TEST MSI WIND U123 NETBOOKA

MSI Wind U100 je u našoj zemlji bio jedan od najprodavanijih netbookova. Naravno, tome je pripomoglo što se pojavio među prvima, ali i to što je imao, u to vreme, veliki 10-inčni mat ekran i dobru tastaturu. Jedna od bitnijih odlika mu je bio i veoma tih rad ali i malo zagrevanje, po čemu se izdvajao od konkurencije. Došlo je vreme za osvežavanje ponude, pa se pred nama našao MSI Wind U123-012EU, sa nimalo lakim zadatkom da nastavi stazama slavnog prethodnika.

 

MSI Wind U123 netbook

 

Za današnje standarde U123 deluje bucmasto, a u odnosu na U100 je par milimetara deblji i 50 grama teži, što je zanemarljivo. Čvrstina konstrukcije je na pristojnom nivou, mada se jači pritisak na poklopac prenosi i na displej, što nas je iznenadilo jer je upravo poklopac taj koji doprinosi većoj debljini ovog netbooka.
Posle niza netbookova zaobljenih linija, pomalo kockasti dizajn i oštre linije koje krase Wind U123 predstavljaju prijatnu promenu. Testiranim primerkom je dominirala bela boja, sa crnim detaljima, a postoje i modeli u drugim bojama (plava, crna i crvena). Deo kućišta oko ekrana i iznad tastature je od sjajne crne plastike, pa su tu otisci prstiju bili uočljiviji nego na ostatku.

 

MSI Wind U123 laptop

 

Već smo više puta pominjali da su mat ekrani sve ređa pojava, naročito kod jeftinih prenosnih računara, zbog toga što je njihova izrada skuplja nego glare varijanta. Ne treba previše mašte da bi se zaključilo da smo bili prijatno iznenađeni što MSI nije odustao od mat ekrana i u ovoj verziji Wind-a. Prikaz crne boje je uniforman, a minimalno probijanje pozadinskog osvetljenja se primećuje samo u donjem levom uglu i to ako se nalazite u zamračenoj prostoriji. Pri dnevnoj svetlosti se probijanje nije uočavalo, iako smo znali gde da ga tražimo. Oštrina slike i uglovi gledanja su odlični, pa sa zadovoljstvom možemo reći da je Wind U123 ima ekran baš po našoj meri.

 

MSI U123

 

Po svemu sudeći, tastatura je ista kao na starijim Wind modelima. To znači da je kvalitetna i gotovo bez ugibanja, a sem osnovnih nema nikakvih dodatnih tastera. Sa naše tačke gledišta u nedostatke spada i to što su tasterima "Ctrl" i "Fn" zamenjena mesta. Touchpad je veoma precizan, ali mu je površina prilično mala, što smo u nedostatke ubrojali i modelu U100. Neke stvari su ipak izmenjene, pa smo sada dobili dovojene tastere kod touchpada. Ukoliko ih pritisnete po sredini čuće se umereno glasan zvuk, ali ako ih pritisnete bliže ivici radiće bešumno. Kućište je na prelazu ka ovim tasterima moglo biti zaobljenije jer ovako deluje pomalo nedorađeno, mada bi se moglo reći da se vizuelno uklapa u već pomenute oštrije dizajnerske linije.

 

MSI U123 touchpad

 

Zvučnici su osrednje snage, a ne pomaže ni to što su smešteni sa donje strane, pa se zvuk dodatno prigušuje. U kategoriju "osrednjih" svojim kvalitetom spada i web kamera.
Hardverski se MSI Wind U123-012EU ne razlikuje od drugih netbookova. Matična ploča je ista kao kod U90/U100 modela, a umesto N270 stavljen je N280 procesor. Mnogo veći napredak u performansama je doneo hard disk, koji je neuporedivo brži od onog koji se nalazio u modelu U100.
U123 nije tih kao stari U100, ali daleko od toga da je previše bučan. Sa druge strane, zagrevanje je malo, a u vreme kada smo ga testirali temperatura u prostoriji je prelazila 30 stepeni. Za razliku od većine novijih laptopova, gde je donja strana neuporedivo toplija od dela na koji se naslanjaju dlanovi, kod U123 je zagrevanje ravnomernije. Zato mu je tastatura mlaka, ali ga je neuporedivo prijatnije držati u krilu od većine drugih netbook-ova. Naravno, ne treba zaboraviti da dobrom hlađenju donje površine pripomaže i izdignut zadnji deo, čime je olakšano strujanje vazduha.

 

MSI U123
 
MSI U123
* Napomena: Na slikama je prikazan model sa troćelijskom baterijom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *