LENOVO IDEAPAD S10e NETBOOK

Netbook groznica ne prestaje, a novi modeli prosto zasipaju tržište. Ovog puta vam predstavljamo IdeaPad S10e netbook, koji dolazi iz pogona kompanije Lenovo. Iako je IdeaPad linija prenosnih računara zamišljena kao nešto avangardnija u odnosu na ThinkPad seriju, Lenovo se nije previše potrudio da potencijalne kupce S10e netbooka osvoji atraktivnim dizajnom.Njegov najveći adut je skriven. Lenovo IdeaPad S10e netbook u sebi ima i SSD i HDD.

 

Lenovo IdeaPad S10e netbook

 

Crn i poprilično "kockastog" oblika, S10e izgleda neutralno, što će možda nekima i odgovarati. Moglo bi se reći da pomalo podseća na ThinkPad modele, pa je Lenovo verovatno igrao na kartu poistovećivanja kvaliteta IdeaPad S10e sa ThinkPad prenosnim računarima. Iako S10e spada u solidno izrađene netbookove, njegov kvalitet se ne može porediti sa ThinkPad modelima, što je i očekivano. Dobra stvar u celoj priči je što nije podlegnuto trendu korišćenja sjajnih materijala koji su teški za održavanje. Konstrukcija je pristojne čvrstine, a jedino se na spoju tastature i oslonca za dlanove primećuje ugibanje, ali zaista minimalno. Tastatura se ne ugiba i pruža pristojnu udobnost, pa se može reći da se u netbook kategoriji S10e po ovom pitanju kotira u samom vrhu. Raspored tastera je nešto izmenjen, pa je taster "~" izmešten u red sa funkcijskim (F), što će vas verovatno zbunjivati u početku. Pored toga, taster F12 fizički ne postoji, već se njegove funkcije pozivaju kombinovanjem tastera Fn i F11.

 

Lenovo IdeaPad S10e

 Sa touchpadom je nešto drugačija priča. Iako mu je preciznost velika, veličinom spada u patuljke. Mada ni konkurencija ne može da se pohvali prevelikom površinom touchpada, Ideapad S10e ovde dobija priličan minus. Da stvar bude zanimljivija, ovaj touchpad ima multitouch mogućnosti (zadavanje određenih komandi korišćenjem dva prsta). Nije baš zgodno, recimo, zumirati sliku koristeći dva prsta istovremeno na ovako maloj površini. Pritisak na tastere kod touchpada proizvodi zvuk koji je nešto glasniji, što nam se nije dopalo.
Iznad tastature se nalaze dva dodatna tastera. Taster sa narandžastom polukružnom strelicom služi za pokretanje prozora sa prečicama ka devet najkorišćenijih programa. Šest je predefinisano (Internet Explorer, Outlook Express…), dok su tri prečice ostavljene za programe po izboru korisnika. Drugi taster služi za uključivanje wireless adaptera.

 

Lenovo IdeaPad S10e

 

Sa čeone strane se nalaze dva zvučnika čiji je kvalitet prosečan. Web kamera daje dobru statičnu sliku, ali ima mali framerate.
Baš kao i na nedavno predstavljenom Acer Aspire One D150 netbooku, ni na S10e se poklopac ne može u potpunosti otvoriti. Kod Acera je to opravdano velikom baterijom, a testirani S10e je imao malu troćelijsku bateriju (u prodaji se mogu naći i modeli sa šestoćelijskom baterijom). Ekran je dijagonale 10,1 inč, "glare" tipa, a rezolucija je nestandardnih 1024 x 576. Ovo smanjenje broja piksela po vertikali otežava i onako ne baš preterano ugodno surfovanje, jer je potreba za skrolovanjem još češća, dok je kvalitet prikaza slike zadovoljavajuć.

 

Lenovo IdeaPad S10e

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *