TEST MSI X-SLIM X600 LAPTOPA

MSI X-Slim serija laptopova je privukla veliku pažnju javnosti i pre početka zvanične prodaje, ali nas X320, prvi testirani model iz ove serije nije previše oduševio, pre svega zbog prilično visoke cene za performanse koje je nudio. Sada je pred nama MSI X-Slim X600, neuporedivo brži od X320, sa mnogo umerenijom cenovnom politikom, što je kombinacija koja puno obećava.

 

MSI X-Slim X600

 

Kao što verovatno i pretpostavljate, X600 izgledom dosta podseća na X320. Izuzetno vitke linije čine ga veoma dopadljivim i može se reći da su dizajn i mala težina osnovni aduti ovog laptopa. MSI čak tvrdi da je ovo najtanji i najlakši laptop sa ekranom dijagonale 15,6 inča.

 

MSI X600 XSlim

 

Iako je za njegovu izradu korišćena plastika, dobrim odabirom boje postignut je efekat zahvaljujući kom, na prvi pogled, možete pomisliti da je X600 izrađen od aluminijuma, što dodatno doprinosi sličnosti sa Apple MacBook Air laptopom. Kombinacija plastike i male težine sugeriše da X600 nema preterano čvrstu konstrukciju, ali u ovoj cenovnoj kategoriji je to i nerealno očekivati. Poklopac je od sjajne plastike ali i pored toga veoma zahvalan za održavanje jer njegova neutralna boja vešto krije većinu tragova prstiju i prašinu. Ostatak kućišta je u mat varijanti (izuzev sjajno crnog okvira oko ekrana).

 

MSI X600 laptop

 

Kao i kod mnogih drugih novih laptopova i na MSI X600 se donji deo poklopca prilikom otvaranja povlači iza zadnjeg dela kućišta, zbog čega su svi konektori smešteni na bočne strane, ali zbog čega je i ugao otvaranja relativno mali. Van tastature se nalazi samo Power taster, mada ne bi smetalo da su ubačeni i dodatni multimedijalni tasteri.

 

MSI X600 notebook

 

Tastatura ima bombastičan naziv – MSI EDS (Ergonomic De-Stress). U praksi, to znači dve stvari. Prvo, površina tastera je blago udubljena, tako da jagodica prsta lepše naleže. Drugo unapređenje se odnosi na bočne strane tastera, koje su ovde veoma malo zakošene (za razliku od standardnih tastatura gde je izraženiji oblik zarubljenje piramide), pa je radna površina gotovo jednaka osnovi tastera, zbog čega je kucanje lakše. U suštini, reč je o vrlo dobroj tastaturi, sa prilično dugačkim hodom tastera i numeričkim delom. Ugibanja ima, ali ne u meri da smeta pri radu. Zamerka vezana za položaj desnog kursorskog tastera, koju smo često upućivali novim Asusovim laptopovima, važi i za X600, iako u nešto manjoj meri. I ovde je najveći deo pomenutog tastera na mestu gde se obično nalazi nula na numeričkom delu. To je jedina zamerka koju imamo da uputimo ovoj tastaturi.
Mnogo će ime Elan asocirati na poznatog proizvođača opreme za zimske sportove, ali je u našem slučaju reč o firmi koja, između ostalog, proizvodi touchpadove. Elan Smart-Pad, kako glasi ime touchpada ugrađenog u X600, poseduje zanimljive dodatne mogućnosti koje omogućavaju brže izvođenje nekih uobičajenih radnji, a ostavljena je i mogućnost da neke funkcije sami definišete. Ovaj multi-gesture touchpad pored uobičajenih opcija poseduje i još nekoliko interesantnih mogućnosti koje koristite sa dva ili čak tri prsta. Ako touchpad tapnete sa tri prsta istovremeno  a zatim ih povučete na gore otvoriće vam se prozor koji obično dobijate dvoklikom na Computer ikonu (My Computer u Windowsu XP). Sličan postupak, samo sa povlačenjem prstiju ka donjem delu touchpada će vam omogućiti biranje aktivnog prozora (kao da ste pritisnuli Alt+Tab). Sličnim pokretima možete sa tri prsta simulirati rad tastera "Page Up" i "Page Down".

 

Elan Smart Pad

 

Preciznost u izvršavanju ovih akcija je bila veoma velika, što vam omogućava efikasniji rad. Kao šlag na tortu, prateći softver vam omogućava da za jednostruki tap sa dva ili tri prsta sami definišete akciju, što može biti otvaranje neke aplikacije koju često koristite, vraćanje na desktop, povratak na prethodnu stranu u Internet browseru… Mogućnosti su brojne, a sve se brzo i lako podešava u pratećem softveru. Zahvaljujući SmartPad-u nakon kraćeg perioda navikavanja možete sebi u znatnoj meri olakšati život i ubrzati rad.

 

Elan SmartPad

 

Stekli smo utisak da je touchpad malo dalje od ivice kućišta nego što smo navikli, pa nam se dešavalo da prst "pliva" u prazno pokušavajući da napipa taster ispod touchpada. U pitanju je pre svega stvar navike, pa korisnici kojima je ovo prvi laptop verovatno neće imati problema. Jednodelni taster ispod touchpada ima relativno malu "mrtvu" zonu u sredini i lepo reaguje na komande, ali bi možda bilo bolje da nije baš toliko dobro uklopljen u okolinu.

 

MSI X600 touchpad

 

Ekran dijagonale 15,6 inča i standardne rezolucije 1366×768 piksela, sa LED pozadinskim osvetljenjem ima lepu sliku sa zasićenim bojama, ali je ugao gledanja nešto ispod proseka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *