VIEWSONIC VIEWBOOK VNB130 LAPTOP

Laptopovi koje testiramo se mogu podeliti u dve grupe. U prvoj su finalni proizvodi, identični onima koji se nalaze u prodavnicama. U drugoj grupi su primerci namenjeni testiranju, koji se u manjoj ili većoj meri mogu razlikovati od finalnog proizvoda. Ovog puta smo na test dobili Viewsonic ViewBook VNB130, koji spada u drugu grupu. Kako nam je odmah naglašeno da će neki od uočenih nedostataka biti ispravljeni pre početka prodaje, u tekstu ćemo jasno naznačiti koji delovi će biti izmenjeni. Iako je reč o radnoj verziji, već sada se može reći da je reč o laptopu sa velikim potencijalom, zbog čega zaslužuje da bude predstavljen.

 

Viewsonic ViewBook VNB130

 

Kada je dizajn ViewSonic VNB130 laptopa u pitanju, u redakciji su vladala oprečna mišljenja. Jedni su bili oduševljeni minimalističkim dizajnom ("Vidi ga, isti Macbook Air"), dok se drugima učinio previše jednoličnim i monotonim. Uređajem dominira srebrna boja, sa par crnih detalja, kao što je okvir oko ekrana. Ako dizajn, kao subjektivnu kategoriju, ostavimo po strani, ostaju nam činjenice koje govore da je ViewSonic VNB130 jedan od najtanjih i najlakših laptopova koje smo testirali. Ako zanemarimo razliku u materijalu, VNB130 je uspeo da "skine" glavne odlike popularnog uzora iz Apple-a.

 

ViewSonic VNB130 poklopac

 

Po pitanju gabarita ovaj laptop nadmašuje sve konkurente dijagonale ekrana 13,3 inča, sa kojima smo se do sada susreli. Kada je čvrstina konstrukcije u pitanju, u predelu oslonca za dlanove se na par mesta primećuje ugibanje pod iole jačim pritiskom. Ova pojava nije retka među jeftinim laganim prenosnim računarima jer proizvođači sebi ne mogu priuštiti kvalitetnije materijale.
Oko tastature se nećemo previše zadržavati, jer će pretrpeti velike izmene da bi finalni proizvod bio bez ugibanja i zveckanja. Touchpad je blago utisnut u kućište i zadovoljavajuće je preciznosti. Jednodelni taster ispod touchpada ima površinu sa teksturom brušenog aluminijuma, što je simpatičan detalj.

 

ViewSonic VNB130 laptop

 

Na osnovu činjenice da je Viewsonic poznat po kvalitetnim monitorima, a ohrabreni pozitivnim iskustvom sa njihovim netbookom, očekivali smo da će ekran biti jedan od jačih aduta ovog laptopa. Naša očekivanja nisu u potpunosti ispunjena zbog prosečnih karakteristika displeja. Da se razumemo, ekran nije loš i nema velikih mana, ali ne odskače kvalitetom od konkurentskih modela.
ViewSonic ViewBook VNB130 je namenjen korisnicima koji dosta putuju, pa su i osnovne komponente prilagođene manjoj potrošnji. To znači i da su performanse na nešto nižem nivou, pa je procesor Celeron 723 iz CULV serije, radnog takta 1,2 GHz. Komponenta koju treba posebno istaći je hard disk, jer je veoma brz. Da budemo precizni, ovo je jedan od najbržih hard diskova sa kojima smo se susreli u ovoj klasi laptopova. Sasvim očekivano, zagrevanje laptopa je minimalno. Integrisana grafička karta može da reprodukuje HD video, pa je za trenutke odmora dobrodošao i HDMI konektor. Kad smo već kod konektora, moramo pohvaliti dobar raspored USB-ova – po jedan na bočnim stranama i jedan pozadi.

 

ViewSonic VNB130 notebook

 

Baterija nevelikog kapaciteta nije ulivala poverenje, ali je ostvarena autonomija sasvim korektna. ViewSonic ne želi da se zadovolji time, pa će se finalna verzija ovog laptopa isporučivati sa šestoćelijskom baterijom. Operativni sistem će biti Windows 7 Home Premium, pa i tu stavku treba uzeti u obzir kada se porede cene sa konkurencijom.   
Ukoliko proizvođač ispuni obećanje i otkloni uočene nedostatke, na tržištu će se naći kompaktan i lagan laptop koji se nema čega stideti. Kao i obično kada je reč o nedovoljno afirmisanim proizvođačima u određenoj oblasti, ključni parametar ostaje cena, koja u ovom trenutku nije poznata.

Rezultati testova – Viewsonic ViewBook VNB130

HD Tune – FUJITSU MJA2250BH G2

FUJITSU MJA2250BH G2

 

PC MARK05 1.858
3D MARK03 (1024×768) 1.552
Cinebench R10 – Score /Time 1.226 / 12:01
HD Tach Average (MB/s) 74,2
Battery Eater MIN / MAX 1h 40' / 3h 32'

  

 Specifikacije – Viewsonic ViewBook VNB130

Procesor Intel Celeron 723 na 1,2 GHz
Čipset Intel GS45
Memorija 2 GB DDR3
HDD [GB] 250
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA X4500MHD
Ekran (“) 13,3 (1366×768)
Konektori 3xUSB, VGA, HDMI, LAN, Wireless 802.11b/g/N, Express Card 34, čitač kartica
Težina (kg) 1,5
Cena (€) Uzorak
Kontakt ViewSonic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *