TEST SAMSUNG ATIV BOOK 2 LAPTOPA

Napomenuli smo da je ušteda bila jedna od glavnih ideja prilikom dizajna ovog modela, a ekran je pravi primer te filozofije. Naime, uglovi gledanja su ispod proseka, čak i za ovu cenovnu kategoriju, a ako se malo bolje zagledate videćete mrežu piksela (grid), što je odlika najjeftinijih panela. Okvir ekrana pojeduje sjajnu površinu, ali i teksturu koja neće dozvoliti da se “zapamte” otisci prstiju, što svakako pozdravljamo. Na okviru ćemo sresti i HD web kameru koja je, prosto rečeno – prosečna. Za Skype i više nego dovoljna, sa osrednjim performansama i malo više šuma kada je osvetljenje slabo.
Iznad tastature se nalaze otvori zvučnika i Power taster (u obliku Power piktograma), bez pozadinskog osvetljenja, što i nije tako loše. Dva stereo zvučnika imaju očigledan nedostatak niskih tonova, a nisu ni previše jaki, pa bismo se složili da je “ispod proseka” opis koji tražimo. Za gledanje filma/serije u dvoje – da, za nešto više potražite alternativno rešenje u vidu eksternih zvučnika ili prenosnih dodataka koje možete povezati zarad dobijanja pristojnije audio slike.
Kako je deo ispod poklopca izliven iz jednog dela, tastatura je umetnuta ispod, a tasteri su fizički dovoljno veliki i odmaknuti jedan od drugog da ne morate brinuti oko grešaka u kucanju. Prečice dobijate kombinacijom sa “Fn” tasterom, a ima ih sasvim dovoljno i locirane se uglavnom na funkcijskim tasterima. Mesta se našlo i za numerički deo pune veličine, a kursorski tasteri se ne prepliću sa susednim tasterima što pozdravljamo.

Samsung ATIV Book 2 tastatura
Ispod tastature, odmorište za dlanove dobilo je prijatnu teksturu, a tu je i touchpad pristojne veličine i karakteristika. Površina je solidno velika, pa će odgovarati gestovima na Windows 8 OS-u, posebno jer su ivice prilično spuštene, pa neće biti problema pri pozivanju menija prevlačenjem prsta preko ivice touchpada. Pripadajući tasteri nas nisu oduševili jer su mekani i drugačije reaguju u zavisnosti od dela na koji pritisnete. Čeona ivica, tik uz touchpad poseduje signalne lampice, jedine signale o statusu računara, bateriji, CAPS lock i Fn lock funkcijama.
Ne previše jaka konfiguracija, nedostatak diskretne grafike, ali i prostrano kućište učinile su posao hlađenja ovog laptopa jednostavnijim, pa se grejanje ne oseća na gornjoj površini. Jedino gde možete osetiti grejanje je uz samu levu ivicu, a i tu se ne može okarakterisati oštrije od “mlako”. U skladu s tim, i rashladni sistem nije previše bučan, što je jako dobra vest i za šta treba dodatno pohvaliti Samsung.

Samsung ATIV Book 2 notebook
Novi Samsung ATIV Book 2 nije model koji je namenjen igranju i zahtevnim poslovima. Ovo je računar namenjen studentima, srednjoškolcima i kućnoj upotrebi. Poseduje sve što treba, a nigde ne manjka niti ima neke specijalne karakteristike. Ako sebe smatrate naprednim korisnikom i treba vam specifična mašina, bilo da vaši zahtevi obuhvataju jači CPU, grafiku ili multimedijalne mogućnosti, ovaj model slobodno možete preskočiti. S druge strane, ako treba kupiti mašinu đaku na kojoj će moći da surfuje internetom, sluša muziku, gleda filmove i odradi ponešto za školu/faks, Samsung ATIV Book 2 definitivno ima svojih prednosti od kojih je cena ona koja se najviše ističe.

Rezultati testova – Samsung ATIV Book 2 NP270E5V

HD Tune – Seagate ST500LT012-9WS14

Smasung ATIV Book 2 HD tune

 

PC MARK 7 1.671
3DMark Ice Storm / Cloud Gate / Fire Strike 19.492 / 1.861 / 240
Sniper Elite V2 1366×768 Medium 5,8 fps
Alien vs Predator low 8,9 fps
Cinebench R11.5 – CPU/OpenGL 1,45 / 8,89 fps
HD Tune Average Read 87,1 MB/s
Trajanje baterije Surf / Igranje 5h 22′ / 3h 47′

 

Specifikacije – Samsung ATIV Book 2 NP270E5V

Procesor Intel Pentium 2217U na 1,8 GHz
Čipset Intel HM70
Memorija 4 GB DDR3

HDD (GB)

500 GB Seagate ST500LT012-9WS14
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel HD Graphics
Ekran (“) 15,6 (1366×768)
Konektori 3xUSB 2.0; HDMI; VGA; LAN; Wireless 802.11b/g/N; Bluetooth; Čitač kartica
Težina (kg) 2,2
Cena (€) 315
Kontakt BC Group

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *