Test Lenovo ThinkPad T60 laptopa

OTPORAN NA NEMAR

Jedan od znacajnijih faktora koji uticu na probleme sa laptopovima jeste ljudski faktor. Padovi, udarci o cvrste prepreke i polivanje kafom i slicnim tecnostima su deo zivotne price mnogih laptopova. I tu ThinkPad T60 pocinje da pokazuje svoju prednost nad gomilom jeftinih prenosnika. Poklopac je izradjen od legure magnezijuma i impresionira cvrstinom. Prilicno smo sigurni da mu ni jaci udarci ne bi naskodili. Deo kucista oko tastature je dosta slabiji, ali to i nije presudno s obzirom na to da je u transportu zasticen poklopcem. Sa donje strane se nalaze otvori kroz koje ce iscureti tecnost slucajno prolivena po tastaturi. Na taj nacin se bitno umanjuje rizik od kvara usled ovakvih nezgoda, koje su, prema istrazivanjima, prilicno brojne. Ceo laptop je neocekivano tanak i lagan za kategoriju prenosnika sa ekranom od 15,4 inca. Tastatura je poslovicno sjajna, a T60 je opremljen i dual-pointing sistemom koji obuhvata touch pad i track point sa odgovarajucim tasterima. Simpatican detalj je i lampica iznad ekrana koja, iako slabasna, ipak moze puno znaciti prilikom rada u mraku. Kvalitetan poslovni notebook je danas tesko zamisliti bez citaca otiska prsta, pa cete ga naci i na T60. Ponudu upotpunjuju infrared i bluetooth adapter, a bilo bi lepo da je Lenovo stavio i firewire prikljucak (i to FireWire 800).

IBM_Lenovo_ThinkPad_T60_laptop
IBM/Lenovo ThinkPad T60

SLIKA "DA SE ISECES"

Ako ste profesionalac koji barata beskrajnim tabelama verovatno cete biti odusevljeni rezolucijom ekrana ovog laptopa koja iznosi citavih 1680×1050 piksela. Blagi osmeh zadovoljstva kolege koji je zaduzen za pripremu za stampu takodje mnogo govori. Ipak, za vecinu korisnika je ovo previsoka rezolucija za ovu dijagonalu, i mnoge stvari ce izgledati presitno. Srecom, u ponudi je i ekran sa nesto nizom rezolucijom. Za kvalitet ekrana imamo samo reci pohvale. Kristalno jasna slika sa odlicnim kontrastom i zavidnim uglovima gledanja ce zadovoljiti i najprobirljivije. Da budemo iskreni, napomena o prevelikoj rezoluciji je mozda i pomalo stvar predrasuda i odbojnosti koju je autor teksta stekao prilikom ranijih susreta sa slicnim ekranima. Lakoca citanja teksta i uocavanja detalja na T60 je posle visednevnog testiranja ozbiljno poljuljala ovo misljenje.

NAJBOLJE TEK DOLAZI

Kompromisi u izradi Lenovo ThinkPad T60 laptopa nisu pravljeni ni prilikom izbora komponenti. Procesor je Intel T7600, ili u prevodu Core 2 Duo na 2,33 GHz, ubedljivo najbrzi mobilni procesor koji smo do sada testirali. Medjutim, ni to nije najlepsi deo u celoj prici. Hard disk pored kapaciteta od 100 GB ima i jednu drugu vrlinu. Brzina obrtanja njegovih ploca je citavih 7200 o/min, sto ga cini uporedivim sa diskovima za desktop racunare. Ovo je prvi put da se susrecemo sa ovako brzim diskom na laptopovima, a utisci u radu su izuzetni. Najslabija tacka kada su performanse notebookova u pitanju je ovakvim resenjem gotovo u potpunosti nestala.

REZULTATI TESTOVA
PC MARK05
5097
3D MARK03
5283
3D MARK05
2585
SANDRA 2007
Procesor
21422 / 14928
Multimedija
128526 / 69960
Memorija
3835 / 3831 [MB/s]
Battery Test
2h 50' 32”

VISTA

Vec smo pomenuli da je testirani primerak u stvari pred proizvodna verzija. Finalna verzija ce se razlikovati po par stvari. Taster Enter ce biti veci, sto svakako pohvaljujemo, a postojace i wireless adapter koji je iz nepoznatih razloga ovde izostavljen. Testiranje semplova ima svoje prednosti i mane. Iako je Vista prepoznala i instalirala odgovarajuce drajvere za skoro sve komponente sistema (jedini problem je bio drajver za citac otiska prsta), nedostajao nam je prateci softver. Kako nismo dobili odgovarajuci CD, posluzili smo se jednom od prednosti ThinkPad racunara. Povezali smo T60 na Internet i sa Lenovo sajta skinuli softver za automatski update. Nakon pokretanja bili smo u mogucnosti da jednostavnim cekiranjem opcija download-ujemo sav neophodni softver i drajvere. Moguce je cak skinuti i kompletan recovery CD. Ceo postupak je izuzetno jednostavan i efikasan, sto ce manje iskusni korisnici posebno ceniti. Rad pod Vistom je bio udoban, sto smo i ocekivali, s obzirom na snagu racunara. Neki test programi su radili bez problema sa verzijama za Windows XP, dok smo za druge morali nabaviti posebne, Vista, verzije. Od nasih test programa jedino PCMARK04 nije radio. Iako ovo nije laptop za igrace, bilo je zanimljivo videti kako se 3DMARK ponasa sa generickim Vista drajverima, a kako sa najnovijom verzijom Catalyst-a. Ubrzanje koje donose ATI-jevi drajveri se krece oko 20% sto je sasvim lepa cifra. Ako pozelite da se opustite posle napornog rada uz neku igru, necete biti ostavljeni na cedilu.

I SOFTVER I HARDVER

Lenovo ThinkPad T60 je van svake sumnje odlican laptop. Izbor vrhunskih komponenti ne bi mnogo znacio bez odgovarajuce softverske podrske. I upravo ta svestranost jeste njegova najjaca strana, cineci ga mocnim orudjem cak i u manje vestim rukama.

LENOVO ThinkPad T60
Procesor Intel Core 2 Duo T7600 na 2,33 GHz
Čipset i945PM
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 100 (7200 o/min)
Optički uređaj DVD+-RW DL
Grafički adapter ATI Mobility Radeon X1400
Ekran (“) 15,4 (1680×1050)
Konektori 3xUSB, Express card, PCMCIA, VGA, infrared, bluetooth
Cena (€) Uzorak
Kontakt: www.kimtec.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *