SAMSUNG NP350V5X

Samsung je sa svojim prenosnim računarima prisutan na našem tržištu već izvesno vreme, ali smo se tek sada odlučili za test. Postoje dva razloga zašto smo čekali – njihovo tržišno učešće kod nas je bilo zanemarljivo, a i tek sa određene vremenske distance se može proceniti i pouzdanost. Evo kako je prošao Samsung NP350V5X pod "paljbom" naše baterije testova.
Pomalo kriptično ime Samsung NP350V5X se može raščlaniti. Testirani laptop je model 350 iz Serije 3 i namenjen je najširem krugu korisnika. Pod ovom oznakom se, kao što smo to navikli i kod drugih proizvođača, može naći nekoliko različito konfigurisanih modela. Na našem testu se našao Samsung NP350V5X-A01HR, sa Core i3 procesorom i integrisanom Intel grafičkom kartom. Za iste pare možete kupiti i NP350 sa Pentium procesorom i AMD HD7670M grafičkom kartom, ukoliko ste ljubitelj video igara. Taj model ima oznaku Samsung NP350E5X-S01RS.

 

SAMSUNG NP350V5X

 

Ovaj laptop realno gledano nije tanak, ali je mudro dizajniran, pa se zbog zakošenosti stranica kućišta stiče utisak da je tanji nego što jeste. S obzirom da je NP350 cenovno na granici srednje klase, ponadali smo se da bi pojedini delovi kućišta mogli biti od aluminijuma, ali to nije slučaj. Čega nema bez toga se može, pa da vidimo od kakve je plastike napravljen NP350.

 

Samsung NP350V5X

 

Poklopac je dizajniran tako da odaje utisak kao da je od brušenog aluminijuma, a čvrstina je na osrednjem nivou. Sjajna plastika generalno nije laka za održavanje, ali je kod ovog modela uočljivost otisaka prstiju relativno mala i to mu je popriličan plus.  
Okvir oko ekrana je takođe od sive plastike, ali ovog puta mat tipa, što nam se dopalo, a i odlično se uklapa uz mat ekran, o kome ćemo kasnije nešto više. Plastila oko tastature i između samim tastera je u istom tonu kao i okvir oko ekrana, dok je oslonac za dlanove nešto drugačiji. Pored toga što je svetlo sive boje, nije gladak kao ostatak kućišta već ima finu teksturu koja se sastoji od mnoštva sitnih krugova. Efekat je veoma simpatičan, mada korišćena plastika nije posebno kvalitetna.

 

Samsung NP350

 

U masi prosečnih stvari ponekad zablista poneki detalj, kao što je na primer reljefni simbol na Power tasteru koji pokazuje da Samsung ume da bude kreativan, samo kad hoće.
Tastatura je korektna, chiclet tipa, sa pristojnim hodom tastera i bez ugibanja. Kursorski tasteri su nešto manji, ali su bar jasno izdvojeni. U pitanju je jedna od onih tastatura koja vas neće oboriti s nogu, ali koja vam ni ne traži privikavanje. Nema nikakvih dodatnih tastera, što je u skladu sa onim što nudi i konkurencija.
Tačped je "starog kova" sa fizički odvojenim tasterima. Moderni veliki tačpedi imaju prednost kod Windows 8 operativnog sistema, ali kako većina korisnika još uvek preferira Windows 7, tačped kakav ima Samsung NP350 kod nas dobija bolju ocenu.
Testirani model je stigao bez Windows operativnog sistema, ali je instalacija prošla bezbolno, pre svega zahvaljujući pratećem DVD-u sa drajverima i softverom koji olakšava njihovo instaliranje. Bilo da ste početnik ili iskusan korisnik, ovo je detalj koji veoma ceniti, naročito ako ste pre toga prošli kroz pakao jurenja drajvera po netu za neki drugi laptop.
Ekran dijagonale 15,6" i rezolucije 1366×768 piksela u startu ima veliki plus kod nas jer je mat tipa, bez neželjene refleksije. Doduše, treba iskreno priznati da boje nisu baš tako "žive" kao na glare ekranima, ali nam se čini da se više dobija nego što se gubi korišćenjem mat ekrana. Pohvale se tu i završavaju jer je sve ostalo, kada je ekran u pitanju, čist prosek.

Svi uobičajeni konektori i portovi su prisutni i smešteni su na bočnim stranama (sem čitača kartica koji je sa čeone).

 

Samsung NP350V5X
 
Samsung NP350V5X levo
 
 Samsung NP350V5X front

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *