TEST MSI X-SLIM X320 LAPTOPA

Teško da iko danas može dati precizan odgovor na pitanje – "Šta je to netbook?". Nekad je odgovor bio jednostavan – prenosni računar sa malim ekranom, bez optičkog uređaja i sa Intel Atom procesorom (čast izuzecima kao što je HP 2133 Mini-note). Danas imamo male uređaje sa Atom procesorom i optičkim uređajem, ali i relativno velike prenosne računare sa Atom procesorom. Trenutno najveći među njima je MSI X-Slim X320, koji vam ovog puta predstavljamo.

 

MSI X-Slim X320

Značaj netbookova niko ne spori. Mnogo je onih koji žele mali, lagan i cenovno pristupačan prenosni računar. Međutim, šta sa onima koji žele lagan, ali ne i mali laptop? I do sada je bilo takvih modela, ali njihova cena nije bila baš mala. MSI X-Slim X320 popunjava tu prazninu na tržištu.

 

MSI X-Slim X320 laptop

 

Verujemo da čak ni MSI ne poriče da je inspiracija za X320 potekla od uspeha Apple Macbook Air laptopa. Ako zanemarimo oznake na kućištu i poklopcu, manje upućeni bi ih lako mogli pomešati.
Kompletno kućište je crno, a poklopac od sjajne plastike izgleda kao da je posut sitnim šljokicama, pa podseća na zvezdano nebo. Najlepše u celoj priči je što su ove svetlucave tačkice veoma sitne, pa se u prvi mah i ne primećuju. Zahvaljujući tome laptop uspeva da zadrži ozbiljan izgled. Ostatak kućišta je od mat plastike, a monotoniju crne boje razbijaju reljefni svetleći MSI logo na poklopcu i srebrnkasti okviri oko konektora. U svakom slučaju, teško da će ovaj laptop ostati neprimećen, bilo da se nalazi u nekoj radnji ili na vašem stolu.

 

MSI X320
 
MSI X320

 

Ono što ćete prvo primetiti na ovom laptopu je debljina koja ne prelazi 20 mm. Toliko je tanak da je mrežni konektor jedva stao, a zakošene ivice dodatno pojačavaju utisak male debljine laptopa. Naravno, same dimenzije ne bi puno značile da nisu praćene i odgovarajućom malom težinom. MSI X320 sa ekranom od 13,4 inča teži samo 1,35 kg. Poređenja radi, MSI Wind U90 sa ekranom dijagonale 8,9 inča teži 1,1 kg.

 

MSI X-Slim X320

 

Displej sa LED pozadinskim osvetljenjem ima danas sve popularniji 16:9 odnos stranica, a kvalitet slike je na pristojnom nivou.
Istina, velika razlika u ceni između Macbook Aira i MSI X-Slima nije bez razloga, pa je očigledno da X320 po nečemu i zaostaje za poznatijim uzorom. Kućište modela X320 odaje utisak nešto manje čvrstine, a tastatura ima plići hod, što je i očekivano. Touchpad je diskretno uklopljen u kućište, iznenađujuće je veliki i veoma precizan. Jednodelni taster kod touchpada nije naša omiljena varijanta, ali se mora priznati da mu je "mrtva" zona u sredini mala, pa je funkcionalnost gotovo na nivou koji pružaju dva odvojena tastera.

DRUGAČIJI I UNUTRA

MSI X320 ima komponente koje do sada nismo bili u prilici da vidimo na delu. Umesto uobičajenog Atom N270 procesora, ovaj laptop pokreće Atom Z530, koji je razvijan pod kodnim imenom Silverthorne, a odlikuje se još manjom potrošnjom. Radi na 1,6 GHz, pa razlika u procesoru u odnosu na standardne netbookove i nije toliko velika. Zato je razlika u čipsetu prilična. Na standardnim netbookovima je reč o 945GSE čipsetu, dok se ovde susrećemo sa manje poznatom US15W varijantom, koja je generalno namenjena drugom tipu uređaja – MID-u (Mobile Internet Device). US15W se odlikuje značajno manjom potrošnjom. Osnova sistema na X320 laptopu (čipset+procesor) ima TDP od oko 4,3 W, dok se na klasičnim netbookovima TDP kreće od 8 W do 11 W. Zahvaljujući tome, ovaj laptop pri minimalnom opterećenju troši manje nego neki drugi netbookovi. I pored svega toga MSI X320 ume pristojno da se zagreje, naročito u predelu oko touchpada. Srećom, čak ni u ovim vrelim danima temperatura kućišta nije prelazila granicu posle koje bi rad postao neugodan.
US15W ima i drugačiju integrisanu grafiku – GMA 500. Zanimljivo je da samo jezgro GMA 500 grafičke karte nije razvio Intel, već je tehnologija licencirana od Imagination Technologies. GMA 500 je po specifikaciji nešto bolja od GMA 950, jer podržava naprednije tehnologije, ali u praksi postiže primetno lošije rezultate. Ruku na srce, ni GMA 950 nije za bilo šta više od prikaza 2D slike na monitoru, tako da GMA 500 u ovoj kategoriji uređaja korisnicima nudi isti ugođaj u svakodnevnom radu.
Zvučnici prijatno iznenađuju snagom, a kvalitet zvuka je na solidnom nivou. Wireless kartica ima odličan prijem, a transfer fajlova sa našeg servera je išao dosta brže nego kada smo testirali druge laptopove. Za razliku od nje, kamerica je osrednjeg kvaliteta.
Iako ga svrstava u laptopove, MSI je X320 opremio konektorima kao da je reč o netbook, što znači skromno. VGA, LAN i jedan USB su smešteni sa leve strane, a tu je (doduše malo zavučen i ne baš pristupačan) čitač kartica. S desne strane su dva USB-a i audio-konektori i tu se spisak završava.
Pljosnata i široka baterija je lepo uklopljena u tanki dizajn, ali je kapacitet skroman. Srećom, zahvaljujući već pomenutim štedljivim osnovnim komponentama, autonomija računara je sasvim pristojna.

 

MSI X320

 Još jedna od osobenosti ovog laptopa je i to što je u pitanju prvi model sa Atom procesorom koji se isporučuje sa Windows Vista operativnim sistemom. X320 se sasvim pristojno nosi sa ovim relativno zahtevnim operativnim sistemom, čemu doprinosi i 2 GB memorije.
Zbog rezultata koje je postigao u prodaji MSI laptopova, Pakom je dobio ekskluzivno pravo na prodaju ovog modela, što znači da ćete ga moći naći samo u Pakom Shopovima.
Samo su nerealni mogli očekivati da će MSI tržištu ponuditi proizvod koji ima izgled i kvalitet u rangu Macbook Aira, po neuporedivo nižoj ceni. To ne znači da je X-Slim X320 loš proizvod. Pristojan kvalitet i očekivane performanse će zadovoljiti mnoge, posebno one kojima je komfor koji pruža veliki ekran nezamenjiv. Atraktivan dizajn mu tu dođe kao čist bonus.


 Rezultati testova – MSI X-Slim X320

HD Tach Average (MB/s)  53,7
Autonomija min / max  2h 27` / 4h 20` *
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – MSI X-Slim X320

Procesor Intel Atom Z530 na 1,6 GHz
Čipset Intel US15W
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 320
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA 500
Ekran (“) 13,4 (1366×768)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11 b/g/N, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 1,35
Cena (€) 650
Kontakt: www.pakom.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *