TEST SAMSUNG ATIV BOOK 2 LAPTOPA

Samsung je za relativno kratko vreme uspeo da zauzme solidan deo domaćeg tržišta. Iako se u medijima uglavnom priča o ultrabookovima serije 9, glavnina prodaje se odnosi na mnogo jeftinije modele. Dobar primer je Samsung ATIV Book 2 koji smo nedavno dobili na test. Ideja vodilja je kod ovog modela svakako bila cena, pa ne čudi što za solidno jaku konfiguraciju ne treba da platite više od 315 €.

Samsung ATIV Book 2 laptop

U plastično kućište sa poklopcem ekrana koji poseduje teksturu koja neodoljivo podseća na brušeni aluminijum Samsung je uspeo da spakuje solidno jaku mašinu. Centar sistema je dvojezgarni Pentium procesor, još uvek relativno nove Ivy Bridge generacije, koji je ujedno zadužen i za grafički podsistem, jer se za ovaj deo brine njegova integrisana grafika. Kako se radi o “U” verziji, koja spada u štedljivi segment, ne treba da čudi što pomenuti Intel Pentium 2117U radi na 1,8 GHz. Ono što ga odvaja od Core serije su svakako nedostatak Hyperthreading tehnologije i Turbo frekvencija, pa je 1,8 GHz maksimum koji od ovog procesora možete očekivati. Ipak, iako je grafički deo više tu da dobijete sliku nego da igrate igrice ovaj Pentium je sasvim dovoljan za prosečne svakodnevne poslove koji ne zahtevaju preterano opterećivanje zahtevnim aplikacijama.
U kombinaciji sa 4 GB RAM-a udoban rad u većini aplikacija koje najčešće koristimo tokom dana je zagarantovan. Tu je i HDD kapaciteta 500 GB prosečnih performansi za skladištenje OS-a, aplikacija i multimedije. Kako se radi o klasičnoj “petnaestici”, kućište je zahvaljujući pozamašnim dimenzijama ekrana dozvolilo instalaciju optičkog uređaja, pa ćete na bočnim stranama naći VGA i HDMI, za eksterne monitore/projektore, kao i tri USB konektora (sva tri USB 2.0, na žalost). Za bežičnu komunikaciju brinu se WiFi i Bluetooth mrežne kartice, dok ga preko LAN konektora možete gigabitnom vezom povezati sa lokalnom mrežom.

Samsung ATIV Book 2

Samsung ATIV Book 2
Tu je i solidna baterija koja zahvaljujući kapacitetu od skoro 50 Wh (4.000 mAh) omogućava preko 5 sati autonomije ukoliko browsujete internetom ili radite u nekom od Office programa, odnosno malo manje od 4 sata prilikom igranja igara. Za ovo je zaslužan štedljivi procesor, kao i činjenica da sistem ne poseduje diskretnu grafičku kartu koja bi dodatno opterećivala bateriju.
Sa vizuelne strane pomenuli smo elegantno plastično kućište koje nema posebnih dizajnerskih izleta. Sve je “pod konac”, dobro i provereno, pa će se Samsung ATIV Book 2 bez ikakvih problema uklopiti kako u kancelarijsko, tako i u svako drugo okruženje.

Samsung ATIV Book 2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *