su za kontrolu zvuka ("+", "-" i "mute"), dok poslednji taster ima ulogu Enter-a. Ovaj poslednji taster je na tabletima s Windowsom veoma koristan. Dugme za uključenje web kamere služi ujedno i za kontrolu G-senzora. Pomenuti senzor omogućava automatsku rotaciju slike u zavisnosti od toga u kom položaju držite tablet. Ako želite da ga isključite, dovoljno je da držite ovaj taster tri sekunde. Promena orjentacije slike je relativno brza, ali ponekad Windowsu treba nekoliko sekundi da sve "popegla" i prilagodi novim proporcijama.
Sa zadnje strane uređaja su druga kamera, otvor za ventilaciju i zvučnici.

MSI WindPad 100W

Iako na samom uređaju postoje okca i za prednju i za zadnju kameru, nama je uspelo da pokrenemo samo prednju, koja je osrednjeg kvaliteta. Svi programi su prijavljivali postojanje samo jedne kamere, što je možda samo do našeg test primerka. Zvučnici su smešteni sa zadnje strane,  pri dnu, pa se u slučaju oslanjanja tableta na noge, stomak ili neki predmet i onako relativno slab zvuk dodatno prigušuje.
Svi konektori su smešteni na bočnim stranama. Sa leve strane su konektor za slušalice, mini HDMI i čitač kartica, dok se na suprotnoj, desnoj strani nalazi USB port. Sa gornje strane su tri tastera – Power, Wireless i Bluetooth. Konektor za docking station (koji se ne dobija uz uređaj) i SIM karticu (uz opcioni 3G modul) su sa donje strane. Konektori su sasvim korektno raspoređeni i možda je samo onaj za slušalice mogao biti još bliže gornjoj ivici, da ne bi smetao prilikom slušanja muzike, ako tablet držite levom rukom.

 

MSI WindPad 100W
 
MSI WindPad 100W
 
MSI WindPad 100W

 

Što se ekrana tiče, rezolucija je klasična netbook-ovska, 1024×600, mada bi nam se više dopalo da je malo veća. Uglovi gledanja su veći nego na većini netbookova, ali su mogli biti i malo bolji, s obzirom da se tablet u radu vrlo često pomera i nije lako držati ga u idealnoj poziciji. Odziv ekrana na dodir je veoma dobar i tu nismo imali primedbe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *