TEST MSI PR200 LAPTOPA

Pojava Intelove Centrino platforme je označila početak velikog proboja prenosnih računara. Dobrim delom zahvaljujući Centrinu se danas u razvijenim zemljama prodaje skoro podjednak broj desktop i prenosnih računara. Naravno, nije sve išlo tako lako. Ogromna sredstva su uložena u marketing koji je, za početak, morao razbiti predrasude o direktnoj povezanosti radnog takta procesora i njegovih performansi, na čemu je baš Intel do tada uporno insistirao. Pentium M je svojom naprednom arhitekturom uspevao da nadomesti razliku u megahercima u odnosu na popularni Pentium 4. Glavna prednost koje je doneo Pentium M jeste manja potrošnja, zahvaljujući čemu su notebookovi postali tanji i lakši (manja toplotna disipacija – manji i lakši sistem za hlađenje), a autonomija je primetno povećana. Ispostavilo se da je ovo bio pravi potez i Intel učvršćuje lidersku poziciju na tržištu prenosnih računara. Integrisanje wireless adaptera u Centrino platformu je doprinelo popularizaciji bežičnog umrežavanja i ubrzalo razvoj ove tehnologije.

IZ GENERACIJE U GENERACIJU

Prvi Centrino je razvijan pod kodnim imenom Carmel i predstavljen je marta 2003. godine. Da bi notebook na sebi mogao da nosi Centrino nalepnicu, morao je da ima Pentium M procesor (u početku je korišćen model kodnog imena Banias, a kasnije i Dothan), Intel 855 čipset i Intel Pro/Wireless 2100 Wi-Fi adapter koji je podržavao 802.11b standard. Nešto kasnije je Pro/Wireless 2100 zamenjen modelom 2200 koji je imao podršku i za neuporedivo brži 802.11g standard.

Dijagram prve generacije Centrino platforme Carmel
Dijagram prve generacije Centrino platforme – Carmel

Iza imena Sonoma krila se druga generacija Centrino platforme i javnosti je predstavljena početkom 2005. godine. Odlike Sonome su Pentium M (Dothan jezgro) kome je brzina FSB-a podignuta na 533 MHz, Intel 915 čipset sa novim integrisanim grafičkim jezgrom (GMA 900) i Pro/Wireless 2915ABG Wi-FI adapter. Novi čipset je doneo podršku za DDR2 memoriju, PCI Express i SATA diskove. Ipak, i pored tih unapređenja, u svakodnevnom radu se nisu primećivale neke velike razlike u odnosu na prethodnu generaciju.

Druga generacija Centrino paltforme
Druga generacija Centrino platforme – Sonoma

Početak 2006. godine donosi i treću inkarnaciju kodnog imena Napa. Pored novog čipseta (i945), svakako najveće poboljšanje je donela nova porodica Core procesora: Core Solo, Core Duo i Core 2 Duo (kodna imena Yonah i Merom). Napredak u performansama je bio više nego evidentan, što se ne bi moglo reći i za novo grafičko jezgro – GMA 950. Sada i tanki i lagani prenosni računari postaju moćne mašine, spremne da se bez problema uhvate u koštac sa zadacima dotad uglavnom namenjenim desktop računarima. Pored opšte poznate oznake Centrino, sada se pojavljuje i Centrino Duo, na modelima sa Core Duo i Core 2 Duo procesorima.

Treca generacija Intel Centrino platforme Napa 945gm
Treća generacija Centrino platforme – Napa

"TO TI JE SAD NAJNOVIJE"

Poznata uzrečica našeg prijatelja najbolje oslikava Santa Rosu, odnosno četvrtu generaciju Centrino platforme. Napredak druge u odnosu na prvu generaciju je bio mali, sledeći (Napa) korak je bio mnogo značajniji, a ono što donosi Santa Rosa, bar na prvi pogled, puno obećava.
Novi čipset, i965, pored podrške za 800 MHz FSB, donosi i jednu značajnu novinu. Prednost Pentium M i Core procesora nad Celeronima koji su korišćeni u prenosnim računarima je, između ostalog, i u SpeedStep tehnologiji. Ona omogućava obaranje radnog takta procesora pri manjim opterećenjima i na taj način se autonomija rada notebooka značajno povećavana. Promena radnog takta je postizana promenom množioca, a sa i965 čipsetom je ova tehnologija obogaćena "FSB Frequency switching"-om i sada se radni takt može menjati i promenom brzine FSB-a. Ovo će omogućiti dodatno smanjenje potrošnje energije, a konačni rezultat je ono što svi volimo – veća autonomija.

Cetvrta generacija Centrino platforme Santa Rosa 865gm
Četvrta generacija Centrino platforme – Santa Rosa

Adapter za bežično umrežavanje je dodatno unapređen i sada nosi oznaku 4965AGN. Podržava i 802.11n standard koji donosi veću brzinu prenosa podataka, ali i veći domet. Očekuje se da će zahvaljujući ovom Intelovom potezu, ovaj standard vrlo brzo postati raširen i na desktop tržištu. Umesto novog 4965AGN, na nekim modelima laptopova se može naći i stariji 3945ABG wireless adapter.
Novi grafički čip GMA X3100 treba da omogući udobniji rad pod Vista operativnim sistemom, a vredi pomenuti da obezbeđuje podršku za Windows Vista Home Premium verziju, što znači da ćete moći uživati u Aero grafičkom interfejsu. Kada smo već kod Viste, jedna od najznačajnijih novina Santa Rosa platforme je i Intel Turbo Memory (kodno ime Robson). Centrino platforma je sve do sada bila vrlo zatvorena i strogo definisana, pa pomalo iznenađuje što je Turbo Memory ostavljen kao opcija. Ukoliko ste pratili vesti vezane za Vistu, verovatno ste čuli za ReadyDrive i ReadyBoost. Ukratko, radi se o tehnologijama koje omogućavaju korišćenje dodatnih uređaja (flash memorija ili hibridnih hard diskova) za smeštanje podataka. Zahvaljujući prednostima ovih uređaja nad klasičnim hard diskovima (veća brzina pristupa pre svega), poboljšavaju se performanse celokupnog sistema. Intel Turbo Memory omogućava korišćenje ovih tehnologija u okviru Centrino platforme.

SVE TO U PRAKSI

Prvi model na našem testu zasnovan na Centrino platformi četvrte generacije dolazi iz pogona MSI-a i nosi oznaku MegaBook PR200. Ovaj mališa je namenjen poslovnoj upotrebi i odlikuje ga crno-srebrna kombinacija boja. Prvi dodir i odmah pozitivan utisak. Na poklopcu ne ostaju otisci prstiju, pa vaš laptop neće posle svakog nošenja u ruci vapiti za brisanjem krpicom. Uzimamo ga u ruku i odmeravamo. Tanak je i dosta lakši od 2 kg, i to se oseća. Vrlo lepo, naročito kada uzmemo u obzir veliku bateriju koja se uočava u zadnjem delu. Testovi su kasnije potvrdili naša očekivanja – autonomija je odlična. Otvaramo poklopac i nailazimo na prvi nedostatak. Malopre pomenuta baterija ipak zauzima dosta prostora, pa se ekran može otvoriti do, otprilike, 135 stepeni. Nije strašno, ali može biti malo nezgodno ako laptop držite u krilu jako blizu sebe, recimo u skučenom prevozu.

Velika baterija na MSI PR200 strci i smeta otvaranju poklopca ekrana
Velika baterija na MSI PR200 pomalo strči i smeta punom otvaranju poklopca

Estetski nam se nije preterano dopalo ispupčenje ispod samog ekrana. Ni kockasto ni oblo, već nešto između, deluje kao da ni dizajner nije mogao da se odluči. Doduše, možda je i naš ukus čudan, jer se ovaj model hvali osvojenom nagradom za dizajn. Dok smo još kod dizajnerskih rešenja, da pomenemo i neobičan položaj čitača otiska prsta, koji se nalazi između tastera kod touch pada.

Citac otiska prsta na MSI PR200 notebooku
Čitač otiska prsta smešten kod touchpada

Ekran sasvim dobar, sa jasnom slikom i ne preterano izraženom refleksijom. Tasteri imaju prilično dubok i precizan hod.
S obzirom na odabrane komponente, jasno je da PR200 ispod "haube" krije mnogo "konjskih snaga". Od tri memorijska slota popunjena su dva sa po 1GB memorije. GMA X3100 se pokazao prilično dobro, naravno ako ga poredimo najviše sa prethodnikom – GMA 950. U test programu 3DMark03 se primećuje osetno ubrzanje. Nismo bili u mogućnosti da ih testiramo sa istim procesorom i memorijom, ali je naša procena da je ubrzanje veće od 50%. Nažalost, ovaj laptop nije bio opremljen dodatnom flash memorijom, pa nismo bili u mogućnosti da proverio kako ta nova tehnologija funkcioniše u praksi. Umesto uobičajenog i na zapadu već pomalo prevaziđenog VGA konektora, MSI PR200 je opremljen HDMI-jem. Neki će možda reći da je taj potez došao prerano, ali ne treba smetnuti s uma da ovaj model nije iz budžetske klase, pa je za pretpostaviti da njegov vlasnik drži korak sa svetom i kad je ostala oprema u pitanju. Sa donje strane smo naišli na neobično ležište, za koje nismo našli pojašnjenje čak ni u pratećoj dokumentaciji. Od predstavnika MSI-a smo naknadno dobili informaciju da se radi o prostoru predviđenom za 3G karticu. Kao što smo navikli kod većine MSI modela, u paketu se dobijaju torba, optički miš i krpica za brisanje. U cenu nije uračunat operativni sistem.

MSI MegaBook PR200 poslovni notebook
MSI PR200 – mali poslovni notebook

Moderan i solidan – to bi bila najkraća ocena. S obzirom na brzinu procesora i količinu memorije, cena je u granicama prihvatljivog. Ako ste prosečan korisnik, a naročito ako ne planirate instalaciju Viste, nećete videti neke velike koristi od najnovije verzije Centrina, pa možete potražiti i neki od starijih modela MSI 12-inčnih laptopova.

 Rezultati testova za MSI MegaBook PR200 laptop

REZULTATI TESTOVA
PC MARK05 4178
3D MARK03 1738
SANDRA 2007
Procesor 18151/12845
Multimedija 110086/59951
Memorija 4111/4108
Battery Test 3h 46' 15”
 
 Specifikacije MSI MegaBook MSI PR200 laptopa
MSI MegaBook PR200X
Procesor Intel Core 2 Duo T7300 na 2 GHz
Čipset Intel i965GM
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW DL
Grafički adapter Intel GMA X3100
Ekran (“) 12,1 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, Express card, HDMI, Wireless 802.11a/b/g/n, Bluetooth, čitač kartica
Cena (€) 1299
Kontakt: http://www.msi-serbia.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *