TEST VIEWSONIC VNB100 NETBOOKA

ViewSonic, kod nas poznat po kvalitetnim monitorima, odlučio je da uđe i na tržište netbookova. S obzirom na to da je ovaj segment prilično zasićen, moglo bi se reći da je to veoma hrabar potez. Na test smo dobili ViewSonic VNB100, njihov prvi netbook.

 

ViewSonic VNB100

 

Jedan pogled je dovoljan da se zaključi kako se ViewSonic nije kockao i previše eksperimentisao sa dizajnom svog netbooka. Kompletno kućište je od crne plastike, a kvalitet izrade je korektan, pri čemu je telo nešto čvršće od poklopca. Donja strana kućišta je matirana, dok su poklopac i deo oko tastature od sjajne crne plastike. Tek pri jačem svetlu (ili kada se veoma približite, ako je slabije svetlo), možete uočiti da je na poklopcu tamnosivom bojom iscrtan niz malih spirala koje se delimično preklapaju. Reč je o neobičnoj i diskretnoj teksturi, koja delimično uspeva da razbije monotoniju crne površine.

 

ViewSonic VNB-100 netbook

 

Raspored konektora je veoma dobar, a po njihovoj brojnosti ViewSonicov netbook spada u opremljenije. Jedna od najbitnijih stvari kod prenosnih računara je kvalitet tastature, a VNB100 je po tom pitanju prevazišao naša očekivanja. Tastatura je izuzetno čvrsta, bez ikakvog ugibanja, pa se pri kucanju lako oseti da li ste dovoljno pritisnuli taster. VNB100 nema nijedan dodatni taster, ali su celom nizu funkcijskih (F) tastera dodeljene i pomoćne uloge, koje se aktiviraju kombinacijom sa Fn tasterom. Pored nekih uobičajenih kombinacija (za regulaciju osvetljenja ekrana i jačine zvuka), tu su i prečice za upravljanje multimedijalnim sadržajima (Play, Pause…). Touchpad je iznenađujuće veliki za ovu klasu uređaja, dok ocenu kvaliteta nije moguće dati jer smo testirali demo primerak kome drajverska podrška nije bila do kraja urađena, pa su se povremeno javljali problemi sa preciznošću. Dobili smo uveravanja da će do početka komercijalne prodaje sve biti sređeno. Tasteri koji pripadaju touchpadu su prijatno tihi.

 

Viewsonic VNB100

 S obzirom na to ko je proizvođač ovog netbooka, od ekrana smo očekivali mnogo, i nismo ostali razočarani. Već smo više puta pominjali kako ekrane bez refleksivnog sloja (non-glare) smatramo boljim izborom, jer je slika mnogo jasnija pri jakom ambijentalnom svetlu (recimo, ako je sunčan dan, a vi radite van kancelarije). Po informacijama koje su nama dostupne, izrada takvih ekrana je skuplja od izrade glare modela, pa je i to jedan od razloga za pravu poplavu glare ekrana. Srećom, ViewSonic po ovom pitanju nije pravio kompromise, pa možemo reći da VNB100 ima jedan od najboljih ekrana u netbook klasi. Možda je osvetljenje moglo biti malo jače, ali svi ostali parametri su odlični. Posebno se izdvajaju uniformnost crne boje i veliki uglovi gledanja, koji su česta boljka, ne samo netbookova nego i većine jeftinih prenosnih računara.
Zvučnici su solidni, ali im je loša pozicija (sa donje strane), pa je zvuk prigušen. Nadamo se da će se u sledećoj reviziji za njih naći mesta iznad tastature. Web kamera je ispod proseka, pa je slika sa puno kolornog šuma, uz mali framerate.
Sa hardverske strane, ViewSonic VNB100 se ne razlikuje od većine drugih netbookova. Centar svega je Intel Atom N270 procesor, uparen sa starim GSE945 čipsetom. Performanse su na očekivanom nivou, dovoljne za manje zahtevne poslove. Lepa stvar je što poseduje Bluetooth adapter i Express card slot. Mora se priznati da VNB100 nije baš lagan, naročito ako uzmemo u obzir da ima troćelijsku bateriju. Autonomija je pristojna i u skladu sa kapacitetom baterije. Hlađenje ovog netbooka nije najbolje rešeno, pa je zagrevanje primetno. Jedinu utehu može predstavljati činjenica da je u radu tih, čak i pri maksimalnom opterećenju.
Moglo bi se reći da ViewSonic VNB100 predstavlja školski primer netbooka. On ne nudi ništa manje, ali i ništa više od konkurencije, pa je logično da se za kupca može boriti samo cenom. Modeli koji će se naći u prodaji na našem tržištu donekle će se razlikovati od testiranog primerka. Prvi ponuđeni model imaće Windows XP, 1 GB memorije i hard disk od 160 GB, a očekivana cena je oko 300 evra. Drugi model će se isporučivati bez operativnog sistema, ali sa 2 GB memorije i njegova cena još nije definisana.
Solidna izrada, odličan ekran i umerena cena su aduti sa kojima ViewSonic VNB100 krči put kroz brojnu konkurentsku ponudu, a vreme će pokazati da li je to dovoljno da kupci odluče da poklone poverenje novom igraču na tržištu netbookova.


 Rezultati testova – ViewSonic VNB100 netbook

HD Tach Average (MB/s)  47,4
Autonomija min / max  2h 10` / 3h 36` *
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – ViewSonic VNB100 netbook

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 950
Ekran (“) 10,2 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, Express Card, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 1,4
Cena (€) Uzorak
Kontakt: Pakom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *