TEST HP PROBOOK 4710s LAPTOPA

Kao što se moglo i očekivati, malo nakon modela Probook 4510s, na tržištu se pojavio i veći laptop iz iste serije – HP Probook 4710s. Sličnost u izgledu je toliko velika da ćete ih na slikama razlikovati samo po nešto širem okviru oko tastature na modelu 4710s. Razlika ipak ima, ali iako su skrivene unutar kućišta, daleko od očiju, ne treba ih zanemariti. Da vidimo šta nam nudi HP Probook 4710s.

 

HP Probook 4710s laptop

 

Celo kućište je izrađeno u crnoj boji, pri čemu su poklopac i okviri oko ekrana i tastature od sjajne, a ostatak od mat plastike. Poklopac pruža vrlo dobru zaštitu displeju, što je pomalo iznenađujuće jer na prvi pogled laptop izgleda mekano. Čvrstina konstrukcije ipak nije svuda ista, pa se problem sa ugibanjem manifestuje u desnom delu kućišta, iznad optičkog uređaja, što je nedostatak uočen i na manjem modelu.

 

HP 4710s laptop

 

Tastatura je "Chiclet" tipa, sa numeričkim delom. Malo je tvrđa, ali u svakom slučaju vrlo dobra, pogotovo u poređenju sa tastaturom na prethodnoj generaciji laptopova iz HP-ove "s" serije. Tasteri kod touchpada rade na principu klavirske dirke, što znači da neće reagovati na pritisak neposredno uz touchpad, već samo u delu koji je bliži ivici kućišta.
Po dva USB konektora sa obe bočne strane predstavljaju dobro rešenje, a našlo se mesta još i za HDMI, mali Express card 34 slot, LAN i čitač kartica. Možda će vam u retkim situacijama zasmetati što su svi USB portovi blizu prednje ivice kućišta. Nema modem, pa ako vam je to bitno dobro obratite pažnju jer će pojedini modeli imati i ovu opciju.

 

HP 4710s konektori
 
HP 4710s

 

Ekran dijagonale 17,3 inča je u potpunosti ispunio naša očekivanja sa anti-glare displejem i velikom rezolucijom. Najčudniji detalj kod ovog ekrana je "filmski" odnos stranica – 16:9, što se ne uklapa baš u koncept poslovnog laptopa. Pri relativno malom pomeranju ekrana u odnosu na idealan položaj slika će blago izbledeti, ali takva ostaje i pri velikim otklonima, pa se može reći da su uglovi gledanja ne samo prihvatljivi već i malo iznad proseka.
Već smo rekli da su stranice ekrana u proporciji koja je bila rezervisana za ljubitelje multimedije, a kada se tome doda da ProBook 4710s ima i HDMI port, postaje jasno da HP vešto flertuje i sa potencijalnim kupcima kućnih multimedijalnih mašina, koji su kod nas i najbrojniji. Takvima će se sigurno dopasti i podatak da je grafička karta ATI Radeon HD4330 sa 512 MB memorije, a ne neko od Intelovih integrisanih rešenja. Model na testu je imao Blu-ray čitač, ali je reč o primerku koji je namenjen testiranju, dok će kod nas biti popularniji (i primetno jeftiniji) oni sa običnim DVD pisačem. Slična je situacija i sa procesorom. Test primerak je imao izuzetno brz Core 2 Duo P8700 procesor koji radi na čak 2,53 GHz, ali će po trenutnim najavama modeli u prodaji imati nešto sporiji Core 2 Duo na 2 GHz. Iako većini kupaca zasijaju oči kad vide da laptop ima 4 GB memorije, još jednom napominjemo da ćete moći da ih koristite samo uz 64-bitne verzije operativnih sistema, dok popularne 32-bitne verzije koriste samo 3 GB, koliko je imao i testirani laptop.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *