ASUS TRANSFORMER TF101 I TF101G

Opis ASUS Eee Pad Transformer TF101 tableta ćemo započeti zanimljivim podatkom. Po nekim informacijama, ASUS Transformer je najprodavaniji tablet sa Android 3 operativnim sistemom, pa verujemo da je već to dovoljno da vam zagolica maštu i da odvojite vreme za čitanje ostatka testa.

 

ASUS Eee Pad Transformer

 

Već na prvi pogled je jasno čime je ASUS uspeo da osvoji toliki broj kupaca. U vreme kada je tržište preplavljeno tabletima koji veoma liče jedni na druge, ASUS Transformer TF101 poseduje nešto što ga jasno odvaja od konkurencije i što mu je donelo slavu praćenu dobrom prodajom.  a to je docking station. Zahvaljujući doku, Transformer se lako i brzo iz klasičnog tableta pretvara u mali laptop. Po ovoj jedinstvenoj osobini je testirani ASUS-ov tablet i dobio ime. Ova transformacija ujedno pretvara uređaj za razbibrigu (a to su ruku na srce gotovo svi tableti) u veoma praktičnu spravu na kojoj se mogu odraditi i neki ozbiljni poslovi.

 

ASUS Transformer tablet

 

Suprotno očekivanjima, ASUS Transformer TF101 nije ni crne ni bele boje, već je sav u smeđim tonovima, što predstavlja prijatnu promenu. Zadnji deo tableta je plastičan, ali sa finom teksturom tako da ne klizi u rukama. Ram uređaja je od metala, što mu daje elegantan izgled i učvršćuje celu konstrukciju. Sve u svemu, kvalitet izrade je na visokom nivou, što se oseća pri radu.

 

ASUS TF101 tablet

 

Sa svojih 680g teŽine i 13 mm debljine, ovaj tablet spada u srednju kategoriju. Docking station je slične težine kao i sam Pad. Povezivanje i razdvajanje dva dela Transformera je veoma lako. Pri povezivanju je dovoljno centrirati ih i pritisnuti Pad na dole. Bravica će se automatski "zaključati", a pri razdvajanju je samo treba pomeriti ulevo.

 

ASUS Transformer pad

 

Zbog 16:10 odnosa stranica Transformer je prirodnije držati u landscape, odnosno horizontalnom položaju. Tako gledano, sa leve bočne strane su Power i tasteri za regulaciju jačine zvuka. Sa desne strane su priključak za slušalice, mini HDMI i čitač Micro SD kartica. Na bočnim stranama su takođe i rešetkasti otvori za zvučnike. Otvori pomoću kojih se Pad povezuje sa dockingom su sa donje strane, a između njih i je konektor koji se može koristiti za punjenje uređaja, ali i za povezivanje sa PC-jem.
Možda ste primetili da na ovom spisku nema USB porta i to je možda i jedina ozbiljnija primedba koju imamo na ceo Transformer. Iako se na doku nalaze dva USB porta, bilo bi lepše da se i na samom tabletu našlo mesta za jedan.

 

ASUS Transformer docking

 

Pored dva USB porta, docking station ima i čitač standardnih MMC, SD i SDHC kartica. Na njemu je touchpad, a tu je takođe i konektor za punjenje.
Nekima će se možda učiniti da je okvir oko ekrana previše širok i da je ceo uređaj zbog toga glomazniji nego što bi moralo da bude. Postoji objektivan i subjektivan razlog zašto ovo ne računamo u mane, bar ne velike. Objektivan razlog je što širi okvir obezbeđuje da tablet ima istu širinu kao i Eee dock, pa uređaj kao celina izgleda skladnije. Što se subjektivnog razloga tiče, širi okvir omogućava da tablet držite stabilnije, jer vam palac obuhvata veću površinu, a ne dodiruje ekran osetljiv na dodir.
Docking station nije puka tastatura, kako bi se dalo zaključiti ovlašnim posmatranjem. Pored već pomenutih dodatnih portova, dok u sebi ima i dodatnu bateriju, što Transformeru omogućava najveću autonomiju od svih do sada testiranih tableta. Pri DivX reprodukciji sa osvetljenjem ekrana od oko 60% i isključenim wirelessom, baterija traje oko 8,5 sati. Kada se doda docking station, autonomija naraste na oko 15 sati, što je fantastičan rezultat.

2 comments on “ASUS TRANSFORMER TF101 I TF101G”

  • Imam assus transformer 101. Medjutim, ne mogu koristiti skoro nijednu aplikaciju. Cak i play prodavnica mi ne radi. Kako bih mogla resiti moj problem)?

    • Bojim se da nema pomoći. Nije moguće održavati kompatibilnost sa svim starim verzijama Androida, pa Google jednostavno ne dozvoljava da se na stare uređaje instaliraju nove aplikacije. Jedino potencijalno rešenje je da se na internetu nađe najnoviji stabilni nezvanični firmware. Zvanični je Android 4.0.3. ali postoje nezvanične novije verzije, mada, koliko sam uspeo da vidim, korisnici nisu baš zadovoljni jer su nestabilne.

  • Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *