TEST MSI WIND LAPTOPA

Kategorija jeftinih malih laptopova je postala veoma popularna, pa je logično što većina velikih proizvođača želi svoj deo kolača. Asus je sve uhvatio nespremne, pa se na prvog pravog konkurenta njegovom Eee PC-ju čekalo prilično dugo. Već smo pominjali agilnost kompanije MSI, pa ne čudi što su i ovog puta bili najbrži. Njihov adut nosi naziv Wind, a model na našem testu ima oznaku U100. O MSI Windu se već dugo priča, a sudeći po našim utiscima imaće veliki uspeh na tržištu.

MSI Wind U100 laptop

 

Iako prilikom testova prenosnih računara obično ne obraćamo previše pažnju na ambalažu, ne možemo, a da ne pomenemo izgled kutije u kojoj dolazi MSI Wind. Slika na kutiji odabrana tako da sve zajedno izgleda kao paketić sa mašnicom. Savršen izbor za ovog slatkog mališu.

Izrađen je od bele, relativno tvrde plastike. Da budemo iskreni, nerealno je očekivati mali i lagani laptop, niske cene i velike čvrstoće. Malu težinu i kvalitetno čvrsto kućište poseduje recimo Lenovo X300, ali po višestruko većoj ceni. Zato smo generalno zadovoljni kvalitetom izrade MSI Wind laptopa. Ivice su mu zaobljenje i dizajniran je prilično neutralno, pa je prihvatljiv svim kategorijama korisnika.

 

MSI Wind U-100

 

Poređenje sa Asus Eee PC 900 je neizbežno jer su u pitanju direktni konkurenti. Displej na Windu ima dijagonalu 10 inča i rezoluciju 1024×600 piksela. Razlika u veličini ekrana je 1,1 inč, a ukupne dimenzije Winda su dosta veće od Eee PC-ja. Wind je 26×18 cm (debljina je 1,9-3,15 cm), naspram 22,5×17 (debljina 2-3,38 cm). Tastatura mu se proteže punom dužinom, pa je rad na njoj neuporedivo prijatniji nego kod konkurenta iz Asusa. Zasmetalo nam je samo što taster Enter nije veći. Ovako je po dimenzijama sličniji Shift tasteru. Touch pad na novom Eee PC-ju je veći, a ima i Dual touch mogućnost, pa nam se više dopao od onog na Windu.

MSI Wind U100 tastatura

 

Pored evidentne prednosti u veličini, ekran na MSI Wind laptopu ima i bolje karakteristike. Slika je svetlija, što se posebno uočava na suncu, a i uglovi gledanja su veći. Ekran je matiran, sa LED pozadinskim osvetljenjem. U ovoj kategoriji Wind odnosi jasnu pobedu.

Veće dimenzije imaju i negativnu stranu. Model koji smo testirali ima za 30% veću težinu od Eee 900 (1,3 naspram 1 kg). Bitno je napomenuti da je Wind imao šestoćelijsku bateriju. Sa troćelijskom baterijom i on ima tačno jedan kilogram, a zbog nestašice na svetskom tržištu očekuje se da će upravo manja baterija biti zastupljenija u prvim isporukama.

MSI WInd U-100 konektori
 
MSI Wind U100 prenosni racunar
 
MSI Wind U100

 Grejanje je manje nego kod Eee PC-ja, a od zanimljivih dodataka, treba pomenuti da Wind poseduje kameru, wireless 802.11b/g adapter, bluetooth i čitač kartica.

ATOM U SRCU

 I dok spolja postoji velika sličnost, platforme na kojima su sagrađeni Wind i Eee predstavljaju dva različita sveta. Eee koristi staru tehnologiju koja je vremenom postala dovoljno jeftina. Sa druge strane, Wind ima najnoviji Intelov procesor, pravljen specijalno za uređaje ovog tipa. U pitanju je Atom N270. Pored malih dimenzija (što omogućava i manje dimenzije celog uređaja), Atom se odlikuje izuzetno malom potrošnjom. Zahvaljujući tome, moguće je pasivno ga hladiti, a i autonomija je veća. Izrađen je u 45 nm tehnologiji, a ukupna površina mu je samo 22 mm kvadratna. Pri punom opterećenju disipira neverovatnih 2,5 W, a ako nije opterećen disipira manje od jednog vata. Atom N270 radi na 1,6 GHz, zahvaljujući čemu je sposoban da odgovori na sve zahteve koje se očekuju od ultra mobilnog prenosnog računara. Kako im je osnovna namena vezana za internet, već je skovan i nov izraz – Netbook. S obzirom na izvanredne performanse, ne čudi velika potražnja za Atom procesorima. Ovo je dovelo do nestašice na svetskom tržištu, pa će to verovatno biti priličan problem u narednim mesecima.

Grafička karta je integrisana i u pitanju je dobro poznati Intel GMA 950 akcelerator. S obzirom na namenu, ništa bolje nije ni potrebno.

MSI Wind U100 notebook

Još jedna velika razliku između dva takmaca je sistem za skladištenje podataka. Asus Eee PC koristi Solid State Diskove, dok je kod Winda u pitanju klasični hard disk. Prednost SSD-a je neuporedivo brži pristup podacima, veća otpornost na potrese i udare, kao i manja potrošnja. Sa druge strane, klasični hard diskovi nude neuporedivo veći kapacitet za istu cenu, pa Wind ima 80 GB skladišnog prostora.

Iako oba proizvoda imaju svoje prednosti, čini nam se da MSI Wind ipak nudi više od Eee PC-ja. Očekivana cena je 400 evra, a u nju je uračunat i Windows XP Home operativni sistem.

 Specifikacije – MSI Wind U100

Procesor Intel Atom N270 na 1,6 GHz
Čipset Intel 945GSE
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 80
Optički uređaj Nema
Grafički adapter Intel GMA950
Ekran (“) 10 (1024×600)
Konektori 3xUSB, VGA, Wireless 802.11b/g, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 1,3
Cena (€) oko 400
Kontakt: www.msi-serbia.com
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *