TEST AMD PUMA PLATFORME NA MSI PR211 LAPTOPU

Dugo očekivana nova AMD-ova platforma za prenosne računare, pod imenom PUMA, je konačno i zvanično predstavljena, a mi smo bili u prilici da testiramo i prvi laptop koji je zasnovan na njoj. Za sve koji su čekali jeftinu integrisanu grafiku dobrih performansi stižu lepi dani. Intel Centrino je do sada bio neprikosnoven na polju prenosnih računara, ali AMD Puma po svemu sudeći ima kvalitet koji je neophodan za borbu za sam vrh.

 

MSI PR211 AMD PUMA LAPTOP

 Iako su ATI i Nvidia poznati kao najveći proizvođači grafičkih karti, istina je da prvo mesto zauzima Intel. Naravno, u pitanju su integrisane grafičke karte, ali se i na njima zarađuju velike pare. Mnogo bitnija stvar je što je integrisana grafika sastavni deo čipseta, a njegova prodaja povlači i odgovarajući procesor. Napomenimo da su procesori za laptopove primetno skuplji od desktop pandana. Iz ovoga je jasno da integrisane platforme generišu veliku dobit. Taj podatak, kao i činjenica da prodaja laptopova polako nadmašuje prodaju desktop računara u svetu, dovoljni su da se shvati zašto oba velika proizvođača ulažu ogromne napore i novac u mobilne pIatforme.

TEORIJA… 

Puma platformu sačinjavaju tri elementa. Prvi je procesor AMD Turion X2 Ultra, drugi je matična ploča sa AMD čipsetom iz serije 7 (M780G, M780V ili M780), a treći je WiFi kartica koja podržava 802.11 a/b/g/n standarde.

 

Puma logo

 

Turion X2 Ultra je razvijan pod kodnim imenom Griffin i predstavlja hibrid stare K8 i nove K10 arhitekture. Izrađen je u 65 nanometarskoj tehnologiji, poseduje 2 MB L2 keš memorije (po jedan megabajt za svako jezgro) i donosi par zanimljivih rešenja namenjenih, pre svega, smanjenju potrošnje, što je jedan od prioriteta kod prenosnih računara. Veliki novitet je mogućnost da svako jezgro zasebno, ali i northbridge rade na različitim naponima (sveukupno tri različita napona – ako je to potrebno). Napon se može menjati u tri koraka. Podsećanja radi, Phenom ima sličnu mogućnost, ali se odnosi samo na različite napone procesora i northbridge-a, dok oba jezgra rade na istom naponu.

Turion X2 Ultra je procesor sa dva jezgra, a poznato je da će većina aplikacija sasvim dobro raditi i sa jednim jezgrom. U zavisnosti od opterećenja, Turion X2 Ultra može smanjiti radni takt jednog jezgra (u nekoliko koraka), nezavisno od drugog, a po potrebi ga i potpuno isključiti. Kombinacija smanjenja napona i radnog takta omogućava znatnu uštedu energije. Naravno, sve ovo se dešava dinamički i za krajnjeg korisnika potpuno neprimetno.

Podržan je i HyperTransport 3.0 koji donosi veću propusnu moć između čipseta i procesora. Dodatna ušteda energije se postiže menjanjem "širine" ovog linka, pa čak i isključivanjem, kada za njim ne postoji potreba.

M780G čipset poseduje integrisani grafičku kartu (GPU), a sa ovim rešenjem smo se već upoznali kroz matične ploče sa 780G čipsetom, namenjene desktop računarima. Integrisana grafička karta je poznata pod imenom ATI Radeon HD 3200 i predstavlja najbrže integrisano rešenje. Podržava DirectX 10, a poseduje i hardversku akceleraciju reprodukcije HD video materijala.

Međutim, ni ove performanse nisu dovoljne svima. Neintegrisana grafička karta u laptopu je dosad podrazumevala dve stvari – višu cenu uređaja i bitno veću potrošnju, što se negativno odražavalo na autonomiju. AMD Puma nudi rešenje za drugi problem i taj segment platforme svakako privlači veliku pažnju. Zvanični naziv ove tehnologije je PowerXPress i predstavlja spoj dva sveta. PowerXPress će se koristiti kod laptopova koji imaju i integrisanu i dodatnu grafičku kartu. Ideja je sledeća. Prilikom rada koji nije grafički zahtevan, dodatna grafička će biti isključena i neće trošiti energiju, a sav posao će obavljati integrisani GPU. Kada pokrenete neku igru, automatski će se zameniti uloge i sav teret će preuzeti moćnija dodatna grafička karta. Kada se laptop diskonektuje iz strujne mreže, automatski se prelazi u režim štednje energije, što znači da je aktivna samo integrisana grafička karta. Nešto slično smo videli i kod novih AMD-ovih desktop rešenja, ali je tamo posle izmene neophodno restartovati mašinu, dok je kod Puma platforme ta promena moguća u svakom trenutku.

Nekima od vas je verovatno već poznat termin Hybrid CrossFireX. U pitanju je tehnologija koja omogućava da uparite integrisanu i dodatnu grafiku i tako u zbiru dobijete bolje performanse. Puma takođe poseduje ovu mogućnost, što će ljubitelji igara posebno znati da cene. Da bi hibridni crossfire funkcionisao, potrebna vam je HD3450 ili HD3470 grafička karta, ali i Vista operativni sistem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *