ASUS TRANSFORMER PRIME TF201

Ako vam se dopao prvi ASUS Transformer tablet, onda će vas ASUS Transformer Prime TF201 oboriti s nogu. Reč je o prvom tabletu koji ima procesor sa četiri jezgra, a takođe je i prvi tablet sa Android 4 Ice Cream Sandwich operativnim sistemom. Uz to, Transformer Prime ima i veoma tanko metalno kućište koje impresionira kvalitetom. Zainteresovani?

 

ASUS Transformer Prime TF201

 

ASUS Transformer Prime profil

 

Već na prvi pogled je jasno da je ASUS Transformer Prime veliki korak napred u odnosu na prvi Transformer. Kućište je neuporedivo tanje (8,3 naspram 13 mm), a i težina je primetno manja (586 naspram 680 grama). ASUS je uspeo da napravi tanji i lakši, ali i neuporedivo čvršći tablet. Za razliku od plastičnog prethodnika, Prime ima kućište od brušenog aluminijuma, koje neodoljivo podseća na ono kod ASUS ZENBOOK Ultrabooka. Iako je i prvi Transformer bio kvalitetan, Prime je klasa za sebe, pa na izradu nemamo apsolutno nikakve primedbe.

Proizvodi se u dve boje: Amethyst Gray i Champagne Gold

ASUS Transformer Prime Amethyst Gray

 

 

ASUS Transformer Prime Champagne Gold

Sa leve bočne strane Pada se nalaze taster za regulaciju jačine zvuka, čitač kartica za lako proširenje memorije i mikro HMDI port za povezivanje sa eksternim displejima, kao što je recimo LCD TV. Sa gornje strane je Power taster, a sa desne audio konektor. Donja strane je rezervisana za port za punjenje, koji je ujedno i veza Pada sa dock-om. Na samom tabletu i dalje nema USB porta, što će smetati najviše onima koji se odluče na kupovinu pada bez docka.
Na docku se nalaze konektor za punjenje, jedan USB port i čitač SD kartica. U odnosu na prvi Transformer, Prime ima jedan USB port manje, što je cena koja je plaćena zbog smanjene debljine uređaja.
Ukoliko tablet držite jednom rukom (i to desnom) nećete imati primedbu na položaj zvučnika. Situacija se menja kada ga prihvatite levom rukom u landscape (horizontalnom) položaju, jer će vam ona u tom slučaju zakloniti zvučnik i prigušiti zvuk. Naravno, ako gledate film dovoljno je tablet zarotirati 180 stepeni, da bi zvučnik ponovo bio slobodan.

 

ASUS TF201 tablet

 

Kada uključite Prime, dočekaće vas izvanredni Super IPS+ ekran, dijagonale 10,1 inč i rezolucije 1280×800 piksela. Pored kvalitetne izrade i Tegra 3 procesora, ekran spada u najveće adute ovog tableta. Možemo slobodno reći da Prime ima jedan od najboljih (ako ne i najbolji) ekran koji se može naći na nekom ovakvom uređaju. Odlične uglove gledanja od čak 178 stepeni je imao i prethodni Transformer, ali ono što ovaj ekran čini tako posebnim je pozadinsko osvetljenje od čak 600 cd/m2. Da bi imali jasniju sliku, reći ćemo da većina laptopova ima osvetljenje u rangu 220-300 cd/m2, a samo retki vrhunski modeli imaju do 450 cd/m2. Šta to znači u realnom radu? Ovako jako osvetljenje omogućava da sadržaj na ekranu bude čitljiv čak i pri jakom okolnom svetlu, što će reći na suncu. S obzirom da su tableti mobilni uređaji, ova karakteristika je veoma bitna, pa je jasno da je ASUS napravio odličan posao. Naravno, i ovaj ekran je zaštićen sada već dobro poznatim Gorilla staklom koje je veoma otporno na ogrebotine i slična oštećenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *