TEST MSI EX620 LAPTOPA

Segment kućnih multimedijalnih laptopova postaje sve veći i značajniji, pa smo prosto zatrpani modelima koji su namenjeni najširoj populaciji. MSI EX620 je jedan od njih, a aduti kojima se diči ovaj laptop su ekran nesvakidašnjih dimenzija i proporcije (dijagonala je16 inča, a odnos stranica 16:9), i Blu-ray čitač za uživanje u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka. Zvuči zanimljivo pa smo odlučili da EX620X detaljno istestiramo.

 

MSI EX620 laptop

 

Kada pričamo o dizajnu, obično definišemo laptopove ili kao poslovno neutralne ili kao vizuelno atraktivne. MSI EX620 je negde između i može se reći da je veoma simpatičan laptop, bez napadnih i preterano upadljivih elemenata, a opet neobičan i dopadljiv. Ocean Wave dizajn, sa kojim smo se prvi put susreli pre par meseci, testirajući model MSI EX400, sada je unapređen, a odgovarajuća tekstura je primenjena i na deo oko touchpada.

 

MSI EX620 notebook

 

Zanimljiv detalj je postepeni prelaz iz Ocean Wave teksture u potpuno crnu boju sa bočnih strana tastature. Sitnica, a opet dosta znači sa estetske strane. Zahvaljujući pomenutoj teksturi i svetlo sivoj boji oslonca za dlanove, otisci prstiju su neuporedivo manje primetni nego na drugim laptopovima koji imaju sjajnu površinu. Lepo i praktično.

 

MSI EX620 lap-top

 

Konstrukcija je osrednje čvrstine i tu nema prevelikih odstupanja u odnosu na ranije MSI modele (izuzev GX720 i GT735, ali oni su posebna priča). Nažalost, tastatura se prilično ugiba i to je svakako najslabija tačka ovog, inače vrlo dobrog, laptopa. Ni sam raspored nije najsrećniji. Mali Enter, desna kursorska strelica koja zalazi u numerički deo i Fn taster koji je zamenio mesto sa levim Ctrl-om su po našem mišljenju nedostaci.
Iznad tastature je niz senzorskih tastera koji svetle plavom svetlošću kada su aktivni. Ovakve tastere smo u ovom ili sličnom obliku već sretali na prethodno testiranim MSI laptopovima. Levi deo je namenjen kontroli multimedijalnih sadržaja, a desni uključivanju web kamere, Bluetooth-a i wireless adaptera. Deo oko senzorske trake je od sjajne crne plastike, koja lepo izgleda, ali ćete morati često brisati prašinu. U središnjem delu trake se nalazi ECO taster, a namena mu je da korisniku omogući lako i brzo prebacivanje iz jednog moda rada u drugi (Gaming, Movie, Presentation, Office i Turbo battery). Levo od njega se nalazi Cinema Pro taster, kojim se uključuje Cinema Pro tehnologija za unapređenje vizuelnog i zvučnog doživljaja prilikom gledanja filmova. Efekti ove tehnologije su itekako uočljivi. Naime, iako su zvučnici solidne snage, na prvo slušanje su bili prilično izraženi visoki tonovi, što nas je iznenadilo, jer EX620 poseduje i subwoofer. Srećom, pritiskom na Cinema Pro taster, zvuk se bitno menja i to na bolje. Basovi postaju naglašeniji, a zvučna slika potpunija. U takvom okruženju gledanje filmova dobija na kvalitetu.

 

MSI EX620 eco mod

 

Da je mnogo toga prilagođeno filmofilima, pokazuje i proporcija ekrana, koji ima retko viđenu dijagonalu od 16 inča. U pitanju je, u poslednje vreme sve popularniji, 16:9 odnos stranica, koji omogućava najbolje iskorišćenje površine ekrana pri reprodukciji filmova. Slika je lepa, kontrastna, svetla i prijatna za gledanje, a displej se odlikuje i nešto manjim vertikalnim uglom gledanja. Zahvaljujući proporcijama ekrana, ceo laptop deluje nešto izduženije, što mu daje vizuelno lepšu notu.

BLU-RAY

Za zaista vrhunski kvalitet i uživanje u filmovima potrebno je imati i odgovarajući video zapis, a trenutno nema boljeg izbora od Blu-ray-a. Iako se naše tržište ne može pohvaliti prevelikim izborom filmova na Blu-ray diskovima, sigurno je da će nekima značiti što MSI EX620 ima Blu-ray čitač, naročito ako ne nameravaju da menjaju laptop narednih par godina. Blu-ray će posebno doći do izražaja ako laptop povežete sa velikim LCD televizorom, a za povezivanje bez gubitaka u kvalitetu poslužiće HDMI port koji poseduje EX620. Opremljenost konektorima je vrlo dobra, a svideo nam se i njihov raspored. Iako smo navikli da čitač otiska prsta uglavnom nalazimo na poslovnim laptopovima, MSI je odlučio da ga stavi i na ovaj model.

MSI EX620X

Web kamera ima nešto manji „frame rate“, pa nije baš pogodna za snimanje dinamičkih videa, ali je statična slika izuzetno oštra, čak i kada se zumira. Po pitanju kvaliteta slike ova kamera spada među najbolje koje smo do sada viđali na prenosnim računarima i definitivno predstavlja najbolju na MSI laptopovima.
Na izbor komponenti i njihove performanse nemamo nikakve primedbe. Najnovija Intel platforma, brz procesor, više nego dovoljno memorije, veliki hard disk… Konfiguracija koja će zadovoljiti ogromnu većinu korisnika, izuzev zagriženih igrača.
Laptop se dobija sa drajverima za Vistu i pratećim aplikacijama, pa se ne morate mučiti oko preuzimanja nekoliko stotina megabajta podataka sa interneta.
Za potencijalne kupce ovog laptopa najvažnije je da dobro definišu svoje potrebe. Stvar koja nama smeta jeste nešto "mekša" tastatura. Sve ostalo je više nego dobro, kvalitetno i brzo. Cena za testirani MSI EX620X-043EU laptop je nešto veća nego kod slično konfigurisanih konkurentskih modela, što je u velikoj meri posledica i Blu-ray čitača. Ako vam se dopada izgled ovog modela, a ne treba vam Blu-ray, možete se odlučiti za kupovinu modela oznake EX620X-052EU, koji ima vrlo sličnu konfiguraciju (ima malo manji hard disk i nema Blu-ray), a košta gotovo 150 evra manje, pa po našem mišljenju predstavlja bolji izbor.

 

 Rezultati testova – MSI EX620X-043EU

PC MARK05 4.157
3D MARK03 4.175
3D MARK06 1.847
HD Tach Average (MB/s) 52,8
Battery Eater MIN/MAX 1h 02`/ 2h 30'
 
Specifikacije – MSI EX620X-043EU

Procesor Intel Core 2 Duo P7350 na 2 GHz
Čipset Intel PM45
Memorija 4 GB DDR2
HDD (GB) 320
Optički uređaj Blu-ray, DVD+-RW
Grafički adapter ATI Radeon HD3470 sa 256 MB DDR2 memorije
Ekran (“) 16 (1366×768)
Konektori

4xUSB, VGA, HDMI, eSATA (deljen sa jednim USB), Bluetooth, Express card, Wireless 802.11b/g/N,
čitač kartica

Težina (kg) 2,6
Cena (€) 820
Kontakt: www.msi-serbia.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *