TEST LENOVO THINKPAD T61 LAPTOPA

Kao i u slučaju modela T60, i T61 na naš test stiže kao "sample", odnosno verzija koja nije finalna. Ipak, to ne znači da će se modeli u prodaji previše razlikovati od ovog sa testa. Da budemo precizni, razlike će biti samo u brzini i kapacitetu ugrađenih komponenti. Ovo vredi zapamtiti jer bi se bez toga testirani T61 mogao shvatiti kao korak nazad. Detaljan test prethodnika možete pročitati na ovom linku "TEST THINKPAD T60 LAPTOPA".

Konkretno, procesor, hard disk i optički uređaj su slabiji od odgovarajućih komponenti na ranije testiranom T60. Srećom sve pomenuto je opciono, pa će se u prodaji sigurno naći bolje opremljene verzije. Kada smo predstavniku Lenova za Srbiju izneli ove primedbe, dobili smo zanimljiv odgovor. Po njegovim rečima, predstavnici velikih međunarodnih kompanija insistiraju upravo na ovakvim konfiguracijama za svoje zaposlene. Zato ćemo najveću pažnju posvetiti elementima koji su nepromenjivi i zajednički za sve T61 modele.

OČEKIVAN KORAK

ThinkPad T61 predstavlja očekivan korak u razvoju cele serije, iznuđen pojavom nove verzije Centrino platforme. Najveća razlika između T60 i T61 je upravo u čipsetu. Lenovo ne sme sebi da dozvoli da udarni model iz njihove ponude zaostaje za konkurencijom, pa je upotrebljen GM965 čipset. Generalno, ThinkPad računari nikad nisu imali sjajan odnos cena/performanse, ali njihovi korisnici to nisu ni očekivali. Snaga ovih laptopova je ležala pre svega u vanserijskoj pouzdanosti, kvalitetu izrade i naprednim sistemima zaštite podataka. I tu se srećom ništa nije promenilo. Lenovo ThinkPad računari i dalje predstavljaju odličan izbor za poslovne korisnike.

Ono što se uočava na prvi pogled jeste izuzetna čvrstina konstrukcije, koja je postignuta "roll cage" tehnologijom. Slika će vam najbolje dočarati o čemu se radi.

 Prikaz Roll Cage-a na Lenovo ThinkPad T61 laptopu

 

Lenovo ThinkPad T61 Roll cage konstrukcija laptopa

  

Rollcage konstrukcija ThinkPad T61 laptopa

Metalne šarkice kojima su povezani ekran i ostatak kućišta ulivaju sigurnost. One su samo jedan od detalja koje će mnogi prevideti, a koji čine ThinkPad T61 jednim od najkvalitetnijih laptopova. Kvalitetna i za rad udobna tastatura, po kojoj bez posledica možete prosuti punu čašu vode, odavno nije novost za T seriju.

Par stvari nam se ipak nije dopalo. Reč je pre svega o ekranu čiji je vertikalni ugao gledanja ispod proseka. Ostale karakteristike su solidne, ali kada je elitni Lenovo laptop u pitanju, ne želimo da prihvatimo ovakve kompromise. Sitniji nedostatak je relativno mali touch pad, ali verujemo da se većina korisnika vremenom i onako navikne da upotrebljava Track Point.

Gledajući karakteristike baterije (14,4 V i 2500 mAh), očekivali smo jako slabu autonomiju, pa nas je postignuti rezultat, iako ne spektakularan, prijatno iznenadio. Tvrdnje koje je Lenovo izneo o optimizaciji u potrošnji energije definitivno nisu prazna priča. Svi novi ThinkPad laptopovi odgovaraju standardu EPA Energy Star 4.0. Iako se na to retko obraća pažnja, kada se govori o težini laptopa, treba imati u vidu i težinu prateće strujnog adaptera, a on je kod T61 mali i lagan.

Od zanimljivih detalja vredi pomenuti diodu koja osvetljava tastaturu u mraku i olakšava kucanje, pritom ne smetajući okolini.

ThinkPad T61 nastavlja utabanom stazom i potencijalnim kupcima nudi baš ono što se od njega i očekuje: najnovije tehnologije, kvalitet, sigurnost podataka i udobnost u radu, po odgovarajućoj ceni.

Rezultati testova Lenovo ThinkPad T61 laptopa

PC MARK05 4185
3D MARK03 1758
SANDRA 2007
Procesor 18196/12783
Multimedija 109952/59877
Memorija 4159/4116
Battery Test 2h 04' 12”

 Specifikacije Lenovo ThinkPad T61 laptopa

Procesor Intel Core 2 Duo T7300 na 2 GHz
Čipset 965GM
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 80
Optički uređaj kombo CD-RW/DVD
Grafički adapter Intel X3100
Ekran (“) 14,1 (1280×800)
Konektori 3xUSB, Express card, PCMCIA, VGA, bluetooth, 802.11a/b/g, FireWire

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *