TEST MSI WIND U90 NETBOOKA

Kad biste ih gledali sklopljene, ne biste uočili nikakvu razliku između MSI Wind U100 i U90 modela. Ali, jedan pogled na ekran otkriva suštinsku razliku – WIND U90 ima ekran dijagonale 8,9 inča, što je za 1,1 inč manje od ranije predstavljenog modela.  O tome da u unutrašnjosti kućišta nekih velikih razlika nema najbolje govori činjenica da u BIOS-u Winda U90 piše U100. Jednostavno, MSI-u se nije isplatilo praviti potpuno nov model, već su samo prilagodili postojeći i stavili manji ekran. Da bi napravili dovoljno veliku razliku u ceni između ova dva modela, odlučili su se na još neke izmene, kako softverske, tako i u konfiguraciji samog uređaja.

S obzirom na veliku sličnost, predlažemo da prvo pročitate opis većeg modela – Wind U100. Opis možete naći ako kliknete OVDE.

MSI Wind U90 netbook laptop

 

Kako su spoljašnje dimenzije Wind-a ostale nepromenjene, ubacivanjem manjeg displeja je nastao prazan prostor koji je popunjen ubacivanjem dodatnog okvira. Primerak koji smo testirali je bio crne boje, kao i okvir oko ekrana. Treba napomenuti da je pomenuti gunutrašnjih okvir uvek crn kod U90 modela, bez obzira na to koje je boje kućište. Manji ekran ne znači i manju rezoluciju. Ista je kao i na većem modelu, 1024×600, pa samim tim, logično, sve izgleda malo sitnije.
Udeo ekrana u ukupnoj potrošnji energije svakog laptopa predstavlja veliku stavku. MSI Wind U90 ima neuporedivo svetliji ekran od konkurencije, a vidljivost je sasvim dobra čak i kada je osvetljenje podešeno na minimum. Sa druge strane, veliko osvetljenje je razlog za par minuta kraću autonomiju, nego kod isto konfigurisanih konkurenata. Stiče se utisak da je ekran najjače oružje Winda, pa jasnom i svetlom slikom bez refleksije odnosi pobedu na tom polju u celoj klasi netbook-ova.
Jedan od jednostavnijih načina za sniženje krajnje cene je izbacivanje Windows operativnog sistema, pa se MSI Wind U90 isporučuje sa SuSe Linux Enterprise Desktop operativnim sistemom. Isti OS smo videli i na HP 2133 netbooku, pa je i zaključak sličan – velikoj većini korisnika bi više odgovarala verzija prilagođena netbook-ovima, jer je rad na njoj intuitivniji i lakši. Naravno, pošto je hardverski gotovo identičan prethodniku, na U90 je moguće instalirati Windows XP.

 

MSI Wind U90 netbook

 

 

MSI Wind U90 netbook konektori

Rekli smo da je U90 hardverski GOTOVO identičan modelu U100, što znači da neke razlike ipak postoje. Izbacivanje XP-a i smanjenje displeja nije bilo dovoljno da se napravi velika cenovna (ali i funkcionalna) razlika, pa je iz manjeg modela izbačen i Bluetooth adapter.

 

MSI Wind U90 netbook laptop

 Ostale karakteristike su iste, kao i ukupni utisak. Tastatura je solidna (konkurencija, a naročito HP 2133, je uslovila podizanje kriterijuma po ovom pitanju), a najveći nedostatak i dalje ostaje mali touchpad. Ponekad je teško bez gledanja iz prvog pokušaja pritisnuti taster koji se nalazi ispod njega.

 
MSI Wind U90 touchpad

Uz MSI Wind U90 se isporučuje i torbica koja je, pomalo iznenađujuće, bele boje. Iako izgleda lepo, verujemo da bi se crna bolje uklapala uz crni Wind, a i manje bi se primećivalo eventualno prljanje. Najnovije informacije govore da je za celu Wind seriju garancija produžena sa jedne na dve godine. Ovo važi retroaktivno, što će obradovati i one koji su već kupili MSI Wind.

Wind U90 košta 60-ak eura manje nego U100, a na vama je da procenite da li se zarad toga vredi odreći većeg ekrana, XP-a i bluetootha.


 Rezultati testova – MSI Wind U90 netbook

HD Tach Average (MB/s)  52,9
Battery Test  1h 59' 30”
Autonomija min / max  1h 20` / 2h 37` *
* autonomija izmerena pri maksimalnom i minimalnom opterećenju računara 
 
 Specifikacije – MSI Wind U90

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 80
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA950
Ekran (“) 8,9 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g, čitač kartica
Težina (kg) 1,1
Cena (€) 305
Kontakt: BC GROUP
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *