TEST LENOVO THINKPAD X300 LAPTOPA

Samo nekoliko dana nakon svetske premijere bili smo u prilici da testiramo novi Lenovo prenosni računar koji će se na tržištu prodavati pod oznakom ThinkPad X300. Kao što možda već pretpostavljate, testirani primerak nije namenjen prodaji, već upoznavanju novinara i Lenovo partnera sa karakteristikama novog proizvoda. Iako smo navikli da se ovi uzorci razlikuju od laptopova koji se nalaze u prodaji, ovog puta reč "uzorak" treba shvatiti prilično široko. Primerak koji smo mi imali je više demonstracija koncepta i kvaliteta konstrukcije.

Između ove i finalne verzije postoji nekoliko razlika, od kojih su dve jako velike. Lenovo X300 na našem testu nije imao optički uređaj, već samo prazan slot (na slikama je verzija koja će se naći u prodaji), a za čuvanje podataka je bio zadužen klasičan hard disk, umesto SSD-a (Solid State Drive) koji je bio najavljen u saopštenjima proizvođača.

LENOVO THINKPAD X300 ima integrisan optički uređaj

Lenovo ThinkPad X300 laptop
 
Lenovo ThinkPad X300 notebook

LAGAN I KOMPLETAN

Lenovo ThinkPad X300 je ultra-mobilni prenosni računar koji se se odlikuje velikom funkcionalnošću. Najveća mana većine modela u ovoj klasi je nedostatak optičkog uređaja, koji je žrtvovan zarad postizanja što manjih dimenzija i težine. Lenovo je uspešno odgovorio na izazove i uspeo da napravi laptop koji objedinjuje sve neophodne elemente, uz zadržavanje parametara koji odgovaraju klasi ultra mobilnih uređaja.

LENOVO THINKPAD X300 – Izuzetno tanak i lagan

Lenovo ThinkPad X300 tanak lap top
 
Lenovo ThinkPad X300 prenosni racunar

 Dok stoji na stolu, X300 ne privlači previše pažnje. Izgledom podseća na veće modele ThinkPad serije, a pravo iznenađenje nastaje kada ga uzmete u ruku. U uređaj težine 1,3 kg (bez optičkog uređaja) spakovan je ekran dijagonale 13,3 inča sa LED pozadinskim osvetljenjem, kompletna Centrino platforma i baterija koja na PC Mark 2002 Battery testu omogućava autonomiju od skoro dva sata i trideset minuta. Napomenućemo da je ovaj test prilično zahtevan, pa će u slučaju manje intenzivnog rada autonomija biti još i veća. Ako ste pomislili da je baterija velikog kapaciteta, prevarili ste se. Sa svojih 27,3 Wh spada u slabije (ima samo tri ćelije), pa je tajna dugog rada u odabranim komponentama. Pored LED ekrana koji troši manje energije, tu je i Intelov Ultra Low Voltage Core 2 Duo U7600 procesor koji radi na 1,2 GHz. U ponudi će se naći i modeli sa baterijom duplo većeg kapaciteta.

MACBOOK AIR ili THINKPAD X300?

Poređenje sa Apple MacBook Air prenosnim računarom je neizbežno, pa čak i Lenovo pokušava da pozicionira X300, između ostalog, i kao direktnog suparnika Air-u. Ipak, nama se čini da oni ne trče istu trku. Činjenica je da oba laptopa imaju dve bitne zajedničke stvari – malu masu i visoku cenu. Ipak, razlike su prevelike da bi iko duže od par minuta razmišljao za koji laptop da se opredeli. MacBook Air je, pre svega, statusni simbol, dok je X300 neuporedivo funkcionalniji uređaj. Najveće prednosti X300 su izmenjiva baterija i integrisani optički uređaj. Da ne pominjemo da Air nema LAN konektor i ima samo jedan USB port, dok X300 ima tri USB-a, gigabitnu mrežnu kartu i čitač otiska prsta.

Lenovo ThinkPad X300

 
Lenovo ThinkPad X300 konektori

DETALJI

U izradi ovog modela Lenovo je koristio napredne tehnologije po kojima je prepoznatljiv, pa se X300 diči tastaturom otpornom na tečnost, "Roll Cage"-om nove generacije koji mu daje izuzetnu čvrstinu, a upotrebljeni materijali su ekološki prihvatljivi. Mat završna obrada kućišta je prilagođena poslovnoj populaciji.

Tastatura je jako dobra, ali par tastera (naročito Space) pomalo zvecka prilikom kucanja. Konstrukcija touchpada je neobična. Deo kućišta iznad njega je niži, pa se prstom "penjete" ka touchpad-u, koji sa te strane nema ni uobičajeni obod. Nedostatak oboda i male dimenzije touchpada dovode do toga da prst povremeno sklizne, ali samo na gore. Srećom, i na ovom ThinkPadu postoje "duple komande", pa verujemo da će se i ljubitelji touchpada u ovom slučaju opredeliti za TrackPoint. Uz ivice kućišta se nalaze piktogrami koji označavaju položaje portova.

Vlasnici Lenovo ThinkPad X300 notebooka dobijaju punu funkcionalnost u malom i laganom uređaju. Kvalitet je na vrhunskom nivou, a jedina značajna mana je visoka cena, kao i obično kod ovako ekskluzivnih laptopova. Nama samo ostaje žal što nismo u mogućnosti da sebi priuštimo jedan ovakav laptop.

LENOVO THINKPAD X300 – REZULTATI TESTOVA

PC MARK05 2622
3D MARK05 663
HD Tach Average/Burst 33,3/83,2 MB/s
Battery Test 2h 26' 40”

LENOVO THINKPAD X300 – SPECIFIKACIJA

Procesor Intel Core 2 Duo U7600 na 1,2 GHz
Čipset Intel 965GM
Memorija 1 GB DDR2
HDD (GB) 120
Optički uređaj Prazan slot
Grafički adapter X3100
Ekran (“) 13,3 (1440×900)
Konektori 3xUSB, VGA, slot za Express card,
Wireless 802.11a/b/g
Težina 1,3 kg
Cena (€) oko 2800
Kontakt: www.lenovo.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *