LENOVO THINKPAD X100e LAPTOP

Konačno se i to desilo. Jedan od poslednjih bastiona Intela popustio je pod naletima AMD-a i pred nama se našao prvi model iz čuvene ThinkPad serije laptopova sa AMD procesorom. Da li su Lenovo i AMD dorasli zadatku i da li je ThinkPad X100e dovoljno dobar da nosi ime koje je sinonim za kvalitet? Utisci su pomešani.
Iako se na stranom tržištu već mesecima mogu naći laptopovi sa AMD Neo procesorom, sve do sada nismo bili u prilici da testiramo neki od njih. Mnogi su se posle prvih najava ponadali da stiže konkurent Intel Atom procesoru, ali se ispostavilo da je Neo zamišljen kao pandan Intel CULV (Consumer Ultra Low Voltage) procesorima koji dominiraju u kategoriji pristupačnih laganih laptopova malih dijagonala. Osnovna snaga Intel CULV procesora leži u izuzetno maloj potrošnji, pa je i najveća dilema bila može li AMD napraviti procesor koji će se ravnopravno nositi i na ovom polju. Pre nego što detaljno prokomentarišemo performanse, osvrnućemo se na spoljašnjost ovog malog laptopa.

 

Lenovo ThinkPad X100e laptop

 

Iako je u osnovi i dalje prepoznatljivi ThinkPad oblik, na X100e se primećuje blagi uticaj modernog dizajna, pa se može reći da ga odlikuje simpatičan poslovni izgled. Konstrukcija je čvrsta i tu nemamo nikakvih primedbi. Doduše, nije u rangu sa daleko skupljim ThinkPad ultraprenosnicima, ali je primetno bolja od najvećeg broja laptopova i netbookova u ovoj cenovnoj kategoriji. Ugao otvaranja poklopca je punih 180 stepeni, što je retka i pozitivna osobina koja omogućava lako nalaženje udobnog položaja za rad u skučenom prostoru. Lenovo ThinkPad X100e je sa svojih 1,3 kg veoma lagan.
Testirani primerak je imao crveno kućište (zvanični naziv je Heatwave Red), a postoje i crna i bela varijanta. Spoljne površine su crvene, dok je unutrašnjost crna, sa samo nekoliko diskretnih crvenih detalja. Sve je matirano i zgodno za održavanje, što su prednosti poslovnog dizajna.

 

Lenovo X100e

 

Ekran je za svaku pohvalu. U pitanju je mat varijanta, sa dobrim uglovima gledanja i solidnim osvetljenjem. Čak se ni na vernost boja, čestu manu mat ekrana, ne možemo požaliti.
Tastatura je ono čime se ThinkPad oduvek ponosio, a taj kvalitet je zadržan i na modelu X100e. Ugibanje chiclet tastature je gotovo neprimetno, a rad je izuzetno prijatan i što je veoma bitno – tih. Uprkos maloj veličini laptopa, tastatura je punih dimenzija, a poseban kvalitet predstavlja i njena vodootpornost. Donja ivica tastera je lučnog oblika, što vizuelno "omekšava" ceo laptop, koji zbog toga deluje modernije i privlačnije.
Zvuči neverovatno, ali Lenovo je uspelo na ovako mali laptop da stavi prepoznatljive dual komande za kontrolu kursora – TrackPoint i multi-touch touchpad, koji je veoma precizan. Uz njih idu i dva para tastera koji su veoma tihi u radu, naročito gornji par koji pripada TrackPointu. Sve u svemu, kvalitetno, precizno i funkcionalno su neki od atributa koji se mogu dodeliti ovom mališanu.

 

ThinkPad X100e

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *