TEST MSI EX400 LAPTOPA

MSI EX400X spada u seriju koju proizvođač definiše kao kućnu multimedijalnu, što znači da ovaj laptop može uspešno odgovoriti širokom spektru potreba korisnika. Zahvaljujući ekranu dijagonale 14,1 inč, ukupni gabariti i težina su mu primetno manji nego kod 15,4 inča modela koji dominiraju tržištem, što ga čini zgodnim i za nošenje. Spoj mobilnosti i multimedije u teoriji dobro zvuči. Da vidimo šta kaže praksa.

 

MSI EX400 laptop

 

Konstrukcija je osrednje čvrstine, pri čemu je poklopac nešto podložniji blagim deformacijama od ostatka kućišta. Crni poklopac od sjajne plastike ima diskretnu simpatičnu sivu teksturu u obliku talasa (MSI je zove Ocean Wave), dovoljno vidljivu da razbije monotoniju, a opet dovoljno diskretnu da ne naruši elegantan izgled laptopa.

 

MSI EX400 Ocean Wave

 

 Unutrašnji deo nije dizajniran u stilu poklopca, pa vas nakon otvaranja poklopca dočekuje prilično bezlična crno-siva kombinacija boja. Beg od klasičnog dizajna predstavlja touch pad koji je napravljen kao celina sa osloncem za dlanove. Jedino što ga izdvaja od ostatka kućišta jesu blago zakošene ivice, koje pomažu da ne skliznete sa radne površine touch pada. Verovatno bi uz izbor atraktivnijeg materijala ovaj detalj bio puno efektniji. Sa funkcionalne strane nemamo primedbe. Touch pad je precizan, a prateći tasteri nisu preterano bučni. MSI je u poslednje vreme značajno popravio kvalitet svojih tastatura, pa se kod EX400X ne primećuje bitnije ugibanje, čak ni pod jačim pritiskom. Test primerak je imao US raspored. Deo iznad tastature je od crne sjajne plastike, kao pokušaj da se laptopu doda nota elegancije. U tom delu se pored Power tastera nalaze još dva dodatna, od kojih posebnu pažnju zaslužuje onaj sa oznakom ECO. Ovim tasterom se pokreće ECO Engine, kojim se laptop može prebacivati iz jednog u drugi predefinisani režim rada. Ima ih ukupno 5 i to: Gaming, Movie, Presentation, Office i Turbo Battery. Svaki od režima je prilagođen specifičnim potrebama, pa se u zavisnosti od toga menjaju brzina procesora, osvetljenje ekrana i drugi bitni parametri.

 

 Zanimljivo je da nisu svi dodatni tasteri na jednom mestu, pa se pored već pomenuta dva iznad tastature, na ovom laptopu mogu naći tri dodatna tastera levo od tastature. Jedan je za web kamericu, drugi za wireless, a treći je programabilan. Ispod njih, u istom nizu, su i statusni LED signalizatori hard diska, Caps, Num i Scroll Lock-a. Više bi voleli da ih vidimo na uobičajenom mestu, iznad tastature, a da umesto toga budu veći tasteri Enter i desni Shift, ili da se taj prostor iskoristi za multimedijalne tastere koji bi lepo “legli” uz ovako koncipiran notebook.

 

MSI EX400 tasteri

 

MSI i dalje forsira raspored po kome je u donjem levom uglu Fn taster, a ne Ctrl, što nije kombinacija koju mi preferiramo. 
Ekran je “glare” tipa i otvara se i više od 180 stepeni, što nam se dopalo. Međutim, same karakteristike displeja nisu impresivne, pri čemu treba istaći nešto manji vertikalni ugao gledanja.
Vlasnike ovog laptopa performanse ne treba da brinu. Procesor je veoma brz, a razlika između maksimalnog i minimalnog radnog takta mu je samo 400 MHz, što je posledica ograničenja koje nosi brzi FSB. Grafička karta je odabrana tako da zadovolji multimedijalne potrebe korisnika. Sa igrama se nosi pristojno, ali ako su vam igre prioritet onda vam treba laptop iz MSI G(aming) serije. Neintegrisana grafička karta ima i svojih nedostataka, a oni se u ovom slučaju ogledaju u prilično maloj autonomiji rada na bateriji.
MSI EX400 ima SiS čipset, koji nije previše popularan, kako među proizvođačima, tako ni među korisnicima. Da budemo iskreni, ni mi nismo bili oduševljeni kada smo videli koji je čipset u pitanju. Međutim, sistem se u radu ponašao savršeno, pa nismo iskusili nikakve probleme. Očigledno je proizvođač otklonio bagove koji su postojali, pa je čipset dostigao zrelost koja obezbeđuje stabilnost u radu.

 

Iako zagrevanje nije preterano, utisak kvari to što se greje upravo deo na koji se naslanjaju dlanovi, dok je kućište iznad tastature potpuno hladno. EX400 nema modem, ali je za jedan centar kućne zabave veći nedostatak to što nema DVI ili HDMI konektora. Pohvalno je što poseduje Bluetooth. USB portovi su dobro raspoređeni, pa ih ima čak sa tri strane. Express card konektor je tipa 34, pa dobro pazite da ne kupite dodatke koji su predviđeni za tip 54. Kamera na nas nije ostavila jak utisak jer je slika sa dosta kolornog šuma. Uz ovaj laptop se na poklon dobijaju torba i mali optički miš.

MSI EX400 je jedan od onih laptopova koji ne briljiraju ni po jednom aspektu, ali zato nemaju ni velikih mana. Najveća prednost mu je mala težina, a mana slaba autonomija. Odgovaraće nezahtevnim korisnicima koji žele solidan laptop, dovoljno lagan za nošenje, a opet potpuno funkcionalan i brz.

 

 Rezultati testova – MSI EX 400

PC MARK05 3.792
3D MARK03 3.674
3D MARK05 3.296
3D MARK06 1.671
HD Tach Average (MB/s) 47,3
Battery Eater MIN/MAX 1h 08`/1h 54'
  
 Specifikacije – MSI EX 400

Procesor Intel Core 2 Duo P7350 na 2 GHz
Čipset SiS 672DX
Memorija 4 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter ATI Radeon HD3450
Ekran (“) 14,1 (1280×800)
Konektori 4xUSB, VGA, Express card 34, Wireless 802.11b/g/N, Bluetooth, čitač kartica
Težina (kg) 2,2
Cena (€) oko 800
Kontakt: MSI SRBIJA
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *