TEST MSI GX720 I GT735 LAPTOPOVA

Već mesecima je na našem tržištu važilo pravilo – Ako vam treba laptop za igranje, a nemate veliki budžet, pogledajte neki od MSI modela iz G serije. Dok je većina drugih proizvođača "gaming" laptopove smeštala u višu klasu, gde su pored performansi bile bitne i neke druge stvari, dotle je MSI sledio logiku koja je sasvim odgovarala filozofiji domaćih kupaca. U želji da pokrije što veći deo tržišta MSI je okrenuo list i ponudio modele koji definitivno pomeraju granice kvaliteta koje je bio postavio svojim prethodnim prenosnim računarima. Reč je o MSI GX720 i GT735 laptopovima.

MSI GX720 i GT735 lap-top
 
MSI GX720 i GT735 poklopac

 

Iako imaju relativno različite oznake, GX720 i GT735 laptopovi imaju gotovo identično kućište, pa ćemo tekst podeliti na dva segmenta. U prvom ćemo opisivati zajedničke elemente, a u drugom ćemo istaći njihove osobenosti.

ČVRŠĆI NEGO IKAD

Razlika u odnosu na starije modele se uočava već na prvi pogled. Poklopac od crnog brušenog aluminijuma izgleda veoma lepo. Sličnog izgleda je i deo oko touchpada. Iako je MSI na ovim modelima odustao od "piano" završne obrade, GX720 i GT735 nisu sasvim imuni na otiske prstiju. Dizajn je diskretniji nego na nekim starijim modelima G serije, ali se i dalje može naći poneki detalj koji se ne uklapa u celinu. Ipak, sveukupno gledano ovi laptopovi izgledaju atraktivno i dopadljivo, sudeći po oceni većine onih koji su imali priliku da ih vide.
Pozitivan utisak koji se stiče posmatranjem, prenosi se i na ocenu kvaliteta izrade i čvrstoću laptopova. Kućište od aluminijuma daje notu ozbiljnosti, pa laptopovi odaju utisak pouzdanosti. S obzirom na dimenzije ekrana, ovi laptopovi spadaju u lakše u svojoj klasi.

MSI GX720 i GT735 notebook

Sledeća bitna stavka je tastatura, kod koje nam se jedna stvar nije dopala. S obzirom da je u pitanju laptop dijagonale ekrana 17 inča, očekivali smo da numerički deo ne utiče previše na veličinu osnovnih tastera. Ipak, tasteri Enter i desni Shift su prilično mali. Srećom, ostale karakteristike su vrlo dobre. Ugibanje tastature, nekada ne tako retka pojava na MSI laptopovima, je kod ovih modela gotovo neprimetno. Kursorski i WASD tasteri su obojeni upadljivom crvenom bojom, što će igrači znati da cene.

MSI GX720 i GT735 touchpad

Tasteri kod touch pada imaju neobičan oblik. Konture podsećaju na položeno latinično slovo S, što srećom nije uticalo na funkcionalnost, pa tasteri vrlo dobro reaguju na komande. Power taster se nalazi na samo par milimetara od tastera ESC, što nije baš zgodno rešenje, jer se u žurbi može desiti da omašite.

MSI GX720 i GT735 senzori

Iznad tastature dominira veliki touch senzor. Izrađen je od sjajne crne plastike, sa crvenim linijama kao ukrasnim detaljima. Svi senzorski tasteri svetle plavom svetlošću kada su aktivni. Taj deo izgleda lepo, ali nam se mrežica oko ovih senzora ne uklapa. U levom delu su multimedijalni tasteri, a u desnom tasteri za kamericu, bluetooth i wireless adapter. Poslednji u nizu je programabilni taster. U središnjem delu senzorske ploče se nalaze dva najbitnija tastera – Eco i Turbo. ECO senzor omogućava lako prebacivanje između pet predefinisanih modova rada: Gaming, Movie, Presentation, Office i Turbo Battery mod.
Turbo taster služi za aktiviranje Turbo Drive Engine tehnologije koja nudi lak i brz overklok procesora. Dok je laptop priključen u strujnu mrežu dovoljan je jedan dodir Turbo tastera da se procesor ubrza sa 2,26 GHz na čitavih 2,62 GHz (kod modela GX720), odnosno sa 2,2 GHz na 2,6 GHz (kod modela GT735).
Oba modela poseduju iznenađujuće dobar ekran, i to u svakom pogledu – boje, uglovi gledanja, rezolucija… Ne sećamo se da smo na nekom MSI laptopu videli bolji ekran. Jedino što će možda nekima smetati jeste činjenica da su u pitanju "glare" tipovi displeja. Zvuk je odličan, a posebno nas je iznenadio kvalitet basa. Inače, u pitanju je na laptopovima retko viđeni 4.1 sistem zvučnika. Dva zvučnika su sa čela, dva iznad tastature, a subwoofer sa donje strane. Kamera je vrlo dobra, a rezolucija joj je 2 MPiksela.

Zvucnici na MSI GX720 i GT735
 
MSI GX720 i GT735

Oba modela su bogato opremljena raznim konektorima, a ovom prilikom ćemo istaći eSATA, kao dobar i lak način da prevaziđete ograničenja internih hard diskova.

MSI GX720 i GT735 desno
 
MSI GX720 i GT735 levo

Ne postoji bolji način za maksimalno iskorišćenje potencijala ovakvih mašina, od dobre i zahtevne igre. Da vi ne bi dodatno trošili svoj novac, MSI je odlučio da uz ova dva laptopa pokloni i igru pod nazivom "Tom Clancy's Rainbow six: Vegas 2". U zemlji u kojoj caruju piratske kopije, dobro će vam doći original kojim možete uživati u online multiplayer igranju.

MSI GX720 i GT735 laptop
 
MSi mis

Deo bogatog propratnog paketa je i laserski miš u crveno-crnoj kombinaciji boja. Skrol točkić svetli plavičastom bojom, a MSI logo iznad njega jarko crvenom. Iako su u svetu prenosnih računara u modi bežični miševi, vođeni navikama igrača, u MSI-u su odlučili da poklone varijantu sa žicom, što je mudra odluka. Pored dva osnovna, GS-502 miš je opremljen sa još 4 tastera. Jedan taster služi za promenu DPI moda (od 400 do 1600 DPI), dok se drugim bira jedan od tri predefinisana režima rada. U svakom od ova tri režima je moguće predefinisati fukcije dva bočna tastera. Na bočnim stranama se nalaze gumene obloge koje sprečavaju klizanje prstiju, a "borbeni komplet" upotpunjuju 7 malih tegova (ukupne težine 40 grama) koji se mogu ubaciti u miša, čime on postaje teži, što odgovara mnogim igračima.

MSI GX720 i GT735 laptopovi
 
MSI ranac za laptop

MSI uz ove laptopove poklanja i ranac čiju je preovlađujuću boju teško definisati jer zavisi od ugla pod kojim pada svetlost. Zadnji deo je crn, dok bi se prednja strana mogla okarakterisati kao bordo-crvena, što uz zanimljiv efekat presijavanja čini ranac upadljivim i atraktivnim. Zapremina mu je poprilična, pa pored laptopa možete ubaciti još par stvarčica. Kvalitet izrade ranca je više nego pristojan, pa predstavlja realnu dodatnu vrednost laptopu, a ne samo beskoristan poklon.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *