TEST LENOVO THINKPAD SL300 LAPTOPA

Iako neosporno kvalitetni, ThinkPad laptopovi se ne prodaju tempom koji bi zadovoljio apetite kompanije Lenovo. Visoka cena je očigledno nepremostiva prepreka za mnoge, pa su u Lenovu odlučili da ponude modele koji bi zadržali osnovne i prepoznatljive odlike ThinkPad prenosnih računara, uz par kompromisa i primetno nižu cenu. Tako je nastala ThinkPad SL serija, sa modelima dijagonale ekrana 13,3” (SL300), 14,1“ (SL400) i 15,4” (SL500). Mi smo testirali najmanji model – Lenovo ThinkPad SL300.

 

Lenovo ThinkPad SL300 laptop

 

Crna boja, prepoznatljiva kockasta forma, čvrsta konstrukcija… Naizgled, ThinkPad kao i svaki drugi. Međutim, za razliku od T i R serija, Lenovo ThinkPad SL300 ima poklopac urađen u piano završnoj obradi, što znači da mu je površina sjajna, pa se veoma lako prlja. Naravno, dok ga gledate u izlogu, ovakav poklopac izgleda lepše nego matirani. Ova promena bi imala mnogo više smisla da su izmene urađene i po pitanju dizajna kućišta koje je zadržalo prepoznatljiv “ThinkPad” oblik. Na poklopcu se još uočavaju Lenovo i ThinkPad logoi, pri čemu tačka na “i” u reči Think svetli crvenom svetlošću.
Pomenuli smo da SL spada u pristupačniju cenovnu klasu, a to se da naslutiti i po čvrstini konstrukcije (naročito poklopca). Bitno je napomenuti da je ThinkPad SL 300 manje čvrstine od ThinkPad T i R serija, ali da je i dalje u pitanju natprosečno kvalitetan laptop. Sve je u kriterijumima, a ovde ga upoređujemo sa najboljima. Deo tog kvaliteta je svakako prisutan.

 

Lenovo ThinkPad SL300

 

ThinkPad SL300 poseduje tastaturu koja će kanalima do izlaza sa donje strane sprovesti greškom prosutu tečnost i zaštititi komponente, a tu je i nadaleko poznato RollCage ojačanje kućišta. Sve to, uz sistem za zaštitu hard diska, čini pouzdan laptop, otporan na mnoge neprijatnosti. Ranije se dešavalo da senzori čak i “truckanje” u prevozu registruju kao potencijalan pad i isključe hard disk, što je umelo da iritira. Sada je sistem za zaštitu hard diska unapređen i osposobljen za “učenje”, pa će ignorisati ove bezazlene vibracije i potrese.
Čeona i bočne strane kućišta su primetno zakošene, pa je većina konektora uvučena po otprilike 1 cm u odnosu na ivice. Oni su zato relativno nepregledni i pristup im je otežan. Kao pomoć pri lociranju portova služe piktogrami (grafički simboli na ivici kućišta). SL300 je prilično debeo, a nije ni toliko lagan koliko bi se očekivalo od laptopa dijagonale ekrana 13,3 inča.

 

Lenovo ThinkPad SL300 notebook

 Tastatura je prvorazredna, a to je već postao i zaštitni znak ThinkPad prenosnih računara. SL300 poseduje touchpad i trackpoint, sa pripadajućim tasterima. Kada se koristi TrackPoint kursor se kreće pomalo trzavo, dok sličnog efekta nema kada se koristi touch pad. Na touch padu su označene zone za vertikalni i horizontalni skrol.
Ekran na ovom laptopu će izazvati oprečne reakcije. Mnogi će biti razočarani činjenicom da ovaj poslovni model ima glossy displej, sa reflektujućim slojem. Sa druge strane, u pitanju je ekran sa LED pozadinskim osvetljenjem, pa je slika uniformna, a boje su lepe i zasićene. LED osvetljenje je ekonomičnije od standardnog, pa i tu treba tražiti razlog za impresivan rezultat na testu autonomije. Pri maksimalnom opterećenju, potrošnja ovog laptopa je u rangu slično konfigurisanih modela, ali se pri minimalnom opterećenju situacija iz korena menja i SL300 svodi svoju potrošnju na ekstremno nizak nivo. Tada mu je potrošnja bliska potrošnji netbook računara. Činjenica je da su u toj situaciji i performanse lošije, ali ukoliko želite samo da čitate neki tekst, ThinkPad SL300 omogućava više od 6 časova autonomije. Ukoliko se odlučite za gledanje HD video materijala sa hard diska, autonomija pada na malo manje od 3,5 sata, što je i dalje odličan rezultat. Što se tiče osnovnih komponenti sistema, jedina primedba može ići na račun relativno malog hard diska. To je jedan od kompromisa koje smo pomenuli na početku teksta.
SL300 je veoma tih u radu, a ostaje hladan čak i pri opterećenju, što je retka, ali dobitna kombinacija. Sa druge strane, pomalo je čudno što se ventilatori vrte skoro bez prestanka, čak i kada sistem nije opterećen, a temperatura procesora padne ispod 30 stepeni. Vazduh koji tada izbacuju iz kućišta je hladan, pa deluje kao da sa sistemom za kontrolu ventilatora nešto nije u redu.

 

Lenovo ThinkPad SL300 nb

 

Većina korisnika neće ni primetiti razliku između SL i skupljih serija ThinkPad laptopova, što je dokaz da je Lenovo dobro odradio posao. Ostaje utisak da je potrebno „peglanje“ uočenih sitnih nedostataka, pri čemu pre svega mislimo na track point i ventilatore. Rešenjem tih problema, ThinkPad SL300 će postati izuzetno atraktivan model, mada i ovakav kakav je sad zaslužuje visoku ocenu.

 Rezultati testova – Lenovo ThinkPad SL300

PC MARK05 4.160
3D MARK06 866
HD Tach Average (MB/s) 50
Battery Eater MIN/MAX 1h 25`/ 6h 48'
  
 Specifikacije – Lenovo ThinkPad SL 300

Procesor Intel Core 2 Duo T5670 na 1,8 GHz
Čipset Intel GM45
Memorija 2 GB DDR2
HDD (GB) 160
Optički uređaj DVD+-RW
Grafički adapter Intel X4500M
Ekran (“) 13,3 (1280×800)
Konektori 3xUSB, VGA, HDMI, Express card, FireWire, Bluetooth, Wireless 802.11b/g/N, čitač kartica
Težina (kg) 2,25
Cena (€) 820
Kontakt: BC Group

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *