TEST AMD PUMA PLATFORME NA MSI PR211 LAPTOPU

 

Novitet, ali samo kada je AMD u pitanju, je i HyperFlash, koji omogućava korišćenje dodatne flash memorije radi poboljšanja performansi. Sve ovo radi pod Vistom, koristeći njenu ReadyBoost tehnologiju. Evidentna je sličnost sa Intelovim Turbo Memory konceptom, koji do sada nije pokazao neke zavidne rezultate.

…I PRAKSA

Prvi laptop zasnovan na AMD Puma platformi, koji se našao na našem testu, nosi potpis MSI-a, što i nije iznenađenje, jer je i svetsku premijeru, na ovogodišnjem CeBIT-u Puma imala baš na ovom modelu. Poverenje koje je ukazano MSI-u je još jedan dokaz da se u ovoj kompaniji mobilnom segmentu posvećuje velika pažnja. Zahvaljujući agilnosti i dobroj saradnji sa AMD-om, MSI je još jednom skrenuo pažnju na svoje proizvode i napravio lep publicitet.

Oznaka laptopa je MSI PR211, ali se ne radi o finalnoj verziji, jer su u toku neprekidna fina doterivanja i "peglanje" cele platforme. Zato i sve rezultate treba uzeti sa blagom rezervom, ali u pozitivnom smislu. To znači da će vremenom performanse vrlo verovatno popraviti, što kroz drajvere, što kroz optimizaciju BIOS-a.

 

MSI PR211 AMD PUMA notebook

 MSI PR211 nam donosi samo deo Puminih noviteta. Ono što nedostaje su dodatna grafička karta i flash memorija. Kvalitet izrade je sasvim korektan, a čini nam se da je tastatura bolja nego na prethodnim modelima. Ekran spada među bolje u srednjoj klasi. Laptop je opremljen Blu-ray čitačem, a ovaj podatak otkriva mnogo više nego što bi se na prvi pogled videlo. Ovo nam govori da je integrisani GPU u stanju da se izbori sa reprodukcijom ovog veoma zahtevnog video materijala, što će u narednom periodu postajati sve traženija mogućnost. Kao što smo rekli, u pitanju je radna verzija MSI PR211 laptopa, pa ćemo se više fokusirati na unutrašnjosti nego na spoljašnost.

Posle dužeg intenzivnog rada uočava se nešto veće zagrevanje, pa je očigledno da je potrebno još rada na optimizaciji potrošnje. Iako je rezultat u testu autonomije pokazao vrlo dobre rezultate, ne treba zanemariti veliki kapacitet baterije. Ove dve stvari su usko vezane, pa će se u finalnoj verziji jednim udarcem ubiti dve muve – smanjiće se zagrevanje i povećati autonomija. Koliko će ovo poboljšanje biti saznaćemo u narednih mesec-dva.

 

MSI PR211 AMD PUMA

 Jedno od obećanja je AMD u potpunosti ispunio. GPU na novoj platformi daleko iza sebe ostavlja konkurenciju, kada su 3D performanse u pitanju. Performanse ATI Radeon HD3200 integrisane grafike su u rangu ATI HD2400 i Nvidia 8400M G "diskretne" grafičke karte. U svakom slučaju neuporedivo brže od svih drugih integrisanih rešenja. Konačno će manje zahtevni igrači moći da se poigraju, bez ulaganja u skupe prenosne računare.

Kada se gledaju rezultati testova, treba imati u vidu da je test primerak imao samo jedan modul od 2 GB memorije koji je radio na 667 MHz. Sa dva modula od po 1 GB (u dual channel režimu) koji bi radili na maksimalno podržanih 800 MHz rezultati bi sigurno bili bolji.

Kada se gleda samo sirova procesorska snaga AMD Turion X2 Ultra nije nadmašio Core 2 Duo na istom taktu, što je i logično jer mu se arhitektura ne razlikuje previše od starijih Turion modela. Akcenat je stavljen na uštedu energije, a jedan testirani primerak je malo da bi izveli valjane zaključke o kvalitetu odrađenog posla.

Jedno je sigurno, AMD Puma već sad nudi dosta, a postoji još prostora za poboljšanja. Uz nekoliko inovativnih rešenja, sigurno će omogućiti AMD-u da poveća tržišni udeo, kada su prenosni računari u pitanju.

 Rezultati testova – MSI PR211

PC MARK05 3.610
3D MARK03 2.267
3D MARK05 2.097
3D MARK06 1.119
HD Tach Average (MB/s) 38,5
Battery Test 3h 06' 18”
  
 Specifikacije – MSI PR211

Procesor AMD Turion X2 Ultra ZM-82 na 2,2 GHz
Čipset AMD M780G
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 250
Optički uređaj Blu-ray
Grafički adapter ATI HD3200
Ekran (“) 12 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, HDMI, Express card, Wireless 802.11a/b/g, Bluetooth, čitač kartica
Cena (€) UZORAK
Kontakt: www.msi-serbia.com
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *